ГоловнаЛауреати АСЖУОльга Харлан - честь та гідність України

Ольга Харлан – честь та гідність України

ТОП-3 рейтингу Найкращих атлетів України відкриває легендарна українська спортсменка – олімпійська чемпіонка, медалістка трьох Олімпіад, шестиразова чемпіонка світу Ольга Харлан.Також Ольга отримує спеціальну відзнаку АСЖУ “Честь та гідність України” за свій сміливий та самовідданий вчинок на чемпіонаті світу, яким Харлан відстояла честь України, змінила сумнівні правила Міжнародної федерації фехтування та отримала автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду у Парижі.

Ольга Харлан особливих представлень не потребує. Навіть люди, які не дуже цікавляться спортом, чули про її феноменальні досягнення в фехтуванні. Але те, що вона зробила в 2023-му наочно продемонструвало, чому українці повинні брати участь у змаганнях із нашими ворогами, а не бойкотувати старти. Харлан, ризикуючи продовженням своєї спортивної кар’єри, своєю силою духу та стійкістю змусила змінити звичні правила в фехтуванні. Тому Ольга Харлан, як ніхто інший, гідна бути представленою в нашій «Десятці».

Феноменальні успіхи  

Ольга чи не найтитулованіша українська спортсменка. В її активі неймовірне олімпійське командне «золото» на Олімпіаді в Пекіні, де вона в 16-ти річному віці вийшла на останню сутичку в матчі з китаянками, замінивши Галину Пундик, яка виступала у чвертьфіналі та півфіналі. А у вирішальному двобої з господарками Олімпіади Ольга виборола 22 очки з 45 командних й завдала золотого уколу суперниці за нічийного рахунку.

Згодом були здобуті ще три олімпійські медалі – командне «срібло» 2016 року та особисті бронзові медалі 2012 та 2016 року.

На рахунку Харлан 15 медалей чемпіонату світу та шість титулів  (чотири “золота” в індивідуальній першості, два – в командній). Вона шість разів перемагала на чемпіонатах Європи в індивідуальних змаганнях і двічі – в командних.

П’ять разів Ольга Харлан перемагала у загальному заліку Кубка світу (2013, 2014, 2018, 2019, 2020 роки). НОК України чотири рази визнавав її найкращою спортсменкою року (2008, 2009, 2016, 2017). Також Харлан 13 разів визнавалася найкращою спортсменкою місяця, що є рекордом для українських спортсменів. І свою 13-ту нагороду наша героїня отримала саме в 2023-му році за  неймовірний, багато в чому героїчний, вчинок на чемпіонаті світу.

Фіаско у Токіо й емоційний стан

Але цього визнання могло й не бути, якби Ольга не повернулася до великого спорту після фіаско на Олімпіаді в Токіо, де вона, будучи головною фавориткою, програла вже у першому поєдинку. Після цього Харлан сказала, що хоче трохи відпочити від шаблі та зібратися з думками. Ось, що Ольга говорить про ту поразку:

«Вона була очікуваною для мене. Зважаючи на той емоційний стан, у якому я була, відчувала, що буде саме так. Але для всіх інших це було дуже неочікувано, тому мені довелося багато пояснювати. Я не сподівалась, що мене зрозуміють, але я побачила багато підтримки. І, напевно, це дало мені поштовх йти далі. Моя родина, вболівальники мене підтримали, і це допомогло мені повернутись. Уже наприкінці листопада я була на фехтувальних зборах. Я знала, що повернусь, але дала собі час скучити за фехтуванням. Це було дуже важливо для мене».

Повернення: крок за кроком

Повернувшись, Ольга Харлан взяла участь у двох чемпіонатах світу та двох чемпіонатах Європи і завершила їх без медалей. Але, зважаючи на ситуацію, в якій доводилося тренуватися, включно з емоційним станом, сама чемпіонка оцінила свій виступ, як непоганий.

На початку 2023-го року Ольга здобула «бронзу» на турнірі серії Гран-Прі в Тунісі, потім було «срібло» на етапі Кубку світу в Афінах і ще одна особиста «бронза» в Сеулі на Гран-прі. Далі Харлан доволі впевнено виграла турнір на ІІІ Європейських іграх у Кракові. До того ж, у складі української збірної були здобуті «золото» та «бронза» на етапах Кубку світу у Грузії та Бельгії. Тож до чемпіонату світу  лідерка української команди шаблісток підійшла у чудовій спортивній формі.

Провокація Смірнової

Буквально напередодні турніру шаблісток на чемпіонаті світу у Мілані Міністерство молоді та спорту України дозволило українським атлетам брати участь в змаганнях, де заявлені представники країн-агресорів. До цього моменту ті користалися цією забороною, відправляючи на міжнародні змагання «ноунеймів» лише для того, щоб не було українців.

Фото ANDREAS SOLARO/AFP

І ось за жеребом Ользі Харлан дісталася саме не дуже відома росіянка Анна Смірнова. Українка ще до бою попереджала, що не буде ручкатися з цією конкуренткою. Тим більше, що в минулому ковідному сезоні достатньо було привітання зброєю. Але цього разу, після впевненої перемоги Харлан – 15:7, коли наша Ольга виконала свою обіцянку й відмовилися потиснути руку суперниці, рашистка влаштувала демарш. Вона відмовлялася залишати доріжку протягом майже години. Спочатку Харлан присудили перемогу, але згодом, після протесту суперників, Ольгу дискваліфікували й тим самим позбавили важливих рейтингових очок в олімпійському відборі. Тож, прорашистська Міжнародна федерація фехтування, яку довгий час очолював російський олігарх Усманов, продемонструвала своє обличчя. Але шквал незадоволення із різних сторін примусив спортивних чиновників змінити своє рішення.

Фото AP Photo/Luca Bruno

Апеляція України, лист Баха за зміна правил FIE  

Після апеляції Федерації фехтування України рішення вдалося відтермінувати на час світової першості. Це дало змогу українській шаблістці виступити у команді й посісти четверте місце. Однак дискваліфікація все ще залишалася чинною. Це означало, що наша спортсменка не може брати участь в змаганнях протягом 60 днів. Але, на щастя, цього не сталося. Як пізніше повідомив президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев, 7 вересня від FIE надійшов  лист-відповідь на запит ФФУ про чинність дискваліфікації, де зазначалося що “питання дискваліфікації Харлан було закрито”.  Відтак українська шаблістка змогла відновити виступи на змаганнях під егідою міжнародної організації.

Найважливіше у цій ситуації, що, після скандалу на чемпіонаті світу-2023, Міжнародний олімпійський комітет закликав міжнародні федерації до “чутливості” під час проведення змагань між українськими атлетами та “нейтральними” представниками з росії та білорусі. Президент МОК Томас Бах надіслав Ользі Харлан особистого листа зі словами підтримки та гарантував українці автоматичну кваліфікацію від МОК на Олімпійські ігри-2024 у разі, якщо вона самостійно не відбереться на турнір.

Інцидент між Ольгою Харлан і Анною Смірновою змінив правила фехтування. Тепер традиційне рукостискання після поєдинку буде замінено на дистанційне вітання, яке дозволить українцям не наближатися до росіян, навіть якщо вони будуть виступати як нейтральні спортсмени.

Визнання вдома

Саме за свої дії на чемпіонаті світу Ольга Харлан отримала чергову відзнаку, як спортсменка місця, від НОК України. Під час церемонії нагородження Ольга заявила, що не шкодує про свій вчинок, бо не може миритися з тим, що роблять російські війська в Україні:

«Так би зробив кожен спортсмен. І не лише спортсмен — кожен громадянин України. У першу чергу, ми – громадяни держави. Нас не можна змусити до миру ніяким рукостисканням. Ми показуємо свою позицію, показуємо своєму світу, що не можемо миритися з тим, що відбувається в нашій країні».

Експертна Рада Асоціації спортивних журналістів України відзначила Ольгу спеціальною відзнакою «Честь та гідність України» за її вчинок у Мілані, який гучно нагадав усьому світові про те в яких умовах готуються українські атлети і чому вони не можуть тиснути руки представникам країн-окупантів. Оля подякувала всім, хто підтримував її після ганебної дискваліфікації.

«Дякую всім ще раз, дякую українським ЗМІ, своїй команді, дівчатам. Коли мені дали чорну картку, я вибачалася перед ними, я дуже хотіла фехтувати на командних змаганнях. Те, як ми фехтували через день за вихід у вісімку з командою Італії в Італії – сил не було ніяких. Ні фізичних, ні моральних. Але ми просто вийшли й показали дуже гарне фехтування, було дуже важко. Ми були дуже мотивовані, ми зрозуміли, що щось може змінитися. Але за цим стоїть дуже велика робота й дуже багато людей”, — сказала Харлан.

Sabre Women In photo: KHARLAN Olga UKRAINE Photo Augusto Bizzi

Курс – на Олімпіаду

А новий олімпійський сезон наша героїня відкрила перемогою на “сателіті” у Стамбулі, після чого здобула “срібло” спочатку на етапі Кубка світу в Алжирі, а потім – на Гран-прі у Франції. За три турніри Харлан провела 23 особисті поєдинки – 21 виграла та 2 програла у фіналах француженкам. Також Ольга допомогла дійти Україні до півфіналу та завоювати четверте місце в команді на етапі Кубка світу в Алжирі, що дало збірній важливі кваліфікаційні бали у відборі на Олімпіаду-2024.

2023-й рік Ольга Харлан завершить на шостому місці у світовому рейтингу – це буде її найкращий результат за останні три сезони. І вона серйозно налаштовується на свою п’яту в кар’єрі Олімпіаду. Та головне Ольга пишається тим, що вона українка й своїми перемогами, вчинками та заявами доводить, що ми сильна та непереможна нація.

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини