ГоловнаНовиниГірники завершили свій єврошлях на "Велодромі"

Гірники завершили свій єврошлях на “Велодромі”

Донецький «Шахтар» зустрівся з «Марселем» в рамках матчу-відповіді 1/16 фіналу Ліги Європи. Саме ця гра повинна була вирішити долю путівки до наступного раунду, після того, як команди зіграли перший матч у німецькому Гамбурзі, який завершився результативною нічиєю 2:2.

Головною новиною тижня, яка створювала додаткову інтригу перед поєдинком, стало звільнення головного тренера «Марселя» – Дженнаро Гаттузо. Керівництво французького колективу вирішило припинити співпрацю з іменитим італійським коучем на фоні семиматчевої серії без перемог. Команду очолив французький тренер Жан-Луї  Гассе, який за кілька днів повинен був підготувати команду до матчу з гірниками. Як показує практика, такі рішення у короткочасній перспективі позитивно впливають на емоційний стан всередині команди, тому наврядчи ця новина зіграла на руку «Шахтарю».

До вирішального матчу команди підійшли з деякими несуттєвими змінами в складі у порівнянні з першою зустріччю. У «Марселя» варто відзначити появу в заявці одного з лідерів команди Жордана Верету, котрий тривалий час відновлювався від травми. В свою чергу, «Шахтар» не зміг розраховувати на захисника Валерія Бондаря, який через дискваліфікацію залишив місце в старті для досвіченого Ярослава Ракицького.

Фото з офіційного сайту ФК “Шахтар”

Гірники, аналогічно до першої зустрічі команд, дуже активно розпочали поєдинок і вже в дебюті створили перші моменти. Вже на 1-й хвилині матчу Егіналду та Зубков обігралися на фланзі та створили епізод, в якому бразилець з перспективної позиції пробив, однак удар було заблоковано. Далі на 8-й хвилині Зубков знову створив небезпечний епізод для свого партнера, скинув головою м’яч на Сікана, який дуже добре злету пробив по воротах, але голкіпер зумів з ударом впоратися.

На 11-й хвилині помаранчево-чорним вдалось конвертувати перевагу в грі та зробити те, що не вдалося у попередньому поєдинку – відкрити рахунок. Егіналду заробив на собі пенальті. Одинадцятиметровий впевнено реалізував Георгій Судаков. Вперше в цьому протистоянні «Марсель» був змушений відіграватися.

Після голу гра дещо заспокоїлась. Не можна сказати, що «Марсель» одразу помчав атакувати та створювати великі проблеми для захисту «Шахтаря». Проте французи, все ж таки, досягли свого та зрівняли рахунок в матчі. Сталося це не без участі самих гірників. В середині першого тайму Конопля віддав невдалий пас в боротьбу на Степаненка, який під пресингом трьох гравців втратив м’яч. «Марсель» таким подарунком скористався, швидко доставивши м’яч на Обамеянга, котрий без проблем реалізував вихід віч-на-віч з Різником.

Фото з офіційного сайту ФК “Шахтар”

Характер гри після того, як «Марсель» забив, значно змінився. До пропущеного м’яча гірниками, здавалося, що «Шахтар» повністю контролює хід поєдинку. Однак після такого прикрого голу «Марсель» отримав впевненість у своїх силах, тому решту першого тайму французька команда провела в постійних атаках, намагаючись вийти вперед в рахунку. Підопічні Марино Пушича, навпаки, перестали бути ефективним в створенні моментів біля чужих воріт. А в захисті гірники припускалися помилок, намагаючись через пас виходити з-під пресингу «Марселя». До гольових моментів господарів справа, можливо, і не доходила, але напруга постійно наростала. Крім того, у двох випадках арбітр звертався за допомогою асистентам VAR, щоб переконатися, що приводу для призначення пенальті у ворота гірників у нього немає. А вже перед самою перервою чудовий шанс упустив Аріт, який пробив над поперечиною.

На другий тайм «Шахтар» вийшов більш впевненим та спокійним, тому гра вирівнялась. Однак, в рівній позиційній боротьбі «Марсель» виявився сильнішим. На 74-й хвилині матчу захисники «Шахтаря» не змогли завадити Обамеянгу скинути м’яч під удар Сарру, який вивів господарів матчу вперед. А вже через сім хвилин «Марсель» виконав стандарт. М’яч, вдарившись об голову Степаненка, дійшов до Кондогбіа, який з гострого кута забив третій гол та остаточно поставив крапку в матчі.

«Марсель» з новим тренером перериває свою серію без перемог та проходить до 1/8 фіналу Ліги Європи, здолавши «Шахтар» із загальним рахунком 5:3. Гірники, на жаль, завершують свій єврокубковий шлях в цьому сезоні. «Шахтар», як і всі інші українські команди, може тепер повністю зосередитися на матчах УПЛ. Перший матч після зимової паузи проти «Олександрії», відбудеться вже 26 лютого.

Владислав Уткін, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Популярні новини