ГоловнаНовиниСтарт "Зорі" в єврокубках: мінімально, але впевнено

Старт “Зорі” в єврокубках: мінімально, але впевнено

Чесно кажучи, не дуже розумію, чому букмекери віддавали невелику перевагу румунській «Університаті» в першому протистоянні кваліфікації Ліги  конференцій із луганською «Зорею». Українська команда спростувала ці прогнози, здолавши своїх суперників доволі впевнено за грою, але з мінімальним рахунком – 1:0.

Можливо, передматчеві букмекерські прогнози будувалися на тому, що в Румунії спокій, чемпіонат уже стартував і команда має певну ігрову практику. А ще на тому, що український клуб у міжсезоння втратив тренера – Віктора Скрипника, який останнім часом будував колектив під своє бачення гри й досягнув певних успіхів.

Фото FC Zorya Luhansk/Bartek Wójtowicz

Але фахівці, які складали прогноз, не зауважили, що луганчани змогли запросити на посаду керманича доволі досвідченого фахівця Патріка ван Леувена. Та й новачки луганців Мишньов, Батагов, Вантух, Чурко, Безбородько, Русін стали непоганою заміною колишнім лідерам – Громову, Вернидубу, Хомченовському, Фаворову, які вирішили продовжити свою кар’єру в інших клубах. Мова тут не йде про легіонерів, які залишили команду.  Хоча бразилець Крістіан вирішив залишитися в клубі й схоже буде відігравати значну роль в тактичних побудовах нідерландського наставника.

Що стосується «Університаті», то всі спогади про цю команду пов’язані з переможним єврокубковим сезоном 1985-86 років київського «Динамо», коли на старті розіграшу Кубку кубків команда Лобановського пройшла румунських «студентів», зігравши в гостях внічию – 2:2, а вдома розтрощивши суперників за 15 хвилин – 3:0. А в минулому сезоні румунська команда посіла третє місце у своїй національній першості, здобувши право зіграти в кваліфікації Ліги конференцій.

У звітному протистоянні «Зоря» переважала своїх суперників у класі. Хоча саму гру видовищною та динамічною ніяк не назвеш. У першому таймі конкуренти більше придивлялися один до одного. Тому особливо ніхто не ризикував. Про те, що румунська команда не проти нічиєї, свідчив той факт, що вже в середині першої половини гри голкіпер Лазар не дуже поспішав уводити м’яч у гру. Та і його партнери діяли дуже неквапливо. Не можна сказати, що номінальні господарі вмикали швидкості, але бажання та креативу в діях «зоряних» було значно більше. Інша справа, що гравці поки що звикають до вимог і тактичних побудов свого наставника. Сам же Патрік ван Леувен вже в такому важливому двобої ризикнув кинути в бій новобранців Батагова і Вантуха. А ще трохи здивувала поява в основі Владислава Кабаєва, про перехід якого до київського «Динамо» говорили вже як про реальний факт.  Чесно кажучи, я також вважаю, що для самого Влада такий перехід необхідний для прогресу. Тим більше, що Мірча Луческу хоче бачити гравця в лавах своєї команди. І начебто того ж Вантуха, а ще Русіна кияни віддали луганцям в рамках трансферної угоди. Та поки що Кабаєв реально допоміг «Зорі» здолати румунських «студентів». Владислав був дуже помітним на полі, граючи активно та продуктивно. Він не лише був двигуном своєї команди, але й загрожував воротам суперників ударами з різних відстаней. 

Фото FC Zorya Luhansk/Bartek Wójtowicz

Ще у «Зорі» дуже сподобався Крістіан, який намагався бути всюди, коли господарі атакували. Бразилець продемонстрував гарну техніку, вміння віддати націлену передачу та прийняти нестандартні рішення. Активним виглядав Булеца, який фрагментами, традиційно для себе, загравався. А Назарині з Чурком не склало труднощів виграти у своїх візаві боротьбу за центральний плацдарм.  Відкриттям же особисто для мене став Нагнойний. Двадцятирічний гравець не тільки забив єдиний вирішальний гол після кутового, грамотно пробивши головою з відскоком від газону, але й постійно сміливо брав ініціативу на себе, тримаючи в напрузі захист суперників.

Фото FC Zorya Luhansk/Bartek Wójtowicz

За ходом цього двобою вимальовувався футбол, в який буде грати «Зоря». На відміну від Скрипника, ван Леувен, здається, ставку буде робити на силовий тиск, контрпресинг і активну роботу на флангах. Але для цього потрібен класний страйкер, який би завершував командні дії. Поки Безбородько вливається в колектив, таку непросту та дефіцитну для українського футболу функцію в грі з «Університатєю» виконав Нагнойний.  Цікаво, що у профайлі Дениса на сайті УЄФА вказана ігрова позиція – захисник.  Але в цьому матчі функції оборонця він точно не виконував.

Зрозуміло, що перевага в один м’яч, попри велику ігрову та територіальну ініціативу господарів, особливо в другому таймі, виглядає хиткою. Але не дуже зрозуміло за рахунок чого така «Університатя» зможе створити складнощі луганцям за тиждень у Румунії. Скоріше українці, коли суперники підуть вперед і звільнять зони, отримають більше простору для своїх контратакувальних дій. Тож таку команду луганцям потрібно проходити. Можливо, у  матчі на виїзді ми зможемо більш серйозно оцінити дії захисників «зоряних» та голкіпера Мацапури, в яких у першому протиборстві особливої роботи не було. А суперником «Зорі», якщо вона не дозволить собі розслабитися в Румунії, скоріш за все, стане ізраїльський «Хапоель Беєр Шева», який на виїзді спокійно розібрався з швейцарським «Лугано» – 2:0. Хоча не будемо поспішати…

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини