ГоловнаНовиниЛюдмила Лузан - зірка Євроігор-2023 - п'ятий рейтинг ТОП-10

Людмила Лузан – зірка Євроігор-2023 – п’ятий рейтинг ТОП-10

На 5-й позиції у рейтингу ТОП-10 найкраща атлетка 2021 року, олімпійська мультимедалістка – каноїстка Людмила Лузан.

Цього року головними стартами для веслувальниці з Івано-Франківська, котра тренується й мешкає на Полтавщині, стали III Європейські ігри в Кракові та ліцензійні олімпійські старти. Й там, й там Людмила досягла успіху. На Євроіграх Лузан яскраво підтвердила свій статус мультимедалістки, здобувши «золото» у двох номерах програми  – на 500 м у одиночці та в двійці із львів’янкою Валерією Теретою. Крім цього, у доробку 26-річної каноїстки також “срібло” на 200 м у одиночці. Чи були ці результати несподіваними? Зовсім ні! Адже Люда – володарка двох нагород, срібної та бронзової, на Олімпійських іграх у Токіо.

Чемпіонат світу в Дуйсбургу був важливим передусім для здобуття путівки на Олімпіаду. Посівши восьме місце, Лузан  разом з Теретою кваліфікувались  на Ігри у Парижі у двійці на 500 метрів, водночас отримавши  право для кожної з дуету виступити й в одиночці на 200 метрів. оформили олімпійську ліцензію до Парижа-2024. Усе разом узяте номінує Людмилу в ТОП-10 вітчизняних атлетів 2023 року за вибором Асоціації спортивних журналістів України.

Перипетії Євроігор  

Європейські ігри зібрали вельми солідний кворум, де кожний другий майстер байдарки чи каное вважайте, зірка найпершого ряду. Саме з такими конурентками, наша обраниця й вирішувала долю медалей.

Приміром, у одиночці переможні секунди Лузан – 2.02,920. Впритул заїхала іспанська каноїстка Марія Корбера – 2.03,990. Що таке секунда різниці при суперечці в півкілометра? Тільки третій показник Агнеш Кішш з Угорщини трішки на відстані – 2.04,576.

У перегонах двійок, по суті, на манежі все ті самі. Людмила з Валерією відчували за собою дихання Корбери, котра, на секундочку, чемпіонка світу-2021, а в тандемі з нею не менш амбітна Аніта Жакоме. У Кракові виграла “мікст”, де компаньйоном був Пабло Гранья, тепер уже триразовий чемпіон Європи. Оцініть щільність боротьби – 1.58,233 та 1.58,506. Замкнули подіум Джиада Брагато-Б’янка Надь з Угорщини. Аби відтіснити їх до позначки 1.59,163 – теж треба було добряче тиснути акселератор.

Корбера ж, немов приклеїлася до човна Лузан: в одиночному фіналі 200-метрівки вона третя (47,441). Наша землячка видала – 46,937 й здобула “срібло”. Ну а чемпіонкою – на радість трибун – стала Дорота Боровська (46,653) – бронзова медалістка минулих Євроігор -2019 у Мінську, а принагідно чемпіонка Європи-2021 й віце-чемпіонка-2018, причому на цій же дистанції. Три медалі краківської карбівки – значний рубіж для Люди й солідний – для збірної.

Коментар Юрія Чебана

Здобутки Людмили у сезоні оцінив дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан, який у попередньому олімпійському циклі, з 2017-го, вів спортсменку як тодішній наставник збірної України

Про найважливіші риси характеру

– Їх чимало – наполегливість, працьовитість, стійкість. Додав би ще високий больовий поріг. Після перерви в тренуваннях і виступах (а пауза – необхідна), руки немов відвикають. А при відновленні, вони стираються до мозолів з кров’ю. І ти мусиш усе витримати й здолати.

Про зміну партнерки в період після Ігор у Токіо

– На  Олімпіаді, Люда веслувала з Анастасією Четверіковою, з якою зюодула вони “срібло” Токіо-2020, фінішувавши слідом за дворазовими чемпіонками світу китаянками. Цим же дуетом наш дівчата стали того року чемпіонками світу в Копенгагені. Після Ігор у Японії, Настя, в якої тепер прізвище Рибачок, пішла в декретну відпустку, вона – щаслива мама. 

Отож, наприкінці 2022 року, було створено екіпаж Лузан-Терета. Вони знайшли спільну мову, хоча такі зміни миттєво не спрацьовують. Валерія тим не менше “впіймала хвилю” за більш досвідченою Людмилою. Раніше в неї були відзнаки в молодіжній категорії на континенті, й от настав час дорослого визнання. Певно, добру школу заклали львівські тренери Микола Романович і Михайло Поцюрко.

Про “немедальну” розв’язку ЧС-2023

– Як дворазова чемпіонка світу-2022 у канадському Галіфаксі, Лузан вважалася одним із фаворитів цьогорічної першості, що відбулася у  Німеччині. Однак  Люда зовсім недоречно перехворіла. Відтак витиснула максимум з наявних кондицій, щоб увійти до ліцензійної квоти Парижа-2024. Восьме місце української двійки стало адекватним для цього принципового завдання.

Про командне підґрунтя перемоги

– Такі успіхи, безперечно, заслуга не однієї людини в оточенні спортсмена. Повинна збігтися ціла низка факторів і внески багатьох людей. Свого часу, в Івано-Франківську з Людмилою займався заслужений тренер України Сергій Батомункоєв. Пізніше вона переїхала в Полтавську область, де її наставником є заслужений тренер України, вихователь багатьох знаних веслувальників – Микола Іванович Мацапура. Вже не один рік Лузан захищає кольори спортивного клубу “Гірник”. Плюс, ясна річ, влада регіону, штаб збірної, профільне міністерство, НОК і Національна федерація каное. Це те, що об’єднується модним у наш час поняттям “антураж атлета”. В якому, взявши за основу режим “без вихідних”, ніяких дрібниць не буває. 

Гордість за країну

Зворушливий момент – урочисте закриття літньої Олімпіади в Токіо, на якому Людмилі Лузан було доручено почесну роль прапороносця нашої делегації. Таку довіру, безумовно, слід заслужити. Лузан тепер приклад для  молодшого покоління. До речі, в квітні заплановано Кубок України, на якому за  системою відбору, визначаються претенденти на травневу, остаточну, кваліфікацію на Ігри в інших номерах програми. Цей іспит наших чекатиме в угорському Сегеді. Примітно, що саме в цьому угорському місті Людмила Лузан 2020 року показала свій Personal best на 200 м – 45,79. Й зважмо, що лічені каноїстки за всю історію “виходили” з 46-ти секунд. Упевнений, що приклад такої зірки, як Людмила Лузан, – вселяє оптимізм для всіх. 

…Національний Олімпійський комітет у червні 2023 року нагородив Людмилу Лузан як найкращу спортсменку місяця. А тепер, Асоціація спортивних журналістів України вже за результатами виступів у найважливіших турнірах року, на підставі голосування, включила Людмилу до десятки найкращих вітчизняних спортсменів. Вона в ній – на п’ятій  позиції.

Євген Карельський, член АСЖУ

Популярні новини