ГоловнаЛауреати АСЖУНеймовірне та дивовижне повернення Еліни Світоліної

Неймовірне та дивовижне повернення Еліни Світоліної

Українська тенісистка Еліна Світоліна здійснила феноменальний «камбек» у своїй кар’єрі після народження доньки. Відтак АСЖУ нагороджує тенісистку спеціальною відзнакою «Повернення року».

Еліна  повернулася на корт після народження доньки Скай у жовтні минулого року, не граючи в теніс протягом 13 місяців (з березня 2022 року). У травні цього року Світоліна дійшла до півфіналу турніру WTA 125 у Сен-Мало і виграла титул WTA 250 у Страсбурі. У червні Еліна зіграла у чвертьфіналі Ролан Гаррос, а через місяць дійшла до півфіналу Вімблдона. На початку свого повернення тенісистка посідала 1081-ше місце у світовому рейтингу, а завершила сезон-2023 на 25-й позиції! Відтак місце Еліни у Десятці найкращих атлетів України 2023 року абсолютне закономірне. За голосуванням спортивних медіа Світоліна посіла у рейтингу 8 позицію.  

Флешбек у минуле

Для початку давайте повернемося в минуле.  Після перемоги сестер Бондаренко на АUSTRALIAN OPEN у парному розряді у 2008-му році минуло доволі багато часу. Й українці зачекалися великих перемог. І тут до тенісної еліти увірвалася Еліна Світоліна. Еліна три роки поспіль (2017, 2018, 2019) посідала третю сходинку світового рейтингу, виграла 16 турнірів WTA  в одиночному та два в парному розряді й підсумковий турнір WTA Finals  2018 року. Двічі  українська тенісистка діставалася півфіналу (US OPEN та Вімблдон – 2019 року) та п’ять разів (Австралія – 2018, 2019, Франція – 2015, 2017, 2020) грала в чвертьфіналах турнірів серії Grand Slam. На Олімпіаді 2016 року вона здивувала увесь спортивний світ перемогою над тоді здавалося б непереможною Сереною Вільямс. Але тоді олімпійська нагорода не підкорилася. А її неймовірна «бронза» здобута через п’ять років в олімпійському Токіо ще досі пам’ятна для всіх спортивних уболівальників. Тоді українка, здавалося б, безнадійно програвала поєдинок за третє місце майбутній переможниці Вімблдону Олені Рибакіній з Казахстану. Але Світоліна виявила свій залізний характер й витягла той матч, здобувши для України олімпійську «бронзу».

Фото з Instagram

Заміжжя та народження доньки

У липні 2021 року Еліна вийшла заміж за француза Гаеля Монфіса, а  15 жовтня 2022 року народила доньку Скай. Ну й, звісно, що на певний час довелося призупинити тенісну кар’єру.  Це відобразилося  на світовому рейтингу, де вона до декретної відпустки понад 200 тижнів перебувала у першій десятці. Після народження дитини Еліна повернулася вже під 1081-м номером WTA. А в українському рейтингу Світоліна поступилася першою позицією Ангеліні Калініній.

Фото Робб Карр

Вихід з декрету

До великого спорту Еліна повернулася навесні 2023 року . Й те, що вона зробила цього сезону виглядає просто неймовірно! Від її повернення ніхто не очікував особливого дива. Тим більше, що чотири з п’яти стартових матчів Світоліна програла. Та змагання в французькому Стразбурзі, куди українка отримала wild card, стали визначальними й повернули упевненість у власних силах. Наприкінці травня Еліна виграла ґрунтовий турнір серії WTA 250. Й вдвічі приємно, що ця перемога була здобута в фіналі над так званою «нейтральною» Анною Блінковою.

Чвертьфінал Ролан Гаросс та півфінал Вімблдону

Ще більше надихнув виступ на Ролан Гаррос. Тут були обіграні одна за одною італійка Тревізан(6:2, 6:2), австралійка Хантер(2:6, 6:3, 6:1), «нейтральні» Блінкова(2:6, 6:2, 7:5) та Касаткіна(6:4 та 7:6). І лише в чвертьфіналі це феноменальне повернення зупинила ще одна білоруська «нейтралка» Сабаленка, яка боролася за звання першої ракетки світу.

Трав’яний сезон розпочався  із поразки  вже у першому колі у Бірмінгемі в двох сетах від талановитої чешки Фругвіртової. Тож, очікування перед Вімблдоном були не особливо оптимістичні. Але на найпрестижнішому мейджорі Еліна зіграла просто феноменально!  Українка спочатку холоднокровно розібралася з легендарною Вінус Вільямс – 6:3, 6:3, а потім у важкому двобої переграла бельгійку Мертенс – 6:1,1:6, 6:1. Далі прийшла черга переможниці Відкритого чемпіонату Австралії 2020 року Софії Кенін – 7:6, 6:2, екс-першої ракетки світу Вікторії Азаренки – 2:6, 6:4, 7:6 та найсильнішої тенісистки планети, польки Іги Свьонтек – 7:5, 6:7, 6:2. Ви уявляєте собі цей рівень конкуренції для нашої гравчині, яка рік була поза великою грою? На жаль, сил на півфінал проти майбутньої чемпіонки Вімблдону – 2023, чешки Маркети Воундрушової в Еліни Світоліної вже не залишилися – 3:6, 3:6. Але це був великий турнір й дуже славне полювання. Експерти стали в один голос говорити, що Світоліна, наче нікуди й не йшла,та відзначили, що її рівень гри навіть  покращився.

Фото Робб Карр

«Катапульта» у рейтингу WTA

Ну й, незважаючи на певну втому, Еліна й на US OPEN не опустилася нижче свого високого рівня. На заключному мейджорі українка дійшла до третього кола, де в рівній боротьбі поступилася майбутній фіналістці Підсумкового турніру 2023 року, п’ятій ракетці світу, американці Джессіці Пегулі. А наша героїня, після такого вражаючого сезону, зробила неймовірний стрибок у світовому рейтингу, де наразі посідає 24-ту позицію.

Цілком заслужено Еліна Світоліна отримала престижну нагороду від WTA в номінації –  «Повернення року». Таке ж визнання Еліна отримує й від Асоціації спортивних журналістів України, які цього року: Експертна Рада АСЖУ нагородила Світоліну відзнакою з такою ж назвою – неможливо не відзначити феноменальний кар’єрний «камбек» нашої тенісистки.

Ігри Свьонтек: «Еліна діє там, де інші лише говорять»  

Ось як оцінила те, що зробила в цьому році українка, найкраща тенісистка світу Іга Свьонтек:

“Думаю, те, що вона повернулася, просто чудово, тому що Еліна демонструє хороші цінності. Українським гравцям нелегко змагатися, тому той факт, що вона це робить, і особливо після того, як стала матір’ю і так швидко повернулася до туру, викликає величезну повагу з мого боку.

Я щаслива, що є така людина, яка, повторюся, демонструє добрі цінності й показує людям, що війна все ще триває, тому що у багатьох із нас, і у медіа також трохи коротка пам’ять.

Тому завжди приємно мати когось, хто пам’ятає та нагадує людям про важливі речі, і Еліна це робить. Я знаю, що для тенісу загалом це складна тема. Але вона залишається вірною своїм переконанням і діє там, де багато людей чи гравців тільки щось говорять. Тож це чудово”, – зазначила Іга.

Фото Аль Белло

Ми ж вітаємо Еліну Світоліну з чудовим поверненням, дякуємо їй за дива на корті й всебічну підтримку наших захисників і рідної України та бажаємо в наступному сезоні зіграти ще краще, остаточно повернути свої позиції в світовому рейтингу й нарешті виграти турнір Grand Slam!

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини