ГоловнаНовиниБойова нічия в першому матчі року

Бойова нічия в першому матчі року

У німецькому Гамбурзі відбувся перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи між донецьким «Шахтарем» та французьким «Марселем». Українська команда продовжила свій єврокубковий шлях в другому за престижністю турнірі після того, як посіла третє місце в групі Ліги чемпіонів з «Барселоною», «Порту» та «Антверпеном».

Команди підходили до поєдинку з різним бекграундом. Гірники традиційно зіштовхнулись з проблемою притаманною всім українським командам, а саме з набором ігрової та фізичної форми в умовах зимової паузи. Команда провела інтенсивні та продуктивні тренувальні збори, що повинно було частково вирішити цю проблему. Також варто зазначити, що «Шахтар» активно провів зимове трансферне вікно. По-перше, клуб підписав за немалі гроші двох талановитих бразильців – Кевіна та Марлона Гомеса. По-друге, вдалося зберегти свого лідера, півзахисника Георгія Судакова, підписавши з ним новий контракт.

«Марсель», у свою чергу, мав потенційну перевагу перед матчем через відсутність зимової паузи у французькому чемпіонаті. З іншого боку, команда невдало провела останні поєдинки, не здобувши жодної перемоги у п’яти матчах, що передували зустрічі з українським клубом. Тож гра Ліги Європи викликала багато питань, які створювали додатковий інтерес та інтригу.

Фото – офіційний сайт ФК “Шахтар”

Стартовий склад донецького Шахтаря не можна сказати, що вийшов повністю прогнозованим. Першим несподіваним рішенням Маріна Пушича стала поява з перших хвилин Тараса Степаненка. Капітан команди фактично пропустив тренувальні збори через травму, тому його вихід на поле в стартовому складі став сюрпризом. З іншого боку, Тарас є незамінним гравцем команди, особливо в єврокубкових матчах, тому таке рішення – заплющити очі на відсутність ігрового тонусу гравця, можна зрозуміти.

Також для багатьох вболівальників несподіваною стала поява на лівому фланзі атаки бразильця Егіналду. Багато хто очікував на цій позиції новачка команди Кевіна, який провів багато ігрових хвилин на зборах. Або іншого бразильця – Невертона, який дуже добре себе зарекомендував під час виступів «Шахтаря» в Лізі чемпіонів цього сезону. Але, все ж таки, Пушич довірив місце Егіналду, для якого цей вихід в стартовому складі «Шахтаря» став дебютним.

Фото – офіційний сайт ФК “Шахтар”

Гірники дуже активно розпочали поєдинок: одразу заволоділи перевагою у володінні м’ячем. Також дуже характерним став високий пресинг від підопічних Пушича на перших хвилинах матчу.

Такий малюнок гри одразу дав свої плоди, тому вже на 2-й хвилині вдалося змусити суперника помилитися у своєму штрафному майданчику. Голкіпер «Марселя» Пау Лопес віддав м’яч захиснику, який під пресингом не зміг вдало ним розпорядитися та втратив його. М’яч відскочив на Олександра Зубкова, який вирішив в один дотик поцілити у верхній кут воріт, але голкіпер з ударом доволі легко справився. Напевно, не найкраще рішення українського вінгера, враховуючи відкритого Судакова, який би з великою ймовірністю, отримавши м’яч, конвертував би момент у забитий гол.

Після такого вбивчого моменту гра заспокоїлась. Команди грали у більш обережний футбол. Також варто відзначити погану якість газону, який не дозволяв показувати футболістам обох команд гарний футбол. У першій половині тайму, мабуть, більше запам’яталися гарячі вболівальники «Марселя», які змусили арбітра призупинити гру, створивши тимчасову димову завісу на «Фолькспаркштадіоном».

Фото – офіційний сайт ФК “Шахтар”

На 27-й хвилині поєдинку виник епізод, який став головним приводом до суперечок в цьому матчі. Швидка атака «Шахтаря» закінчилась тим, що Зубков, котрий вибігав на оперативний простір, отримав від оборонця гостей по ногах. Але, все ж таки, зумів віддати передачу на Сікана. Данило не дуже вдало відреагував на цю передачу, тому голкіпер був перший на м’ячі, проте, не зміг його зафіксувати. Сікан  таким подарунком від Пау Лопеса скористався та віддав пас на Егіналду, який відправив  м’яч в сітку воріт. На здивування гірників, арбітр не зарахував цей гол, адже секундою раніше він зупинив гру через порушення на Зубкові, тому не дав «Шахтареві» завершити епізод.

Далі, на 37-й хвилині, в Егіналду була можливість все ж таки забити гол. Конопля хорошим пасом вивів бразильця на ударну позицію десь на межі штрафного майданчика. На жаль, Егіналду цим моментом не скористався та відправив м’яч значно вище воріт.

Перший тайм матчу завершився нулями на табло. Загалом, гра «Шахтаря» давала вболівальникам стриманий оптимізм. Так, відчутної переваги за гірниками не було – французька команда теж періодично створювала небезпеку біля наших воріт, але було відчуття, що з таким «Марселем» можна грати та здобувати перемогу.

Фото – офіційний сайт ФК “Шахтар”

Другий тайм матчу став більш видовищним та багатим на емоції. Справа навіть не у великій кількості забитих м’ячів. Команди почали більш активно грати в атаці, що і призвело до постійної гостроти як біля одних, так і біля інших воріт.

Першими в гольовій перестрілці відзначились футболісти «Марселю». На 64-й хвилині французька команда провела швидку атаку з флангу, що завершилась передачею на досвіченого Обамеянга, який в один дотик зумів перевести м’яч у сітку та відкрити рахунок.

Відповіді «Шахтаря» не довелось довго чекати. На 68-й хвилині гірники заробили стандартне положення. Зубков подав у штрафний майданчик, але воротар «Марселя» кулаками м’яч вибив. Здавалося, що момент вже «заграний», але після того, як Клосс не зміг влучити по м’ячу, його отримав Матвієнко та з хорошої позиції впевнено забив у дальній нижній кут воріт. 1:1 – команди за 4 хвилини обмінялися голами.

Фото – офіційний сайт ФК “Шахтар”

Під кінець другого тайму опоненти значно активізувалися та постійно створювали небезпеку. Відчувалось бажання кожної зі сторін створити перевагу в рахунку перед матчем-відповіддю. Все ж таки, на останній хвилині основного часу, «Марселю» вдалось знову вийти вперед. Головна зірка французького клубу Обамеянг зумів на фланзі продертися через Гочолейшвілі. Габонець прострілив з флангу, Бондар трохи торкнувся м’яча, але не завадив йому дійти до Ндіайє, який просто «розстріляв» ворота Різника.

Здавалося, «Марсель» зумів добитися свого та привезе з Гамбурга важливу перемогу. Однак у «Шахтаря» були інші плани. На 93-й хвилині Зубков зробив навіс у  штрафний на Егіналду, який високо вистрибнувши, завдав точного удару у правий кут воріт. Молодий бразилець, у  дебютному матчі у стартовому складі «Шахтаря», врятував гірників від поразки у надзвичайно важливому матчі.

Відтак нічия першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи вийшла бойовою. Гірники продемонстрували якісний футбол з непростим суперником у першому офіційному матчі 2024 року. Доля путівки до наступного раунду вирішиться за тиждень, 22 лютого, на одному з найгарячіших стадіонів світу – «Велодромі». Будемо сподіватися, що помаранчево-чорні зуміють втримати несамовитий тиск трибун та здобудуть результат, який дозволить їм продовжити єврокубковий

Владислав Уткін, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Популярні новини