ГоловнаНовиниАнжеліка Терлюга – 7-ма у  рейтингу Найкращих атлетів України

Анжеліка Терлюга – 7-ма у  рейтингу Найкращих атлетів України

Сьоме місце у рейтингу  ТОП-10  атлетів України у 2023 році посідає зірка українського карате Анжеліка Терлюга. Цей рік приніс одеській красуні і великі радощі, і болісні драми.

Анжеліка – маркіза Прем’єр-ліги

Дивлячись на послужний список та на гламурні фото Анжеліки Терлюги у соцмережах, багато хто може подумати, що їй все дається легко, й вона є улюбленкою долі. Проте насправді всі успіхи та досягнення української каратистки є результатом важкої постійної праці, великої дисципліни та самообмежень. А її спортивний та життєвий шляхи не були й не є усипаними трояндовими пелюстками.   

У вересні 2023 року після заключного, четвертого етапу Прем’єр-ліги WKF, де 31-річна Анжеліка Терлюга здобула чергове «золото» у категорії куміте -55 кг, українську атлетку в п’ятий раз було визнано Grand Winner – кращою каратисткою світу. Зазначимо, що в рейтингу Всесвітньої федерації карате (WKF) Ліка посідає у своїй категорії першу позицію ще з 2018 року.

Цього року на етапах Прем’єр-ліги одеситка виборола три золоті медалі – у травні в Рабаті (Марокко), у червні в місті Фукуока (Японія) та у вересні в Дубліні (Ірландія). Лише на першому етапі в Каїрі (Єгипет) вона залишилася поза п’єдесталом (5-е місце). Загалом в активі Терлюги вже сім золотих нагород одного з найпрестижніших турнірів WKF –  аналогу Діамантової ліги та подібних серій.

Королева Європи

У березні в іспанській Гвадалахарі Анжеліка Терлюга втретє в кар’єрі стала чемпіонкою Європи, розгромивши в фіналі італійку Вероніку Брунорі – 8:0. Загалом у Ліки вже вісім європейських нагород: три золоті (2018, 2022, 2023) в індивідуальному куміте та дві в командному куміте (2017, 2019) , а також – срібна (2016) й дві бронзові – індивідуальна (2017) та командна (2014).

Треба відзначити, що Анжеліка, як і всі українські спортсмени, готується до змагань в умовах війни. Навіть коли вона перебуває за кордоном, війна постійно нагадує про себе. У червні під час чергового обстрілу Одеси рашистами ракета влучила в приміщення одного з залів клубу чоловіка та тренера Анжеліки Володимира Зарецького Royal Team. У цей час сама спортсменка готувалася до Третіх Європейських Ігор, які пройшли в польському Кракові.

Але такі новини та емоції лише додали українці спортивної злості. Як сказала сама Ліка: «Я хотіла виплеснути агресію на татамі». І це їй вдалося: вона вийшла зі свої групи з першого місця, у півфіналі здолала Дженіфер Варлінг з Люксембургу (2:0), а у фіналі з тим же рахунком взяла реванш у своєї давньої незручної суперниці Івет Горанової з Болгарії за поразку у фіналі Других Європейських ігор 2019 року: тоді у Мінську Горанова виграла 4:3.

Бронза на вагу золота

Але Горанова, справжній злий геній Ліки, яка випередила її у фіналі Олімпіади в Токіо й таки зіпсувала Терлюзі головний старт цього сезону. У колекції одеситки не було нагород чемпіонатів світу. Тож Ліка та вся українська спільнота карате сподівалась, що на мундіалі 2023 в Будапешті (кінець жовтня) омріяне золото відбудеться. Але у півфіналі проти Горанової через дивне суддівське рішення (під час сутички відбувся збій у відліку часу) Терлюгу після виграного бою змусили знову виходити на татамі – за поновленого рахунку на користь болгарки. Горанова відбігала решту часу та пройшла до фіналу (де, до речі, програла). Анжеліка у розпачі навіть заявила, що більше не виступатиме на чемпіонатах світу. «Бронзу» вона отримала без бою: її суперниця через травму не вийшла на татамі.

Втім, є всі підстави сподіватися, що Анжеліка не залишить великий спорт: адже вона разом із чемпіоном Європи 2023 Андрієм Заплітним вже отримала ліцензію на Всесвітні ігри 2025, які пройдуть у китайському Ченду. До речі, вона є діючою чемпіонкою Всесвітніх ігор після перемоги на Іграх 2022 в Бірмінгемі (США).

Ігор Левенштейн, член АСЖУ, прес-аташе Української федерації карате  

Популярні новини