ГоловнаНовини"Шахтар" творить сенсацію на старті Ліги чемпіонів!

“Шахтар” творить сенсацію на старті Ліги чемпіонів!

Шахтар” блискуче стартував у Лізі чемпіонів, розгромивши на виїзді німецький “Лейпциг” – 4:1. Свій перший європейський іспит Ігор Йовічевич і його молоді підопічні витримали з честю.

Фото Shakhtar.com

Йовічевич трохи здивував вибором складу. Наставник “Шахтаря” зробив ставку на швидких Шведа та Мудрика попереду, яких із глибини повинні були підтримувати Судаков і Бондаренко з руйнівником Степаненком трохи позаду. Позиція Зубкова залишилися загадкою. Й четвірка захисників Конопля та Тейлор на флангах та Бондар із Матвієнком усередині. Із захисною  роботою в першому таймі  “гірники” впоралися. Хоча “Лейпциг” особливих проблем не створював. В єдиному небезпечному епізоді, після прострілу та удару Нкунку, Трубін упорався. А так все це нагадувало матч УПЛ, коли сам “Шахтар” володіє перевагою, катаючи м’яч біля штрафного, але не б’є по воротах і особливого креативу не виявляє. Лише ініціативою володіли господарі. Але все підопічні Тедеско робили мляво та передбачувано, що, навіть за необережності Бондаря, який кілька разів ледь не “привіз”, гості спокійно відбилися. Ми побачили чому Вернер не заграв в “Челсі”, адже Тімо й тут не виглядав особливо впевнено. Хіба що Силву можна виділити. А в цілому, навіть високий пресинг і помилки донеччан не допомагали.

А тут ще й голкіпер “биків”  Гулачі зробив безцінний подарунок суперникам. Він вирішив продемонструвати дриблінг за межами штрафної зони й, зігравши незґрабно, просто віддав м’яч Шведу, який вразив порожні ворота – 0:1.

Нічого більше, ані Мудрик, ані хто інший у нападі не створили, але перший тайм “гірники” виграли. Водночас відчувалося, що діють хлопці Йовічевича майже на межі можливостей і захищатися все важче. І по перерві господарі підсилили тиск, додали швидкості й на 57-й хвилині відігралися. Мудрик проґавив  за спиною ривок Сімакана, який увігнав м’яч у ближню “дев’ятку” – 1:1.

Але поки “бики” святкували, вони трохи розслабилися, а Мудрик побіг вперед і зробив передачу на Шведа. Мар’ян пробив швидше на силу, ніж на точність, але м’яч, після подвійного рикошету від ніг захисників, знову опинився у сітці Гулачі – 1:2. Такого фарту на старті Ліги чемпіонів годі було й очікувати. Йовічевич зняв із гри героя Шведа з Бондаренком і випустив швидкого Петряка, а також Джурасека для зміцнення середньої лінії. І знову “гірники” відійшли до своїх воріт, сподіваючись на швидкі контрвипади. Але всі ривки Мудрика читалися, а інших варіантів не було. Надія була на захист і на одноманітність в атаці команди Тедеско. Хоча господарі намагалися переводити м’яч на різні фланги, але остання передача не знаходила адресата. Йовічевич, замість непомітного Зубкова, кинув у бій Траоре, який зі своїми габаритами і в обороні повинен був допомагати. Тедеско також шукав варіанти підсилення гри за рахунок замін.

Однак гості таки дочекалися свого шансу. Донеччани провели шикарну контратаку. Від оборони партнери кинули в прорив у вільну зону на Судакова, а той вивів на ворота Мудрика, який біг паралельним курсом. Своїм шансом Михайло скористався на всі сто й холоднокровно пробив у дальній кут – 1:3.

Грати залишалося 14 хвилин. Але “гірники” на куражі просто добили володаря Кубка Німеччини. Конопля віднайшов зліва Мудрика, який отримав такий бажаний простір. Михайло прострілив у воротарський майданчик, звідки Ласіна Траоре в дотик вразив ціль, відзначивши голом своє повернення після важкої травми- 1:4!

Це вже був важкий нокаут і хлопці Йовічевіча спокійно довели матч до доволі сенсаційної впевненої перемоги. І все ж запорукою цього успіху стало терпіння, злагодженість в захисті, вірні тренерські рішення, а також трохи везіння. Але щастить сильнішим. А свято українського спорту, яке розпочали волейболісти з баскетболістами, продовжили футболісти. Слава Україні!

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини