ГоловнаНовиниОлімпіада-2032 пройде в австралійському Брисбені

Олімпіада-2032 пройде в австралійському Брисбені

Брисбен обраний господарем Олімпійських та Паралімпійських ігор 2032 року на 138-й сесії МОК в Токіо у середу, 21 липня. Щасливому для австралійського міста голосуванню передували три десятиліття невдач, починаючи з програшу у конкурсі 1986 року, коли право на проведення Олімпійських ігор-1992 було віддано Барселоні.

Цього лютого  заявка Брисбена отримала ексклюзивний статус “пріоритетної” від Комісії з обрання майбутнього господаря Олімпіади, після чого Виконком МОК лише підтвердив цей статус, а президент організації Томас Бах охарактеризував шанси австралійців на перемогу як «непереборні».

Сьогодні, на сесії МОК у Токіо, прем’єр-міністр штату Квінсленд Анастасія Палащук, федеральний міністр спорту Річард Колбек, міський голова Брисбена Адріан Шріннер та президент Австралійського олімпійського комітету  Джон Коутс зробили фінальний крок перед тим, як отримати підтвердження МОК.

Голосування більш, ніж переконливе –  72 члени Міжнародного олімпійського комітету віддали свої голоси за столицю Квінсленда, п’ятеро були проти і ще троє утримались.

У той час, як австралійська делегація в Токіо святкувала історичну перемогу під овації залу, захоплення мешканців Брисбена можна було побачити на великому екрані: феєрверки запалювали місто. З усього видно, що до урочистого моменту готувалися завчасно.

“Це особливий момент для МОК”, – зауважив Бах. “Ми передаємо Ігри у надійні руки, адже знаємо Австралію та їхній досвід у проведенні світових форумів. Брисбен – господар, який цілком відповідає нашим реформам”.

Брисбен-2032 має стати першим продуктом нової моделі МОК, спрямованої на максимальну економію сотень мільйонів доларів на проведенні Олімпійських і Паралімпійських ігор.

Для проведення змагань місто планує використати 84 відсотки наявних і тимчасово споруджених  арени. За оцінками, Ігри в Австралії коштуватимуть 5 мільярдів доларів США, більша частина яких, як очікується, окупиться за рахунок продажу квитків, внутрішнього спонсорства та доходів від прав на трансляцію. У заявці Брисбена передбачено, що Ігри принесуть 17 мільярдів доларів економічного зиску.

На проведення Ігор також претендували Індонезія, Угорщина, Китай, Катар та Німеччина.

Брісбен буде третім австралійським містом, яке прийматиме Ігри. У 1956 Олімпіада пройшла у Мельбурні, а в 2000-му – у Сіднеї.

Нагадаємо, 2024 року Ігри прийматиме Париж, а у 2028-му – Лос-Анджелес.

Популярні новини