ГоловнаНовини"Бронза" Артема Тищенка - четверта медаль України на чемпіонаті світу

“Бронза” Артема Тищенка – четверта медаль України на чемпіонаті світу

У другий день чемпіонату світу з літнього біатлону погода змилостилася над біатлоністами: на небі з’явилися пухкі хмари, вітер приніс не лише танці прапорців на вогневому рубежі, але й таку бажану прохолоду на радість спортсменам, глядачам та журналістам. Кращих умов для літнього біатлону важко було б уявити!

Сьогодні на старт змагань у форматі суперспринту вийшли жінки та чоловіки. Після успіхів юніорської команди з двома срібними нагородами Олександри Меркушиної та Сергія Супруна й «бронзою» Олени Городної, природньо виникало бажання побачити продовження «медальної феєрії» і від дорослої збірної.

Нестабільна стрільба українок  

Першими на старт вийшли жінки. У кваліфікаційній гонці українки здивували нестабільною стрільбою та розміреним ходом на дистанції. Досвідчена Анастасія Меркушина після п’яти промахів не змогла нав’язати боротьбу за кваліфікаційну тридцятку. Прикрість такого розвитку подій важко було розгледіти на обличчі старшої сестри вчорашньої срібної медалістки. Відпочивши, Настя матиме шанс у класичному спринті завтра.

Анастасія Меркушина. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

У другий день змагань до біатлонного свята долучилися ще кілька вболівальників. Сьогодні серед чеських та словацьких прапорів на трибунах навіть майорів жовто-блакитний стяг.

Український прапор на трибунах. Фото Едуарда Буткевича

Фінал жіночого спринту для української команди був схожим на кваліфікацію. В актив цю гонку може занести собі хіба що Дар’я Блашко, котра цього разу закрила 17 з 20 мішеней, посівши сьоме місце – у двох секундах від квіткової церемонії.

Дар’я Блашко. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Христина Дмитренко була стримано задоволеною своєю 14-ю позицією на фініші, бо бачить у своїх чотирьох похибках позитивну тенденцію у стрільбі. Христина вірить, що цілеспрямована підготовка команди до цього чемпіонату має дати відповідний результат. Лідер команди Юлія Джима, попри непогану стрільбу, завершила гонку 16-ю.

Перемогу у гонці, завдяки влучній стрільбі та потужній роботі у підйомах, здобула німкеня Маріон Візенсартер, а її сусідка по кімнаті Ліза Марія Шпарк отримала бронзу. Переможниця кваліфікації Туулі Томінґас довго домінувала у гонці, але не впоралася зі стрільбою стоячи й здобула «срібло».

.Переможці жіночого суперспринту. Фото Дмитра Євенка

Суперспринт (фінал), жінки

1.  Маріон Візенсартер, Німеччина  (1+1+0+0)  20:14,5

2.  Туулі Томінґас, Естонія  (1+0+2+1)  +9,8

3.  Ліза Марія Шпарк, Німеччина  (1+0+0+0)  +15,4

…результати українок

7. Дар’я Блашко (1+1+1+0)  +36,7

14. Христина Дмитренко (2+1+0+1)  +54,6

16. Юлія Джима (1+0+1+1)  +1:07,8

18.  Анна Кривонос (0+1+1+2)  +2:04,7

22. Любов Кип’яченкова (1+1+3+3)  +2:30,2

Анастасія Меркушина фінішувала у кваліфікації 34-ою й до фіналу не потрапила.

У перерві між змаганнями місцеві маcкоти “Vlčko Blčko” довго не нудьгували й з жіночої церемонії нагородження одразу поспішили на виступ місцевого рок-гурту.

Талісмани чемпіонату світу заряджають публіку. Фото Едуарда Буткевича

Чиста стрільба Артема Тищенка

Тим часом, хмари над Брезно-Осрблі  поступово розвіялися, тож старти чоловіків виявилися більш спекотними. У кваліфікаційній гонці влучною стрільбою потішив Руслан Ткаленко, за що отримав другу стартову позицію у фіналі. Артем Тищенко та Богдан Цимбал теж впевнено пройшли до фіналу. Справжньою несподіванкою стали три промахи й некваліфікація лідера команди Артема Прими (капітан команди Дмитро Підручний пропускає літні змагання через перелом руки, який стався на тренуванні за тиждень до стартів). Денис Насико та Антон Дудченко теж не впорались зі стрільбою й пропустили фінальну гонку. Головний тренер команди Юрай Сантіра був помітно спантеличений таким розвитком подій…

Артем Прима. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Після напружених подій кваліфікації команду реабілітував Артем Тищенко. Артем єдиний з усіх спортсменів пройшов усі рубежі без помилок й тим самим гарантував собі місце на п’єдесталі улюбленої гонки.

Артем Тищенко. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Це – четверта медаль для української збірної на цих змаганнях. Колеги Артема по команді –  Богдан Цимбал та Руслан Ткаленко, впродовж усіх перегонів нав’язували боротьбу лідерам й провели гідну гонку за умов  нестепної спеки. На фініші у хлопців – відповідно  9-й та 16-й результат. Представник Латвії Андрейс Расторґуєвс виборов «золото», тактично поєднавши влучну стрільбу та швидку роботу на лижні. «Срібло» здобув на майже домашній арені під гучну аудіопідтримку трибун чех Томаш Микиска.

Суперспринт (фінал), чоловіки

1. Андрейс Расторґуєвс, Латвія (0-1-0-0)

2. Томаш Микиска, Чехія (0-0-2-1) +4,9

3.  Артем Тищенко, Україна (0-0-0-0) +13,2

… результати решти українців:

9. Богдан Цимбал (2-0-0-1) +44,6

16. Руслан Ткаленко (0-0-1-2)

+1.11,7

Артем Прима, Денис Насико та Антон Дудченко, посівши у кваліфікації 32, 37 та 38 місця відповідно, до фіналу не потрапили.

Висока температура та палюче сонце продовжують випробовувати атлетів у Словаччині. Спортсмени не шкодували пляшок води, обливаючи один одного. Фінішна зона сьогодні перетворилася на душову кабіну під відкритим небом. Від погодних умов особливо постраждав Руслан Ткаленко, якому знадобився деякий час у мікс-зоні, аби прийти до себе після змагань.

Руслан Ткаленко. Фото Едуарда Буткевича

Завтра на старти традиційних спринтів вийдуть біатлоністи усіх поколінь. Українські атлети сподіваються не втрачати медальний темп перших днів та подарувати нам ще більше яскравих емоцій.

Едуард Буткевич для АСЖУ  

Популярні новини