ГоловнаНовиниНайважча зима: ризики гірськолижного воску

Найважча зима: ризики гірськолижного воску

Переможець AIPS Sport Media Awards 2020 Color Piece – Бернт Якоб Окснес розкрив приховану трагедію впливу на здоров’я фторованого гірськолижного воску. Автор написав серію зворушливої історії «Мама вмирає»: чому лижний тренер і мати трьох дітей, Торіл Стоккебе, померла від агресивного раку?

У 2017 році Бернт почав заглиблюватися в історію життя лижниці. У ході розслідування він взяв інтерв’ю у членів її родини, старих друзів, колег та інших людей. Згодом було проведено безліч досліджень, тестів легенів людей, які користувалися воском, а також вимірювалися показники фтору, щоб мати більше уявлення не лише про здоров’я, а й про екологічні проблеми. Це був величезний слідчий проект.

Лижний віск завжди був найефективнішим інструментом для швидкого укладання лиж: він значно дорогий і особливо відомий серед еліт та професійних лижників. А 30 років тому почав поширюватися серед любителів, навіть серед молоді та дітей. Тож батьки годинами обробляли воском дитячі лижі в снарядах та невеликих гаражах без вентиляції. Торіл була тренером з лижного спорту для сотень дітей: у 2016 році вона захворіла на рак і написала лист до журналу про лижі, основною метою якого було застереження від фторидів у змащуванні лиж. Її повідомлення було максимально чітким та мало застережливий характер: «Без належного обладнання, такого як маска і хороша вентиляція, ви вдихаєте токсини і пил під час чищення лиж. Експерти сказали мені, що це може спричинити рак нирок, легенів та скелета. Важливо зазначити, що я не ставлюся негативно до самого змащення лиж, але скоріше зазначу, що захисна маска і хороша вентиляція повинні використовуватись усіма, хто змащує лижі».

Фото Dagbladet

Друзі Торіл розповідали, що вона змащувала лижі в гаражі, годину за годиною. П’ятдесят мастил плавали на лавках, столах, і ящиках. Там були основні воски, клейові воски, клеї, планери з низьким та високим вмістом фтору, планери з рідким фтором і особливо фторний порошок.

Торіл змащувала лижі на десятки тисяч крон. Вона робила все, щоб мати можливість подарувати дітям гарматні лижі в будь-яких умовах. Змащення лиж стало наукою. Вона була підготовлена ​​до будь-яких погодних умов, наприклад, коли температура під час перегонів коливалась між плюсовою та мінусовою. Її робота полягала у тому, щоб зменшити тертя між дитячими лижами та снігом. Торіл хотіла дати дітям найкраще.

У 2010 році професійні лижники використовували свої високотехнологічні воски, хоч і були розповсюджені ранні дослідження щодо їх шкідливого впливу на здоров’я. Але федерація до 2020 року не приймала ніякіх заходів щодо запобігання проблеми. Сім’я Торіл була розлючена з цього приводу. Але продовжувала вірити, що мати подолає хворобу. На жаль, форма раку виявилася занадто агресивною, а пухлина була розміром з гандбол. Торіл померла через 8 місяців після першого діагнозу, коли їй було 49 років.

Стаття про фтор лижного воску Dagbladet призвела до сенсаційного рішення Міжнародної лижної федерації, яка заборонила фтор у всіх глобальних лижних змаганнях.

Популярні новини