ГоловнаНовиниІракські журналісти отримали довічний бан за конфронтацію з тренером на Кубку Азії

Іракські журналісти отримали довічний бан за конфронтацію з тренером на Кубку Азії

Азійська конфедерація футболу назавжди позбавила акредитації кількох журналістів з Іраку  за “агресивну” поведінку до головного тренера національної збірної цієї країни Хесуса Касаса.

Інцидент стався під час прес-конференції після зустрічі збірних Іраку та Йорданії в 1/8 фіналу  Кубку Азії, що триває у Катарі. Ірак сенсаційно поступився 2:3, пропустивши двічі у додатковий час у грі, що відбулася на міжнародному стадіоні “Халіфа” у Досі 30-го січня 2024 року.

Під час післяматчевої прес-конференції кілька іракських журналістів вийшли до президії, кричали та показували на іспанця, аж поки їх не вивела охорона. Один із журналістів-очевидців подій – Мохамед К. поділився побаченим: “Прес-конференція була зірвана, через те, що деякі колеги агресивно висловлювали своє незадоволення результатом матчу, намагалися сперечатися з тренером Іраку в образливій манері, звинувачуючи його у поразці своєї команди, піднялися до нього на сцену, демонструючи гнів, що створило загальний дискомфорт для присутніх. Конференція була припинена після того, як сек’юриті екскортували їх із залу”.

Заява головного тренера

Після інциденту іспанський тренер іракців Касас був помітно занепокоєним: “Я розчарований… Замість того, щоби пишатися досягненнями нашої команди та тим ентузіазмом, який вона викликала у нації, деякі вибирають протилежний шлях. Замість того, щоби присвятити себе об’єднанню країни, вони висловлюють речі, які не мають сенсу. Після перемоги мовчать, а після поразки починають гомоніти. Єдине чого вони прагнуть – це заплямувати імідж Іраку, очорнити імідж федерації, моє ім’я, ім’я гравців… Я вважаю, що це недоречно, і переконаний, що іракський народ набагато розумніший, ніж ці люди”

Заява Азійської  конфедерації футболу   

“АФК глибоко розчарована подіями, свідками яких ми стали, під час прес-конференції після гри між Іраком та Йорданією, – йдеться у заяві Азійської Конфедерації, – і прийняла негайне рішення заборонити особам, які виступали в ролі представників іракських медіа, висвітлювати не лише цей Кубок Азії, але й майбутні турніри АФК. Акредитація – це привілей, який супроводжується відповідальністю за дотримання етичних стандартів, і той, хто порушує ці стандарти, зіткнеться із наслідками”.

У заяві додається: “АФК рішуче засуджує будь-який тип некерованої та агресивної поведінки й виступає за нульову толерантність до подібних проявів. Ми віримо у створення середовища, в якому журналісти можуть займатися своєю важливою роботою з висвітлення азійського футболу з професіоналізмом і взаємною повагою. Коли АФК стикається з деструктивною поведінкою, що загрожує безпеці учасників наших заходів, ми будемо діяти оперативно для захисту зацікавлених сторін, а також для збереження репутації та недоторканності наших турнірів. Ми впевнені, що наша відповідь є чітким сигналом про те, що така поведінка не буде терпимою”.

Арбітр під осудом публіки

Робота ірано-австралійського рефері цього матчу Аліреза Фагані опинився у центрі уваги після того, як він вилучив центрального нападника збірної Іраку Аймена Хусейна за надмірне святкування: розлючені фанати Іраку накинулися на Фагані в соціальних мережах. Відтак Конфедерація завершила свою заяву наступним чином: “Хоча АФК утримується від коментарів щодо конкретних суддівських рішень, ми рішуче засуджуємо будь-які прояви погроз, переслідувань або розголошення особистої інформації, спрямовані проти наших арбітрів, гравців, офіційних осіб і всіх зацікавлених сторін. Така поведінка суперечить духу чесної гри та поваги, яку ми пропагуємо в азійській футбольній спільноті”, – йдеться у заяві.

Реакція Асоціації футболу Іраку

Іракська футбольна асоціація також засудила вчинок журналістів. У заяві, опублікованій в соціальній мережі X, раніше відомій як Twitter, Асоціація називає ситуацію “більш болючою, ніж незаслужений виліт команди з Кубку Азії.” ІФА наголошує, що події на прес-конференції не відображають справжню позицію медіа Іраку:  «Поведінка окремих осіб, котрі використали свою несподівану присутність на прес-конференції, стала  чорною плямою в історії іракських медіа”. У заяві зазначено, що ІФА рішуче засуджує кричущу та огидну поведінку, спрямовану в бік Хесуса Касаса та наголошує про відмову від подальших взаємодій з цими журналістами. Іракська асоціація зобов’язується діяти в межах закону для відновлення репутації і звертатиметься до відповідних органів для з’ясування обставин подій.

Підготувала Анастасія Чаплинська за матеріалами AIPS-media

Популярні новини