ГоловнаНовиниЧемпіонат Європи з бадмінтону в Києві: волан проти віруса

Чемпіонат Європи з бадмінтону в Києві: волан проти віруса

З 27 квітня до 2 травня у Київському Палаці Спорту пройшов 28-й чемпіонат Європи з бадмінтону. В Україні цей турнір відбувся вперше.

Здобуття права на проведення чемпіонату Європи – величезне досягнення керівництва Федерації бадмінтону України (президент – Олексій Дніпров). Власне, такої довіри з боку Європейської конфедерації бадмінтону Київ домігся ще 2019 року під час конгресу ЄКБ, що пройшов у столиці України. Договір про проведення Євро-2020 у Києві в липні 2019 року підписали президент ЄКБ Браян Агербак, президент НОК України Сергій Бубка та президент ФБУ Олексій Дніпров.

Але пандемія коронавірусу змусила скасувати тогорічний турнір та перенести його на 2021 рік. Київ залишився господарем, й команда ФБУ провела велику підготовчу роботу – у співпраці з багатьма відомствами, службами, організаціями та партнерами.

Отже європейське свято бадмінтону в Києві відбулося попри всі обмеження та проблеми, пов’язані з пандемією, нокдауном, карантином. Проте клятий вірус таки втрутився у перебіг подій: змагання у Палаці спорту проходили без глядачів, а по ходу турніру у деяких спортсменів виявили позитивні тести на COVID-19, що вплинуло на спортивні підсумки.

Втім, чемпіонат став значною подією для українського та європейського бадмінтону і без сумніву увійшов до історії цього олімпійського виду спорту. Також київський турнір став важливим етапом відбору на олімпійський турнір у Токіо.

Привітання учасникам, організаторам та гостям чемпіонату Європи 2021 з бадмінтону надіслали Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Гостем змагань був президент НОК України Сергій Бубка.

В турнірі взяли участь 220 гравців з 36 країн Європи. Хід змагань відбувся майже без несподіванок: призові місця взяли провідні титуловані спортсмени, які посідають високі позиції у світовому рейтингу. Напевне, головним сюрпризом стала бронзова медаль фінського гравця Калле Кольйонена, який у чвертьфіналі здолав третього сіяного на турнірі данця Расмуса Гемке. Також дещо несподівано німецька чоловіча пара Марк Ламсфусс – Марвін Зайдель не пустила у фінал лідерів посіву  Кіма Аструпа та Андерса Расмуссена з Данії.

Та, на жаль, саме в цих категоріях не відбулись фінальні матчі: у день фіналу позитивні тести на COVID-19 виявили у лідера посіву у чоловічій одиночці Віктора Аксельсена (Данія) та у Марка Ламсфусса з німецької пари. Тому золоті медалі без гри дісталися відповідно Андерсу Антонсену (Данія) та російській чоловічій парі Володимир Іванов – Іван Созонов.

Ще одне золото Росія виграла у міксті, де перемогли Родіон Алімов – Аліна Давлетова. А в жіночій одиночці олімпійська чемпіонка 2016 року, триразова чемпіонка світу Кароліна Марін (Іспанія) вчергове довела, що їй немає рівних у Європі, вигравши першість континенту в п’ятий раз.

Щодо представників України, то вони виступили досить скромно, можна сказати – у свою силу. Найкращі досягнення гравців збірної України на чемпіонаті – вихід у 3-й раунд (1/8 фіналу): Наталія Войцех (жіноча одиночна категорія), Данило Боснюк (чоловіча одиночна категорія), Гліб Бекетов – Михайло Махновський (чоловіча парна категорія), Поліна Бугрова – Марія Столяренко (жіноча парна категорія).

Але відзначимо, що відверто не пощастило нашим лідерам в індивідуальних розрядах. Артем Почтарьов, який вже здобув олімпійську ліцензію на Токіо-2020, через травму був змушений знятися з свого першого матчу проти фіна Еету Хейно. А Марії Улітіній у першому матчі дісталася 7-а сіяна, майбутня срібна призерка турніру Ліне Крістоферсен (Данія), надто сильна суперниця, яка перемогла нашу чемпіонку – 21:12, 21:13.  

«Я вибачаюсь перед вболівальниками, які розраховували побачити мою гру на цьому чемпіонаті, що не міг повідомити їм про свої травми, – зізнався Артем Почтарьов. – Такі умови та регламент турніру, що я не мав права це розголошувати до виходу на корт. У мене досить давня травма ноги плюс свіжа травма кисті, яка з’явилася за незрозумілих причин. А ще місяць тому я перехворів ковідом, що відклалося на легенях, на моєму диханні. Ось такий цілий комплекс болячок не дозволив мені зіграти на турнірі. Ключовою стала травма кисті. Настрій, звичайно, паршивий, коли ти пропускаєш домашнє Євро».

Також на Євро-2021 виступили українські майстри Валерій Атращенков – Єлизавета Жарка (змішана парна категорія), Михайло Махновський – Анастасія Прозорова (змішана парна категорія), Анастасія Прозорова – Валерія Рудакова (жіноча парна категорія), Іван Дружченко – Олександр Колесник, Анна Міхалькова (жіноча одиночна категорія).

Під час турніру пройшла цікава подія – презентація книги «Усе буде бадмінтон!», яку на замовлення ФБУ написав спортивний журналіст, член АСЖУ Ігор Левенштейн.

«Символічно, що книга про історію українського бадмінтону вийшла саме під час проведення знакової події – чемпіонату Європи 2021. Її герої – натхненники спорту, які здобували перші медалі на міжнародних турнірах та несли український прапор у бадмінтонний світ. Для нас важливо їх пам’ятати, саме тому виникла ідея написання книги», сказав президент ФБУ Олексій Дніпров під час презентації книги у Київському Палаці Спорту.

Президент Федерації бадмінтону України Олексій Дніпров відзначив злагоджену роботу команди організаторів та пожалкував про відсутність глядачів на трибунах: «Ми провели нелегкий чемпіонат за дуже непростих умов, які були викликані карантинними обмеженнями та засобами безпеки. Фактично ми стали піонерами проведення такого заходу у такому форматі. Вважаю, що Україна впоралася, і це підтверджують хороші відгуки наших європейських колег та учасників чемпіонату. Ми отримали величезний досвід проведення європейського спортивного змагання і готові організовувати заходи найвищого рівня. Дуже жалкую, що турнір пройшов без глядачів на трибунах. Це варто було побачити та відчути. Дякую усім, хто долучився до проведення чемпіонату. Усі разом ми довели, що Україна — спортивна країна з талановитими людьми і великими перспективами!»

Було б правильно назвати тих, хто зробив проведення турніру можливим та успішним. Оскільки саме організаційний бік події був найбільш вдалим: усі складові ретельно продумані – від так званих «бабблів» (бульбашок), розділення зон усіх локацій турніру, до чудового дизайну та декору, роботи волонтерів, охорони, сервісів, медіа та ін.

Організатори Чемпіонату Європи з бадмінтону 2021 – Європейська Конфедерація бадмінтону та Федерація бадмінтону України. Чемпіонат пройшов за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Київської міської державної адміністрації та Національного олімпійського комітету.

Переможці та призери чемпіонату Європи з бадмінтону 2021 року:

Чоловіча одиночна категорія

1.Андерс Антонсен, Данія

2.Віктор Аксельсен, Данія

3.Калле Кольйонен, Фінляндія

Ганс -Крістіан Віттінгус, Данія

Жіноча одиночна категорія

1.Кароліна Марін, Іспанія

2.Лайн Крістоферсен, Данія

3. Кірсті Гілмур, Шотландія

Несліхан Йігіт, Туреччина

Чоловіча парна категорія

1.Володимир Іванов/Іван Созонов, Росія

2.Марк Ламсфусс/Марвін Зайдель, Німеччина

3. Кім Аструп/Андерс Расмуссен, Данія

Маркус Елліс/Кріс Ленгрідж, Англія

Жіноча парна категорія

1. Габріела Стоєва/Стефані Стоєва, Болгарія

2. Хлої Берч/Лорен Сміт, Англія

3. Майкен Фруерґард / Сара Тюгесен, Данія

Селена Пік / Шеріл Сейнен, Нідерланди

Змішана парна категорія

1. Родіон Алімов/Аліна Давлетова, Росія

2. Маркус Елліс/Лаурен Сміс, Англія

3. Марк Ламсфусс/Ізабель Херттріх,  Німеччина

Матіас Крістіансен/Александра Бейе, Данія

Семен Запорожець, член АСЖУ

Популярні новини