ГоловнаНовиниТурнір 3x3 на Європейських Іграх: симпатії на користь господарок та розчарування українок

Турнір 3×3 на Європейських Іграх: симпатії на користь господарок та розчарування українок

Збірна України з баскетболу 3×3 розгромно поступилася у вирішальному матчі у групі, припинивши боротьбу на турнірі у Кракові.

Добрий початок не завжди половина справи

Українські баскетболістки після вдалої кваліфікації до чемпіонату Європи, були одними з фаворитів турнірі 3×3 на Європейських Іграх у Кракові. І, здавалося б, впевнена перемога над польками (19:16) у стартовому матчі підтвердила наші медальні сподівання. Але далі почалося, щось незрозуміле. Вчора у другому протиборстві з Естонією симпатії арбітрів відверто були на боці наших суперниць. І, як наслідок, на останніх секундах, маючи перевагу у 2 очки, ми пропустили кидок здалеку, а потім був зарахований дуже суперечливий кидок на останній секунді. І після перегляду відео арбітри залишили збірну Польщі в грі. А ми поступилися – 13:14.

І польки своїм шансом скористалися сьогодні. Їм дозволяли дуже багато на майданчику, що призвело до важкої травми гравчині збірної Естонії. Коментатора на арені також не назвеш нейтральним, бо він постійно «заводив» трибуни, створюючи психологічну перевагу для господарів. Естонки, які залишилися без заміни, билися до останньої секунди, але програли з різницею в 1 очко – 15:16.

Матч з Литвою: судді та коментатор – у грі

Таким чином, литовки, які виграли в Естонії та Польщі, виходили на вирішальний матч з українками у статусі лідера групи. Україну дві арбітрині почали вбивати з першої секунди. Наші дівчата чи не в кожній атаці отримували фол у нападі. Міріам Уро-Ніле фактично позбавили можливості атакувати. Та й будь-який стик чи зіткнення трактувалося на користь литовок.  Коментатори постійно волали, що Україна має програти із якомога більшим рахунком. Адже за регламентом цього турніру при рівності очок рахуються закинуті очки.

До середини матчу, переважно зусиллями Оксани Моллової, ми ще трималися у грі. Але далі ми швидко перебрали ліміт фолів, нам свиснули неспортивний й литовки влучили здалеку. Перевага литовок, які взагалі не хибили зі штрафних, стала стрімко зростати. Складалося враження, що  арбітрині зі Словенії та Чорногорії відчули, що можна остаточно зламати наших гравчинь. Відтак пані рефері продовжили судити в один бік. За таких умов, відіграти 6 очок переваги, яку мали суперниці, було майже нереально. Та ще й у  Кристини Філевич та Вікторії Космач не йшли дальні кидки. Ліквідувати гандикап в інший спосіб було нереально. У підсумку регламентовані на гру 10 хвилин команди не дограли, адже литовкам раніше вдалося набрати 21 очко, а ми «накопичили» лише 14. Тож завтра боротьбу у чвертьфіналах продовжать збірні Литви та Польщі. Україна несподівано припинила боротьбу за нагороди після групового етапу.

Погляд тренера та гравчинь України

Після матчу головний тренер збірної України Юрій Процюк не приховував емоцій. Такої суддівської упередженості до своєї команди він за понад 30 років тренерської кар’єри, взагалі, не бачив. І це, на думку наставника, почалося після спокійної та впевненої перемоги над господарками змагань. Підтвердила слова свого наставника й Оксана Моллова. Оксана сказала, що такого ставлення до себе українки просто не очікували: «Як можна грати, коли на перших хвилинах вам свистять п’ять фолів у нападі». Вочевидь, організатори дуже хотіли побачити Польщу у чвертьфіналі й досягли свого. Оксана подякувала всім вболівальникам за підтримку й запевнила, що ця поразка не вплине на  бажання наших дівчат досягати успіху. Інші збірниці також були дуже засмучені, але сказали, що життя продовжується й подякували славетним ЗСУ за можливість займатися улюбленою справою.

Юрій Ілючек, Краків, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини