ГоловнаНовиниПрикра трансформація "Зорі"

Прикра трансформація “Зорі”

Перші тайми в єврокубках виявилися проблемними не лише для київського “Динамо”, але й для луганської “Зорі”.  Але, якщо кияни віднайшли в собі сили та переламали хід своїх поєдинків, то луганці провалили також і другий тайм проти румунської “Університаті”. Такої безбарвної гри й розгромної поразки – 0:3 ми від команди Патріка ван Леувена, після впевненої домашньої перемоги – 1:0, точно не очікували.

Не знаю, що там сталося з луганцями за тиждень, але “Університатя”, яка виглядала майже безпорадною в минулій грі, зараз перевтілилися в атаці й створила захисту “зоряних” та голкіперу Мацапурі  великі проблеми. Господарі  запропонували хлопцям Патріка ван Леувена  високий темп, пресингували їх  під час втрати м’яча та постійно прострілювали або подавали в штрафний. І, головне, що більшість єдиноборств вигравали саме гравці румунської команди. Під таким натиском луганчани знітилися, стали помилятися, втрачати м”яч та надавати конкурентам дуже багато простору. Безумовно вплинув на хід поєдинку й швидкий гол, який забив Раул Сілва вже на 5-й хвилині. Але тут, після подачі кутового, була колективна безвідповідальність всіх, хто захищався. Хто ж тримав автора голу, який без перешкод пробив головою, залишилося загадкою.

Фото Facebook@Universitatea Craiova

Після голу гості не могли зв’язати декілька передач і організувати хоча б мінімальну контргру. В центрі поля ми програвали боротьбу. І ні Назарина, ні Чурко, ні Крістіан нічого вдіяти не могли. А в захисті ще й отримав ушкодження Вантух, якого вже на 29-й хвилині замінив Сміян. У нас в нападі було кілька спроб із боку Кабаєва та Булеци, але їх нейтралізували. І до воротаря Лазара м’яч взагалі не доходив. Тож, форвард Нагнойний перебував у затінку. Натомість Мацапура працював на повну потужність, відбиваючи удари та нейтралізуючи простріли з флангів. А захисники виглядали втомленими і постійно втрачали своїх візаві. І це ще гарно, що до перерви рахунок не змінився. Хоча ближче до завершення першого тайму гравцям “Зорі” вдалося трохи заспокоїти гру й піти на відпочинок за рахунку, який не влаштовував жодну з команд – 1:1 за сумою двох матчів.

А ось на другий тайм, здалося, шо луганці, взагалі, забули вийти. За чотири хвилини румунські “студенти” швидко забили два м’ячі й зробили становище “зоряних” критичним. Безумовно, удар із лету метрів із 16-ти Баярама вийшов чудовим. Але чому йому надали стільки простору й ніхто не встиг “накрити” цей “постріл”? А потім вже в стані гроггі луганці дивилися футбол, коли м’яч відскочив від Мацапури й просто “гуляв” по їхньому  штрафному майданчику й, нарешті, влетів до сітки після удару Банку – 3:0. І це вже виглядало повним фіаско. Ніяк перебудувати гру й внести корективи тренерському штабу “Зорі” не вдалося. Вихід Мишньова та Безбородька не додав імпульсу в атаці. Намагання були, але вони не створили складнощів для захисту конкурентів.

Фото Facebook@Universitatea Craiova

І не можна сказати, що “Університатя” продемонструвала щось феєричне. Просто наші суперники виявилися краще підготовленими в фізичному та стратегічному плані. А ось гравці та тренери «Зорі», після вдалого першого матчу, схоже, переоцінили власні сили та можливості. Вони просто не підійшли до матчу-відповіді з необхідним рівнем налаштування та концентрації. І покаранням за це став виліт із єврокубків та втрата дорогоцінних очок у таблиці коефіцієнтів УЄФА. Можна зараз говорити про відсутність ігрової практики та функціональної підготовки. Але це слабке виправдання після того, що ми побачили в першій грі. Та й, взагалі,  в такий важкий для України час від спортсменів чекають іншої самовіддачі та настрою. І не настільки ж сильніша  команда, яка посідає 9-те місце в чемпіонаті Румунії після чотирьох турів, за четверту команду Української Прем’єр-Ліги. Але маємо ось таку ганебну та прикру невдачу. Тепер у нас в єврокубках залишилися “Шахтар”, “Динамо” та СК “Дніпро-1”, перспективи яких райдужними не назвеш.

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини