ГоловнаНовиниУкраїнські журналісти у шорт-листах на здобуття премії AIPS Sport Media Awards 2023

Українські журналісти у шорт-листах на здобуття премії AIPS Sport Media Awards 2023

Троє членів Асоціації спортивних журналістів України увійшли до шорт-листів номінацій найбільш престижної премії спортивних медіа світу AIPS Sports Media Awards за 2023 рік.

Три українських «кити» конкурсів AIPS

Усі троє – уже не вперше у фінальних списках премій.

Відомий документаліст Володимир Мула знову у номінації «Відео документалістика/Video Documentary» за свою спільну роботу з британським колегою Алексом Гейлом «Футбол повинен продовжуватися» /Football Must Go On (спільне виробництво студій TeleProstir Studio  та Paramount+) про життя футбольного клубу «Шахтар» у воєнні часи.

Микола Синельников – знову претендує на нагороду у номінації «Фото – портфоліо», продовжуючи творити серію унікальних фотографій «Stop War». Минулого року Микола посів найвище місце серед українських номінантів – четверте у світовому рейтингу та третє в європейському – у цій же категорії.

Активна львівська журналістка Алла Васьковська вже учетверте поспіль потрапляє до «шорт-листа» у номінації «Молоді репортери – мовлення»/ Young Reporters – broadcasting» . Цього року Алла подала на конкурс свою роботу, що вийшла в ефірі телеканалу «Перший Західний»  про те, як українські солдати з ампутаціями грають у футбол. Торік Алла посіла четверте місце в європейському рейтингу.

Чудова сімка України – у лонг-листах

Загалом семеро представників українських спортивних медіа увійшли до розширених списків номінантів. Крім названих вище трьох, ще четверо наших колег були відібрані до лонг-листів номінацій:

Сергій Захарченко («Суспільне»)  у номінації «Відео документалістика»  з роботою «Ми – лінія захисту!». Українські гравці американського футболу на війні»

Світлана Шевченко (Tribuna.com) у номінації «Найкраща колонка» зі статтею «Мухаммед Алі з Донецька: як єдиний радянський чемпіон світу у важкій вазі не хотів перемогти нокаутом».

Катерина Макаревська («Суспільне») у номінації  «Writing Best Colour Piece» зі статтею «Я хочу жити!» – історія чемпіона Invictus Games Володимира Товкиса, який віднайшов надію у спорті після поранення у голову на фронті.

Віталій Клюєв (Tribina.com) у номінації «Photography Sport Action»

Нагорода АСЖУ від AIPS Sport Media Award 2022 року

Нагадаємо, минулого року Асоціація спортивних журналістів України була відзначена спеціальною премією AIPS Sport Media Award за роботу українських спортивних медіа під час війни.

Конкурс  AIPS Sport Media Awards проводиться Міжнародною асоціацією спортивної преси шостий рік поспіль. Цього року на конкурс було подано  1890 заявок із рекордного числа країн –  141. Організатори конкурсу відзначають неймовірну якість, креативність та різноманітність у різних формах медіа. Переможці визначаються в 11 номінаціях.

Поетапний відбір претендентів

Процес оцінювання премії розпочався в грудні, за участю комісії з 4 експертів, 24 членів Виконавчого комітету AIPS  і 12 членів журі, середні рейтинги яких визначили «розширені списки» – «лонг-листи», відібравши понад 600 заявок, що становить приблизно 35 відсотків від загальної кількості робіт.

На другому етапі члени Виконкому AIPS  звузили відібрані роботи до коротких списків кандидатів – «шорт-листів». Кожному члену було надано кількість голосів залежно від категорії. Твори, які набрали найбільшу кількість голосів й  потрапили до «шорт-листа».

Третій і четвертий етапи голосування проводить журі, до складу якого входить  12 поважних представників індустрії спортивних медіа, які представляють п’ять континентів. Журі спочатку обирає 10 найкращих (фіналістів), а потім трьох найкращих –  «номінантів на подіум».

Нарешті, за день до церемонії нагородження, відбувається фінальний етап голосування, результати якого залишаються в таємниці до моменту оголошення їх на сцені перед врученням нагороди.

Що далі?  

Незабаром буде оголошено 10 номінантів, а потім й трьох фіналістів у кожній категорії. Після фінальної церемонії нагородження AIPS оприлюднить континентальний рейтинг за категоріями з найвищими оцінками робіт в Африці, Америці, Азії, Європі та Океанії.

Щоби дізнатися імена фіналістів та топ-три – стежте за веб-сайтами AIPS та АСЖУ й пабліками наших організацій у соціальних мережах – @ukrsportmedia та @AIPSmedia.  

Популярні новини