ГоловнаНовиниЕстерсунд-2021. Закриття сезону, прощання Пайффера та дебют Стіни Нільссон

Естерсунд-2021. Закриття сезону, прощання Пайффера та дебют Стіни Нільссон

З 19 до 21 березня в шведському Естерсунді відбудеться десятий, останній етап Кубка світу з біатлону передолімпійського сезону 2020/21. Спочатку закриття сезону повинен був прийняти Голменколлен, але жорсткість правил норвезького уряду щодо в’їзду в країну й карантину в цілому унеможливило проведення заходу в Осло.

На щастя, Міжнародний союз біатлоністів не став скасовувати десятий етап, а тому гонки були просто перенесені в Естерсунд, де найчастіше з року в рік проходить відкриття Кубка світу. Винятком за останній час, крім нинішнього сезону, став 2019 рік, коли Швеція стала господаркою чемпіонату світу, на якому капітан нашої збірної Дмитро Підручний виграв для України історичну золоту медаль в гонці переслідування.

Переможний фініш Дмитра Підручного в Естерсунді, на чемпіонаті світу-2019

Так що Естерсунд для українців вже можна вважати успішним місцем. Крім Підручного цього разу представляти нашу країну будуть ще 9 біатлоністів.

Збірна України

Жінки: Юлія Джима, Дар’я Блашко, Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Анастасія Меркушина.

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал.

Склад збірної України в порівнянні з попередніми етапами Кубка світу абсолютно не змінився. Юрай Санітра вирішив не проводити ротацію, а тому в Естерсунд українська команда переїхала з Нове-Мєсто в тому ж складі. Всі перелічені вище 10 спортсменів заявлені на спринти, які відкриють програму етапу, а їхня участь у персьюті й мас-старті буде напряму залежати від виступу в першій гонці.

Єдиною представницею України, що гарантувала собі участь в останньому мас-старті сезону, є Юлія Джима. Дві особисті медалі та ще кілька потраплянь у десятку в попередніх гонках дозволили їй розташуватися на 17-му рядку загального заліку Кубка світу, зі значним відривом від 25-го. Підопічна словенського фахівця Уроша Велепца достроково кваліфікувалася до мас-старту за тоталом.

Юлія Джима

Також хороші шанси прорватися у топ-25 загального заліку перед мас-стартом має Дмитро Підручний. В даний момент він на 26-му місці й відстає всього лише на чотири очки від латвійця Андрейса Расторгуєвса, який відсторонений від гонок через потенційне порушення антидопінгових правил. Всім іншим українцям, якщо вони хочуть виступити в мас-старті, необхідно потрапити у п’ятірку кращих на етапі серед тих, хто в тоталі розташується нижче 25-го рядка.

На дев’ятому етапі Кубка світу спринт провалили Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Богдан Цимбал, Антон Дудченко та Артем Тищенко. Всі п’ятеро з різних причин не потрапили у топ-60, через що не пройшли кваліфікацію до гонки переслідування. У п’ятницю ці біатлоністи постараються виступити набагато краще, адже в разі повторення провалу, в суботу та неділю їм доведеться дивитися гонки в якості глядачів.

Боротьба за Кубок націй для України більше не актуальна. Вже точно відомо, що і жіноча, і чоловіча команди зберегли за собою квоти в п’ять біатлоністів, тому в майбутніх перегонах кожен буде боротися за себе і доводити тренерському штабу свою профпридатність перед олімпійським сезоном. Адже як показав приклад Віти Семеренко, яка завершувала нинішній сезон в резервній збірній на Кубку IBU, вислуги років і успіхів недалекого минулого недостатньо для того, щоб отримати місце в основній команді.

Решта світу

Легенда збірної Німеччини Арнд Пайффер досить несподівано завершив кар’єру за пару днів до свого 33-го дня народження, і тому не виступить в Естерсунді. Спортсмен вирішив не чекати Олімпійських ігор 2022 року, незважаючи на те, що виступав в цьому сезоні на дуже високому рівні. В даний момент він займає 11 місце в загальному заліку Кубка світу – вище, ніж всі його партнери по німецькій чоловічій команді.

Арнд Пайффер. Фото IBU

Пайффер є олімпійським чемпіоном Пхьончангу-2018 у спринті, а також п’ятиразовим чемпіоном світу. Крім того, в його активі ще безліч медалей як на етапах Кубка світу, так і на головних стартах сезону, в тому числі срібна та бронзова медалі Олімпіад в чоловічих естафетах.

Якщо чех Ондржей Моравец, який завершив кар’єру після сингл-міксту в Новому Месті, практично не мав шансів на ще одну олімпійську медаль, то Арнд продовжував претендувати на високі місця майже в кожній гонці. Але він вирішив піти й не став заморочуватися над вибором якогось красивого моменту для цього. Він пішов конкурентоспроможним – це вже багато про що говорить.

Що стосується боротьби за Великі кришталеві глобуси, то норвежка Тіріл Екгофф ще в Новому Месті зуміла стати новою Королевою біатлону, побивши на шляху до перемоги в загальному заліку ще й здавалося б вічні рекорди легендарних Магдалени Нойнер та Тури Бергер. А в чоловічому тоталі інтрига збережена й залишається напруженою до межі: Стурла Легрейд має всі шанси повалити Йоганнеса Бьо з трону, однак для цього йому необхідно в останніх трьох особистих гонках набрати в сумі на сім балів більше, ніж партнер по команді.

Ще одним важливим моментом є майбутній дебют олімпійської чемпіонки з лижних гонок Стіни Нільссон на Кубку світу. 27-річна шведка оголосила про перехід в біатлон рік тому. В цьому сезоні вона отримала змагальну практику на Кубку IBU, де, відверто кажучи, результатами не вражала. Однак очевидно, що з часом Нільссон може стати топ-біатлоністкою.

Поки її головні успіхи в біатлоні – друге місце в жіночій естафеті та фініш на восьмій позиції в гонці переслідування на етапі Кубка IBU в словацькому Брезно-Осрблі. Але були й відверті провали, такі як 99 місце в дебютному спринті в німецькому Арбері або 81-й рядок підсумкового протоколу в австрійському Обертілліаху. Якщо зі швидкістю у Стіни все в порядку, то над стрільбою шведці потрібно ще багато працювати.

Стіна Нільссон на цьогорічному чемпіонаті Європи з біатлону у Польщі. Фото IBU

Програма етапу

19.03.2021 – 13:30 – Спринт, жінки
19.03.2021 – 16:30 – Спринт, чоловіки
20.03.2021 – 13:15 – Гонка переслідування, жінки
20.03.2021 – 16:15 – Гонка переслідування, чоловіки
21.03.2021 – 14:00 – Мас-старт, жінки
21.03.2021 – 16:30 – Мас-старт, чоловіки

Майбутній етап включає в себе три дисципліни: спринти, гонки переслідування, а також мас-старти. Найкращі біатлоністи світу проведуть три гонки поспіль без вихідних.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини