ГоловнаНовиниУкраїнський юніорський подіум на біатлонному чемпіонаті світу

Український юніорський подіум на біатлонному чемпіонаті світу

Третій день літнього чемпіонату світу у Словаччині приніс українцям три медалі, у тому числі, першу золоту. І знову феєрили наші юніори! На відміну від двох попередніх днів сьогодні на змагальні траси вийшли всі учасники – і дорослі, й молоді. І перегони у всіх груп були одні й ті ж – класичний спринт.

Сліпуче сонце на ясному небі –  звична картина Брезно-Осорблі у серпні: відтак повітря розігріте вже з самого ранку. Чудова погода для вихідних на морському узбережжі – справжнє випробування для атлетів улюбленого зимного виду спорту. Температура на сонці фактично плавила асфальтову лижоролеру трасу і навряд чи такий ефект можна назвати симуляцією м’якої лижні зі свіжого снігу.

Олена Городна. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

У першій гонці юніорок Олена Городна, котра вже досягла тут бронзового успіху, продемонструвала високу швидкість на дистанції. Два промахи у стрільбі завадили українці знову зійти на п’єдестал: Олена фінішувала на четвертій позиції з гарними шансами на покращення результату у персьюті. Срібна призерка суперспринту Олександра Меркушина не впоралася  зі стрільбою (чотири хиби) й фінішувала 11-ю. Ксенія Приходько та Єва Мартиненко рівно пройшли дистанцію, припустившись по одній помилці на кожному з вогневих рубежів й фінішувавши на сусідніх позиціях за межами першої десятки. Зрешто, українки гарантували собі вигідні стартові позиції для атаки на лідерів у завтрашній гонці переслідування, тож наразі немає сенсу сумувати через такі результати.

Переможницею гонки знову стала Лора Хрістова. Представниці Болгарії сьогодні не було рівних на дистанції: з єдиною похибкою на стійці вона зберігала комфортну перевагу перед суперницями. Подруга Лори по команді – Валентина Дімітрова, фінішувала третьою. Місцева біатлоністка Ема Капустова фінішувала другою.

Про секрети підготовки болгарських спортсменок Лора розповіла у короткому інтерв’ю АСЖУ.

Брезно-Осрблі 2023. Літній чемпіонат світу. Спринт. Юніорки

1. Лора Хрістова, Болгарія  (0+1) 17:00,6
2. Ема Капустова, Словаччина  (1+0) +26,2
3. Валентина Дімітрова, Болгарія (1+0) +45,3
4. Олена Городна, Україна  (1+1) +1:07,8
… результати решти українок:
11. Олександра Меркушина (3+1) +1:44,8
13. Ксенія Приходько (1+1) +2:22,0
14. Єва Мартиненко (1+1) +2:27,0

Олександра Меркушина пізніше розповіла АСЖУ, що не здивована своєю нестабільною стрільбою:

У  мене новий приклад гвинтівки, ще не зовсім звикла та налаштувала його під себе. У Насті (сестри Олександри – ред.) така ж проблема. Я свій приклад виграла: побилась об заклад з представником компанії виробника, що візьму дві медалі на юніорському чемпіонаті світу. Приїхала зі змагання у Казахстані, показала свої дві «бронзи», йому ніде було діватися,  – вихвалялася, усміхаючись спортсменка, – у Сянках, на чемпіонаті України з літнього біатлону біатлону, все було добре. А тут прийшла на стрільбу лежачи, а ремінь знову перетягнутий».

Олександра Меркушина. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Медальна феєрія від хлопців

Незважаючи на те, що під кінець жіночої гонки небо затягнули хмари, атмосфера на стадіоні залишалася спекотною. В першу чергу через події спринтерської гонки серед юніорів!

Богдан Борковський. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

У наступній гонці наші хлопці показали усім хто є хто у новому поколінні біатлоністів! У першій групі стартових номерів Богдан Борковський з перших метрів задав темп гонки. Після помилки на стрільбі лежачи та прудкого другого кола, Богдан швидко закрив п’ять мішеней на стійці й вийшов лідером з другої стрільби. Єдиним конкурентом юного українця став партнер по команді Степан Кінаш. Показавши кращий показник на вогневому рубежі в непростих вітрових умовах, Степан вийшов на останнє коло у трьох секундах від товариша, а на фініші програв тому лише півсекунди, віддавши на останньому колі все що міг.

Степан Кінаш. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

– Мене вели по трасі:  «від лідера три секунди, потім п’ять десятих…». Але коли сказали,  що лідер Бодя (Борковський – ред.), то подумав, що йому не так страшно програвати, тому все добре, – зізнався  АСЖУ Степан Кінаш.

Хто міг кинути виклик українцям сьогодні? Лише ще один українець! Віталій Мандзин з єдиною похибкою на першій стрільбі та другою за швидкістю стрільбою у гонці вийшов на останнє коло третім. Віталій подолав цей відрізок в темпі своїх товаришів  й зберіг комфортний відрив від титулованого хорвата Матії Леговича та чеха Людека Абрахама: тактична перевага для завтрашнього персьюту. 

Віталій Мандзин. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Сергію Супруну нав’язати боротьбу за медаль завадили дві похибки на першій стрільбі. Своє п’яте місце срібний призер суперспринту безперечно може занести у свій актив. Михайло Хміль та Єгор Макаренко прийшли на фініш з 13-им та 22-им часом.

Брезно-Осрблі 2023. Літній чемпіонат світу. Спринт. Юніори

1.  Богдан Борковський, Україна (1+0) 19:05,5
2.  Степан Кінаш, Україна (0+0) +0,5
3.  Віталій Мандзин, Україна (1+0) +11,9

… результати решти українців:

5.  Сергій Супрун (2+0) +41,7
13.  Михайло Хміль (1+2) +1:30,0
22.  Єгор Макаренко (1+1) +2:18,7

На церемонії нагородження біатлоністи влаштували українське свято! Після національного гімну та фотосесії з прапором Віталій Мандзин «освіжив» своїх партнерів по команді з пляшки призового шампанського. Та й не пошкодував напою й для себе!

Едуард Буткевич для АСЖУ

Популярні новини