ГоловнаНовиниТомас Бах: "Олімпіада розпалася б на шматки, якби ми показали свої сумніви"

Томас Бах: “Олімпіада розпалася б на шматки, якби ми показали свої сумніви”

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах визнав, що мав сумніви у тому, що Олімпійські ігри в  Токіо відбудуться після відтермінування Олімпіади через коронавірусну кризу.

Про це 67-річний німець заявив, виступаючи з доповіддю на відкритті 138-ї Сесії МОК у Токіо у вівторок, 20 липня, за три дні до офіційного відкриття перенесених Ігор.

Маневрування у незнаних водах  

“Якщо ви подивитеся на нинішню ситуацію, озираючись назад, може здатися, що це було вправне маневрування. Але це аж ніяк не істина. Протягом останніх 15 місяців нам доводилося приймати щоденні рішення з дуже невизначених питань. У нас були сумніви. Щодня ми обмірковували, обговорювали, були безсонні ночі, як і у всіх у світі. Ми не знали, що буде в майбутньому », – зізнався Бах.

Водночас очільник олімпійського руху пояснив, що висловлювання таких непевних думок могло б роздмухати вогонь, оскільки уже й так вистачало сумнівів щодо доцільності проведення  Ігор: «Хтось навіть міг би трактувати нашу поведінку як знак того, що ми сліпо рухаємося вперед за будь-яку ціну. Лише уявіть на мить, що це означало б…”

Удавана впевненість задля порятунку

Бах продовжив: «Як би це сприйняли атлети, національні олімпійські комітети, міжнародні федерації, оргкомітет Ігор, уряд Японії, наші провідні партнери та транслятори чи загалом міжнародне співтовариство? Як би ми переконали атлетів продовжувати підготовку до Олімпіади, якщо б додали до їхніх сумнівів ще більше невизначеності? Як зуміли б переконати всі інші  зацікавлені сторони залишатися відданими Олімпійським іграм, поглибивши їхні й без того серйозні вагання? Тоді наша невпевненість стала б невідворотним пророцтвом. Ігри могли б розвалитися на шматки. Ось чому нам довелося тримати ці сумніви в собі».

«Для того, щоби нинішній день став реальністю, ми мали надати усім впевненості, нам довелося показати вихід з цієї кризи, ми повинні були забезпечити стабільність, мали побудувати довіру й дати надію,  – резюмував президент МОК, дякуючи  “усім зацікавленим сторонам” за підтримку міжнародного комітету та олімпійського руху.

Скасувати Олімпіаду – не опція

Однак навіть за три дні до відкриття Ігор все ще лунають  заклики скасувати Олімпіаду. Бах стверджує, що такої опції ніколи не було.

«На початку спалаху пандемії минулого року ми разом із японськими партнерами постали перед вибором – скасування або перенесення, і між цим двома варіантами не було іншого. Скасування було б легшим виходом із ситуації для нас: ми могли б отримати страхові виплати, які мали на той час, і перенесли б Ігри на 2024 рік – до Парижа. Але, насправді,  скасування ніколи не розглядалося нами як варіант. МОК ніколи не відмовляється від спортсменів. Тому ми прийняли безпрецедентне рішення перенести Олімпійські ігри. Сьогодні я можу визнати, що ми не знали, наскільки це буде складно. Єдиною впевненістю, яку ми мали, було не нагромадження  страхових виплат, а розуміння того, що ми маємо інвестувати набагато більше, щоби зробити ці Олімпійські ігри можливими », – наголосив Томас Бах.

Японці, погляньте на прагнення олімпійців!

Можна констатувати, що Токіо-2020 впевнено йде вперед, незважаючи на четверту хвилю кронавірусу, без глядачів на аренах і на тлі сильної опозиції місцевої громадськості. З усього видно, що факт відкриття Ігор дає президенту МОК привід для оптимістичного заклику, передусім до японців:

«Найкращі атлети світу з нетерпінням чекають, що їхня олімпійська мрія, нарешті, здійсниться. Ці спортсмени діляться своїм досвідом прагнення й наполегливості з мешканцями Японії. Зараз «сцена» підготовлена ​​для спортсменів, щоби сяяти та надихати світ. Їхні дивовижні досягнення, їхні  зусилля, досконалість, емоції, радість та сльози – це те, що створює магію Олімпійських ігор “.

Поточна сесія МОК завершиться 21 липня.  

За матеріалами AIPS-media

Популярні новини