ГоловнаНовиниМи – на Євро: збірна України перемогла збірну Ісландії у вольовому матчі

Ми – на Євро: збірна України перемогла збірну Ісландії у вольовому матчі

У вівторок, 26 березня, відбувся фінальний матч плей-оф відбору чемпіонату Європи 2024 року між національними збірними командами України та Ісландії. Підопічні Сергія Реброва вибороли путівку до фінального турніру. 

Цікаві факти

На трибунах стадіону «Тарчинський Арена» у Вроцлаві було близько 34 000 уболівальників. 460 із них підтримували збірну Ісландії.

Безпеку та порядок безпосередньо на матчі забезпечували 330 поліцейських, 230 представників приватної охоронної фірми, а також 637 стюардів.

Фото УАФ

Суперник збірної України у фінальному матчі плей-оф відбору Євро-2024, команда Ісландії, в останніх 10-ти виїзних матчах показав паритетний результат.

Події матчу на стадіоні «Тарчинський Арена» висвітлювали 85 акредитованих журналістів та 32 фотокореспонденти, а показ зустрічі забезпечували два транслятори.

Збірна України вдруге зіграла на стадіоні «Тарчинський Арена Вроцлав». Саме тут 9 вересня 2023 року в межах групового раунду відбору Євро-2024 синьо-жовті завдяки голу Олександра Зінченка розійшлися з миром (1:1) зі збірною Англії.

Власне фінальний матч плей-оф відбору Євро-2024 Україна – Ісландія став п’ятою зустріччю суперників в історії.

У свіжому рейтингу ФІФА наш суперник, команда Ісландії, посідає 73-тє місце. Збірна України – 24-та.

Графіка УАФ

 Склад команди

У раунді плей-оф команда Сергія Реброва стартувала з перемоги над Боснією та Герцеговиною – (2:1) після голів Романа Яремчука й Артема Довбика. Порівняно з грою в Зениці, тренерський штаб Реброва провів три заміни: Руслан Малиновський, Віктор Циганков і Роман Яремчук вийшли з перших хвилин замість Олександра Зінченка, Олександра Зубкова і Артема Довбика.

Стартовий склад: 23. Андрій Лунін, 16. Віталій Миколенко, 22. Микола Матвієнко (к), 13. Ілля Забарний, 2. Юхим Конопля, 14. Володимир Бражко, 8. Руслан Маліновський, 7. Георгій Судаков, 10. Михайло Мудрик, 15. Віктор Циганков, 9. Роман Яремчук.

Запасні: 1. Георгій Бущан, 3. Богдан Михайліченко, 4. Максим Таловєров, 5. Сергій Сидорчук, 6. Микола Шапаренко, 11. Артем Довбик, 12. Анатолій Трубін, 17. Олександр Зінченко, 18. Владислав Ванат, 19. Валерій Бондар, 20. Олександр Зубков, 21. Олександр Тимчик.

Із тих футболістів, які перебувають у таборі збірної України, до заявки не потрапили Олександр Караваєв, Денис Попов, Олександр Піхальонок, Олексій Гуцуляк та Данило Сікан.

Фото УАФ

Хід поєдинку

На простий прохід Ісландії ніхто не розраховував: обидві команди були налаштовані максимально, адже мова йшла про путівку на Євро-2024. Українці активно почали поєдинок, але з часом ісландці змогли впоратися з натиском, а отже команди обмінялися моментами: Судаков завдав першого удару, але м’яч після його пострілу з-за меж штрафного пройшов вище воріт. Ісландці також відповіли спробою здалеку: Торстейнссон влучив у площину, проте Лунін потягнув. Хорошу нагоду мали господарі, створивши момент на 15-й хвилині: Віталій Миколенко бив з льоту після передачі від Коноплі – повз дальню стійку. Ближче до середини тайму темп гри від двох команд, здавалося, заспокоївся і гравці мали змогу перевести подих. Щоправда, ісландці завдяки позиційній боротьбі в середині поля створили момент, який цього разу їм вдалося реалізувати.

На 30-й хвилині м’яч влетів у ворота збірної України. Одноклубник Руслана Маліновського – Альберт Гудмундссон, технічно позбувся опіки кількох суперників та з-за меж штрафного влучно пробив у правий кут воріт. На жаль, Андрій Лунін був безсилий, а тому – (0:1).

Фото УАФ

Збірна України швидко оговталася: Судаков створив момент, який не зміг використати. Гравець розібрався з кількома опонентами, завдяки чому увірвався до штрафного майданчика й потужно пробив у ближній кут – Вальдімарссон перевів на кутовий, а отже рахунок все ще залишався на користь суперника.

Вже на 39-й хвилині українцям вдалося забити: вдалі навіс Судакова та скидання Циганкова, за рахунок яких Яремчук у падінні спрямував м’яч у ворота. Цей гол арбітр VAR скасував через офсайд у вінгера “Жирони”.

 Українці активно розпочали другий тайм також. Вже на 54-й хвилині синьо-жовті зрівняли рахунок, так би мовити відновили паритет: Судаков зробив шикарне переведення на правий фланг, а Віктор Циганков взяв на себе м’яч, згодом змістився до центру й поклав його під ліву штангу – (1:1).

Фото УАФ

Підопічні Реброва продовжували контролювати м’яч й вести гру першим номером. Після виходу на заміну Олександр Зінченко зі свого боку створив перший момент для Яремчука, але той не зміг пробити влучно, – з кута воротарського влучив у сітку із зовнішнього боку. Пізніше Судаков небезпечно бив зі штрафного – кіпер парирував, діставши м’яч з-під поперечини. Мав хорошу нагоду забити і Віталій Миколенко. Захисник «Евертона» опинився прямо перед воротами, але відзначитись йому не вдалось. Власне у ісландців також було дві чудово нагоди: Торстейнссон міг вивести Ісландію вперед, пробивши з кута штрафного, але загрозу після його удару відвів Лунін – дістав м’яч з-під поперечини і перевів на кутовий. У наступному епізоді врятувала неточність Гудмундссона після невдалої дії Забарного. Гравець з вигідної позиції пробив повз наші ворота.

І все ж забити вирішальний переможний гол вдалося українцям: Судаков віддав на лінію штрафного, звідки Мудрик влучно пробив у лівий кут. Другий асист в активі Судакова і рахунок – (2:1). Таким чином, національна команда України здобула вольову перемогу над збірною Ісландії та вишла на Євро-2024.

Плей-оф Ліги націй/відбору Євро-2024

Шлях А

Півфінали

21.03.2024

Польща — Естонія — 5:1

Уельс — Фінляндія — 4:1

Фінал

26.03.2024

Уельс — Польща — 0:0, пен. 4:5

Шлях В

Півфінали

21.03.2024

Ізраїль — Ісландія — 1:4

Боснія і Герцеговина — Україна — 1:2 (0:0)

Голи: Матвієнко (56, автогол) — Яремчук (85), Довбик (88).

Фінал

26.03.2024

Україна — Ісландія — 2:1 (0:1)

Голи: Циганков (54), Мудрик (84) — А. Гудмундссон (30).

Шлях С

Півфінали

21.03.2024

Грузія — Люксембург — 2:0

Греція — Казахстан — 5:0 

Фінал

26.03.2024

Грузія — Греція — 0:0, пен. 4:2

Результати жеребкування фінального турніру Євро-2024

Група А: Німеччина, Шотландія, Угорщина, Швейцарія.

Група В: Іспанія, Хорватія, Італія, Албанія.

Група С: Словенія, Данія, Сербія, Англія.

Група D: Польща, Нідерланди, Австрія, Франція.

Група Е: Бельгія, Словаччина, Румунія, Україна.

Перемігши Ісландію у фіналі плей-оф відбору 2:1, наша національна команда отримала право вчетверте поспіль виступити на чемпіонаті Європи. Після Євро-2012, Євро-2016 та Євро-2020 на Україну чекає Євро-2024.

Календар матчів збірної України

17 червня. Румунія — Україна. Мюнхен. 16:00

21 червня. Словаччина — Україна. Дюссельдорф. 16:00

26 червня. Україна — Бельгія. Штутгарт. 19:00

Вказано київський час початку матчів.

Група F: Туреччина, Грузія, Португалія, Чехія.

Нагадаємо, що чемпіонат Європи триватиме із 14 червня до 14 липня 2024 року. Матчі прийматимуть Берлін, Дортмунд, Дюссельдорф, Гамбург, Гельзенкірхен, Кельн, Лейпциг, Мюнхен, Франкфурт-на-Майні та Штутгарт.

Катерина Бондаренко, студентка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, членкиня АСЖУ

Популярні новини