ГоловнаНовиниОлександр Усик – четвертий у ТОП-10 найкращих атлетів України

Олександр Усик – четвертий у ТОП-10 найкращих атлетів України

Четверту позицію у рейтингу найкращих атлетів року в Україні обіймає чемпіон чотирьох версій професійного боксу Олександр Усик. Така вже ситуація у цьому спорті і, особливо, у  важковаговиків, що у році може бути всього лиш один поєдинок. Саме таким 2023-й видався для Усика. Суперник не такий яскравий як Ентоні Джошуа й Олександр уже привчив всіх до перемог, однак бій аж ніяк не вийшов прохідним, та чи й міг він бути таким? Відтак цього року Олександр Усик провів «робочий» поєдинок, захистивши свої титули  чемпіона світу за версіями WBO, WBA, IBF та IBO, а його місце в елітній «Десятці» українського спорту не піддається сумніву.

Фото Julian Finney

Обов’язковим претендентом на титул чемпіона світу WBA був 25-річний британець Даніель Дюбуа, а сам поєдинок пройшов у польському Вроцлаві. Вперше від початку російського вторгнення в Україну Олександр Усик мав можливість виступати перед майже “домашніми” уболівальниками, адже до третини глядачів на арені у Вроцлаві були українцями, які спеціально приїхали подивитися поєдинок з України, Польщі та сусідніх країн.

Фото Gabriel Kuchta

На радість місцевій публіці Олександр домінував від стартового гонгу, проте, у п’ятому раунді суперник завдав українцю удару нижче пояса, після якого тому знадобився деякий час на відновлення (за правилами, боксери можуть взяти до 5 хвилин на відновлення після удару в пах). Відновлення Усика тривало 3 хвилини і 45 секунд. Олександр зреагував так, як і належить справжньому чемпіону: після серії ударів у восьмому раунді Усик відправив Дюбуа у нокдаун, а вже у дев’ятому британець знову опинився в нокдауні, після чого рефері оголосив про завершення поєдинку достроково.

Після бою команда Даніеля Дюбуа та особисто його промоутер Френк Воррен заявили, що будуть оскаржувати результати поєдинку, адже не вважають, що удар у п’ятому раунді був завданий нижче поясу. Сам Дюбуа емоційно прокоментував цей епізод: “Я не вважаю, що це був удар нижче поясу. Я думаю, що завдав його за правилами, і що у мене вкрали перемогу!”.

Всесвітня боксерська асоціація (WBA) розглянула апеляцію Даніеля Дюбуа на результат бою проти українського чемпіона за 4-ма версіями та постановила, що результат поєдинку залишиться чинним.

Фото AP Photo/Czarek Sokolowski

Бій за звання “абсолютного” чемпіона світу Усик – Ф’юрі таки буде

Ще одним «здобутком» року, що минає стала домовленість про проведення матчу, про який вже давно говорить уся  світова боксерська спільнота, стежачи за двома “китами” хевівейту — 36-річним Олександром Усиком та 35-річним Тайсоном Ф’юрі.  Спочатку було заявлено, що поєдинок відбудеться 23 грудня цього року(саме зараз ми могли б бути у сильному передчутті), але згодом дату перенесли через травму, яку Тайсон Ф’юрі отримав у поєдинку проти екс-чемпіона UFC Френсіса Нганну.

Наразі, якщо припустити, що англієць більше нічого не вигадає, бій має відбутися у лютому наступного року. Про це було заявлено 16 листопада на спеціально скликаній прес-конференції у Лондоні. Саме там  прозвучало офіційне оголошення, що бій між чемпіоном світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександром Усиком і володарем титулу WBC Тайсоном Ф’юрі відбудеться 17 лютого 2024 року в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Відтак останнім поєдинком перед зустріччю з Усиком для Ф’юрі став згаданий бій з Нганну, для якого цей бій став дебютним у професійному боксі. Бійці провели 10-раундовий двобій та пройшли всю дистанцію. У 3-му раунді франко-камерунський спортсмен відправив Ф’юрі у нокдаун, проте роздільним рішенням суддів перемогу все ж присудили британцеві. Після такого неоднозначного поєдинку думки експертів щодо переможця бою між Усиком та Ф’юрі розділились: деякі вважають, що британець не показував усю свою потужність в останньому поєдинкові, а деякі надають перевагу українцеві, який впевнено провів свій захист титулу проти потужного боксера.

Зрозуміло одне – бій за звання абсолютного чемпіона світу стане життєвим випробуванням для кожного з боксерів. У нас є всі підстави розраховувати, що український козак наполегливо готуватиметься до цього поєдинку, аби підійти до матчу у найкращих кондиціях й  віддати у ньому всі сили. Усик черпає мотивацію від регулярного спілкування з нашими вояками, ведучи активну волонтерську діяльність. Відтак натхнення та зарядженості йому  точно не бракує.

Фото Francois Nel

Залишається зачекати уже менше двох місяців, щоби 17 лютого дізнатися, хто  стане “абсолютним” чемпіоном світу у надважкій вазі. Сподіваємось, що це буде саме Олександр, якому в такий спосіб вдасться віддячити нашим захисникам, завдяки яким спорт живе у державі, за отриманий від них заряд відваги та мужності.

Ірина Циганок, членкиня АСЖУ, прес-секретар Федерації боксу України

Популярні новини