ГоловнаНовиниЯпонський скепсис щодо Олімпіади: у чому причина?

Японський скепсис щодо Олімпіади: у чому причина?

Ставлення японської нації до Олімпійських ігор залишається доволі неоднозначним, навіть напередодні церемонії відкриття. Якби ви були тут, у столичному районі Токіо, ви б відчули місцевий скептичний настрій.

17 та 18 липня агентством Kyodo News було проведено загальнонаціональне опитування громадської думки щодо «Ігор без глядачів». 43,6% респондентів вважають, що цей захід має бути заборонений для відвідування; 23,6% відповіли: “Глядачів слід допускати хоча б у невеликій кількості”; а 31,2% хочуть повного скасування Ігор.

Чому люди такі скептичні?

Після того, як Токіо було обрано столицею Олімпійських Ігор на сесії МОК у Буенос-Айресі в 2013 році, громадяни Японії були обурені фінансовими звітами щодо проведення Олімпіади.

Загальний бюджет оргкомітету “Токіо-2020”, за винятком витрат на будівництво інфраструктури стадіону та інших критих арен, склав 5,7 мільярда доларів США. Це найбільший бюджет за всю історію Олімпійських ігор. У той же час, затримка Ігор на рік внаслідок пандемії Covid-19 спричинила збільшення бюджету ще на 800 мільйонів доларів.

Можливо, саме збільшення витрат є визначальним у формуванні негативного сприйняття прагматичними японцями  кошторису змагань.

Окрім фінансових питань, навколо Ігор гостро постають політичні. Люди втомилися слухати заяви прем’єр-міністрів та інших впливових політичних діячів. До того ж, місцеві урядовці полюбляють шокувати своїх громадян.  Так, екс-прем’єр-міністр Сіндзо Абе неодноразово підкреслював, що проведення Ігор стало б «доказом, який символізує відновлення країни після землетрусів, що принесли до величезних втрат на Сході Японії  2011 року”. Але вразливим японцям таке порівняння зовсім не сподобалося, одразу ж з’явилося обурення: “Як ви смієте таке казати?!”. Місцеві переконані, що уряд не повинен використовувати трагедію для того, аби  виправдати збільшення кошторису проведення Олімпіади.

Зрештою, державних керівників це не зупиняє. Наступник Абе, чинний прем’єр-міністр Йошіхіде Суга, проводить таку ж аналогію з іншою глобальною катастроофою: “Олімпійські ігри можуть стати доказом подолання пандемії Covid-19”. Згідно з останнім опитуванням Kyodo News, лише 35,9% японців  підтримують уряд Суги, що свідчить про незадоволення неефективними заходами щодо запобігання поширенню інфекції.

І хоч, матчі чемпіонату Європи з футболу та тенісний Уїмблдон показали, що великі спортивні турніри можна проводити із дотриманням заходів безпеки, японці все ж вважають себе більш  чутливими до пандемії. Через це  велика кількість населення все ще просить уряд вжити більш жорсткі заходи проти Covid-19.

Станом на 19 липня до Японії прибуло понад 30 тисяч атлетів, чиновників та працівників ЗМІ.

За матеріалами AIPS-media. Переклад та адаптація Христина Гуро

Популярні новини