ГоловнаНовиниМедальний хет-трик українських юніорів на чемпіонаті світу з літнього біатлону

Медальний хет-трик українських юніорів на чемпіонаті світу з літнього біатлону

Перший день чемпіонату світу з літнього біатлону, який цього року відбувається  у словацькому Брезно-Осорблі, припав на особливий для кожного українця день – річницю Незалежності України. Відтак утричі приємніше, що троє українських юніорів – Олександра Меркушина, Олена Городна та Сергій Супрун, зуміли зробити особливий подарунок землякам, здобувши одразу три медалі світової першості. Вже на старті змагань всі члени нашої молодої команди показали високий рівень фізичної підготовки.

Хвилювання перед стартом

Члени біатлонної збірної розповіли, що з самого ранку серед юніорів були відчутні особливі хвилювання та азарт. Кожен очікував від себе якомога найкращого результату на перших, після літньої перерви, міжнародних змаганнях, а дехто, взагалі, дебютував у такому рівні. Святковий день лише додав відповідальності молодшим представникам збірної України. Тепер можна сказати, що це стало чудовим засобом мотивації та мобілізації сил.  

У перший день чемпіонату відбулися кваліфікація та фінальні перегони суперспринтів серед юніорів. Цей новий формат біатлонних змагань знайомий вболівальникам з Кубку IBU. Змагання складаються з кваліфікаційної гонки на 4,5 кілометри з двома вогневими рубежами, за результатами якої визначаються стартові позиції для 30 учасників фіналу суперспринту. Після одночасного старту фіналісти мають подолати 7,5 кілометрів дистанції з чотирма вогневими рубежами.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Подвійний успіх українських  дівчат

У першій кваліфікаційній гонці юніорок Олександра Меркушина, Олена Городна та  Ксенія Приходько гуртом показали результат за один крок від першої трійки, гарантувавши собі стартові позиції у голові «пелотону». Дебютантка міжнародних змагань  Єва Мартиненко також успішно кваліфікувалася до фіналу суперспринту.

Після короткої перерви дівчата знову вирушили на старт. Лідери змагань визначилися вже після першої стрільби, коли Олександра Меркушина та Олена Городна вирушили на трасу після одного штрафного кола попереду переможниці кваліфікації Лори Хрістової з Болгарії. Хоча наші дівчата поступалися опонентці на трасі, вони з легкістю компенсували втрачені секунди швидкою та влучною стрільбою. До третього вогневого рубежу група лідерів залишалася незмінною, доки перша «стійка» не внесла свої корективи: Олександра подалася на два кола штрафу, а Олена приєдналася до товаришки, аби відпрацювати три похибки. В той самий час відносно досвідчена суперниця з Балкан повернулася на трасу абсолютним лідером з перевагою у майже пів хвилини від молодшої Меркушиної.

Остання стрільба була справжньою класикою біатлону для цієї, здавалося б, заздалегідь вирішеної гонки. Коли Саша підкотилася до одинокої Лори Христової на четвертому вогневому рубежі, українку чекав справжній подарунок – три незакриті мішені на сусідній установці. Відтак напруга та інтрига повернулися на стадіон в Осорблі! Меркушина відпрацювала останню стрільбу неймовірно швидко, а головне чисто та вирушила на останнє коло з перевагою у кілька секунд від суперниці з Болгарії. Як виявилось, драма останньої стрільби – улюблена частина боротьби для молодої українки.

На останньому колі потужна Хрістова показала чудову форму, обійшовши молоду українку й фінішувавши першою. Вже за кілька секунд Олександра Меркушина перетнула фінішну стрічку  з яскравою усмішкою на обличчі, махаючи вболівальникам на трибунах: срібна перемога для всієї України! Олена Городна на останньому рубежі відпрацювала ідентично своїй колезі по команді та вирушила на останнє коло третьою з комфортною перевагою над суперницями й фінішувала з бронзою чемпіонату світу. Подвійний успіх – феєричний початок літнього чемпіонату світу!

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Ксенія Приходько після чотирьох похибок на трьох перших вогневих рубежах, хоч і вибула з боротьби за подіум, змогла відпрацювати чисто на останній стрільбі й в поєднанні з гарною швидкістю на трасі змогла фінішувати 12-ю. Для Єви Мартиненко друга дебютна гонка почалась з двох штрафних кіл на першій же стрільбі. Тим не менш Єва не поцуралася подальшої боротьби, закрила 14 з 15 подальших мішеней й фінішувала на 23-й позиції.

Суперспринт (фінал). Юніорки

1.  Лора Хрістова, Болгарія  (1+0+1+3)  24:33,8

2.  Олександра Меркушина (1+0+2+0)  +9,5

3.  Олена Городна (1+0+3+0)  +36,3

12.  Ксенія Приходько (1+1+2+0)  +2:16,2

23.  Єва Мартиненко (2+0+0+1)  +4:37,8

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Срібна «підтримка» Супруна

Після обіду  на старт змагань вийшли юніори. У кваліфікаційній гонці Богдан Борковський фінішував другим, а його колеги по команді Віталій Мандзин та Степан Кінаш показали 5-й та 8-й результат з помітною невимушеністю. Михайло Хміль, Сергій Супрун та Єгор Макаренко теж впевнено кваліфікувалися до фіналу. Після успіхів жіночого спринту очікування від наших чоловіків лише зросли! Матія Легович з Хорватії показав найкращій час у кваліфікації. Крім українців, до топ-6 кваліфікації потрапили також три представники Польщі – Марцін Заволь, Ян Гунька та Конрад Бадач.

Знову ж таки, після короткої перерви тридцять атлетів зайняли позиції на старті. Після щільного першого кола масового старту, аналогічно з жіночою гонкою, українські спортсмени заволоділи ініціативою в гонці: Степан Кінаш та Віталій Мандзин першими покинули вогневий рубіж після безперечної стрільби! Матія Легович та Конрад Бадач вирушили на дистанцію одразу ж  за спинами українського дуету. Після одного колу штрафу серед інших представників групи переслідувачів на дистанцію вирушили й українець Сергія Супрун та поляк Ян Гунька.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Друга стрільба виявилися більш драматичною. Віталій Мандзин, який очолив групу лідерів на трасі, не зміг впоратися з напругою першої вогневої позиції та вирушив на три кола штрафу. У цей час Кінаш зазнав лише однієї помилки й продовжив лідирувати  разом з хорватським спортсменом.  Супрун та Гунька зазнали однієї та двох похибок відповідно, що закріпили їх у групі переслідувачів.

Перша стійка визначила претендентів на перемогу. Наш Степан Кінаш припустився однієї похибки, якою скористалися хорват Легович, котрий з чистою стрільбою вийшов в одноосібне лідерство, а також Сергій Супрун, та Ян Гунька, які приєдналися до Степана Кінаша у групі переслідувачів в 10 секундах позаду лідера.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

В якийсь момент здалося, що обидва супер спринти сьогодні були зіграні за одним сценарієм. І знову кульмінацією цієї драми стала четверта стрільба! Лідер Матія Легович, наче за прикладом Лори Христової, зазнав тих самих трьох помилок! Степан Кінаш приєднався до хорвата, проходячи два кола штрафу й продовжив боротьбу за п’єдестал. Але саме українець Сергій Супрун показав сталеві нерви й після єдиного промаху очолив гонку на останньому колі змагань! Більш досвідчений Ян Гунька після свого штрафного кола вийшов зі стрільби в лічених метрах позаду нашого спортсмена й швидко відібрав позицію лідера. На золотому фініші поляк навіть привіз 10 секунд своїм суперникам. Сергій Супрун, мотивований запеклою боротьбою останнього кола,попри спеку та втому не дав хорватському супернику обійти себе на останніх метрах дистанції й виборов друге «срібло» цього чемпіонату світу для української команди! Слідом за Степанов Кінашем, який фінішував четвертим, Віталій Мандзин зміг частково реабілітуватися на стрільбі стоячи та фінішував п’ятим – ще два сильні результати від українських спортсменів.

Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Богдан Борковський, Єгор Макаренко та Михайло Хміль зазнали складнощів на стрільбищі, що дало їм можливість посісти місця на початку третьої десятки.

Суперспринт (фінал), юніори

1.  Ян Гунька, Польща (1+2+0+1)  21:19,2

2.  Сергій Супрун (1+1+0+1)  +9,8

3.  Матія Леговіч, Хорватія (0+1+0+3)  +10,8

4.  Степан Кінаш (0+1+1+2)  +22,0

5.  Віталій Мандзин (0+3+0+1)  +26,4

21.  Богдан Борковський (2+1+2+4)  +2:00,6

23.  Єгор Макаренко (1+2+3+1)  +2:20,1

24.  Михайло Хміль (3+0+3+2)  +2:23,3

Завтра, 25 серпня, юніори відпочиватимуть, а дорослі вийдуть на старт вже знайомих нам суперспринтів. Серед жінок можливість продовжити медальну серію українців матимуть Любов Кип’яченкова, Христина Дмитренко, Дар’я Блажко, Юлія Джима, Анна Кривонос та старша сестра сьогоднішньої срібної призерки Анастасія Меркушина. Серед чоловіків українську команду представлять Богдан Цимбал, Артем Прима, Артем Тищенко, Денис Насико та Антон Дудченко.   

Едуард Буткевич для АСЖУ

Популярні новини