ГоловнаНовиниГірськолижні баталії на схилах Буковеля

Гірськолижні баталії на схилах Буковеля

Березень у Буковелі – місяць насичений, адже саме у цей час відбуваються чемпіонати України з різних видів спорту.

Незважаючи на складну епідеміологічну ситуацію

14-16 березня на базі ГК «Буковель» відбувся чемпіонат України з гірськолижного спорту. Спортсмени вийшли на старт двох технічних дисциплін – слалому та слалому-гіганту. Попри складну епідеміологічну ситуацію у регіоні і закриття курорту для відпочивальників, змагання, з дотриманням усіх карантинних вимог, все-таки відбулися. Напередодні стартів усі спортсмени, тренери, судді, а також організатори пройшли тести на COVID – на щастя, жодного позитивного результату не було. Усі учасники змагань організовано мешкали на території Буковеля або ж за 15 кілометрів від курорту. Керівництво гірськолижного комплексу сприяло проведенню чемпіонату України, що був внесений до календаря ще на початку зими, задіявши різні служби курорту – рятувальників, обслуговуючий персонал, який облаштовував траси, а також увімкнувши два підйомники для того, аби спортсмени зуміли піднятися на старт.

З усіх схилів Буковеля людно лише на одному. Фото Павла Заровецького

Новоспечена чемпіонка

Львів’янка Ольга Книш, яка була лідеркою збірної України протягом минулих років, завершила свої виступи минулого сезону, відтак постало питання: хто займе вакантний трон королеви українських гірських лиж. Кожна із претенденток могла піднятися на п’єдестал. Вигравши першу спробу з перевагою у 0,58 секунди над найближчою переслідувачкою, серйозну заявку на перемогу зробила Юлія Маковецька. У другій спробі лижниця з Івано-Франківська лише збільшила свій гандикап над другим місцем до 1,72 секунди. Другий час, як і торік – в Анастасії Шепіленко. А “бронзу” доволі неочікувано забрала Катерина Пирожко, для котрої у перший змагальний день все склалося найкращим чином.

Як зізналася новоспечена чемпіонка України Юлія Маковецька, перемога у гіганті стала для неї несподіванкою, оскільки спортсменка в останні два роки скоротила кількість тренувань, зосередившись на навчанні. У коментарі для АСЖУ атлетка зазначила, що ця дисципліна не є її улюбленою, тож успіх – вдвічі приємніший. Юлія додала, що перемога на чемпіонаті стала для неї однією з найяскравіших подій за період пандемії коронавірусу. Чи продовжуватиме спортсменка свої виступи надалі – невідомо, але дівчина планує підтримувати форму у технічних дисциплінах, а ще потрохи тренувати й супер-гігант.

Юлія Маковецька. Фото Павла Заровецького

Щільність результатів у чоловіків

За підсумками першої спроби результати одразу 14 спортсменів вмістилися у діапазоні трьох секунд, тому фінали обіцяли надзвичайну інтригу, особливо у боротьбі за місця на подіумі. Учасник Олімпіади-2018 Іван Ковбаснюк, який у першій спробі фінішував другим, програвши Михайлові Карпушину 0,17 секунди, зумів не лише відіграти відставання, а й збільшити свою перевагу над основним конкурентом. Як результат – “золото” і підтвердження минулорічного звання чемпіона України! Михайло, у порівнянні із першою спробою, опустився на одну позицію, а “бронзу” здобув Тарас Філяк, для якого цей успіх – прем’єрний серед дорослих!  

Слалом гігант GS. Результати:

Чоловіки / Жінки

1. Іван Ковбаснюк Іван / Юлія Маковецька

2. Михайло Карпушин / Анастасія Шепіленко

3. Тарас Філяк / Катерина Пирожко

Михайло Карпушин, Іван Ковбаснюк і Тарас Філяк. Фото Павла Заровецького

Фаворити відкривають дорогу конкурентам

У другий змагальний день визначали найкращих у слаломі. З 19 учасниць, що були заявлені на старт, за підсумками двох спроб до фінішу доїхали лише десятеро. І якщо у першій спробі всі фаворитки зуміли фінішувати, то у другій, як зазвичай, дівчата почали по черзі сходити з дистанції. Так, переможниця слалому-гіганту Юлія Маковецька, попри перемогу у першій спробі, не змогла закінчити дистанцію у другій, відкривши у такий спосіб дорогу конкуренткам.

Для усіх призерок подіуми у слаломі та/або гіганті стали першими успіхами у дорослих змаганнях! Анастасія Шепіленко, котра днем раніше виборола “срібло” у гіганті, вдало проїхала обидві спроби слалому, здобувши перше у кар’єрі національне “золото” на дорослому рівні! Як відзначила Анастасія у коментарі для АСЖУ, статус чемпіонки її, безперечно, тішить, але основна мета для неї – покращувати результати на міжнародних змаганнях, підвищуючи позиції у рейтингу FIS. Настя зауважила, що її нинішні кондиції важко назвати оптимальними, оскільки останні два місяці для юніорів, котрі виступають на міжнародних змаганнях серед дорослих, були дуже насиченими. За цей час спортсмени встигли виступити на дорослому чемпіонат світу в Італії, повернутися в Україну для участі у чемпіонаті України, потім поїхати у Болгарію на юніорський Чемпіонат світу, після чого знову хутко повернулися в Україну, аби встигнути на другу частину національної першості. Відповідно, часу, аби підтримати форму, просто не було. 

Анастасія Шепіленко. Фото Павла Заровецького

Хорошу стабільність на цьому чемпіонаті продемонструвала й Катерина Пирожко, котра до нагороди у гіганті додала “срібло” у слаломі. Дарія Гуля раніше не могла похвалитися подіумом серед дорослих. Та все змінив заїзд у слаломі, в якому спортсменка фінішувала третьою, тим самим виконавши норматив майстра спорту України.

Дзеркальний подіум у чоловіків

У чоловіків старт у слаломі пройшов без несподіванок. Ба більше, подіум повторився “один в один”, як у гіганті! На чолі заліку – незмінно Іван Ковбаснюк, котрий знову виграв усі дисципліни в Україні, захистивши звання абсолютного чемпіона 2020 року! “Срібло” – у Михайла Карпушина, а бронзова нагорода – у Тараса Філяка, котрий виграв одну соту у Левка Цібеленка, який цього разу, на відміну від минулого року, залишився без медалей.

Іван Ковбаснюк. Фото Павла Заровецького

Слалом SL. Результати:

Чоловіки / Жінки

1. Іван Ковбаснюк / Анастасія  Шепіленко

2. Михайло Карпушин / Катерина Пирожко

3. Тарас Філяк / Дарія Гуля

Відкриття чемпіонату

Окрім дівчат, які зуміли показати перші серйозні досягнення серед дорослих, здивував й Тарас Філяк, котрий продемонстрував хорошу майстерність проходження дистанції.  У цьому сезоні на юніорському чемпіонаті світу спортсмен став 29-м у слаломі – одним із найкращих серед українців, а на чемпіонаті України серед дорослих двічі фінішував третім та виконав норматив майстра спорту України! Спортсмен зазначив, що з дитинства мріяв потрапити на дорослий подіум національного чемпіонату і ось, у 18 років, його мрія здійснилася. За це атлет щиро завдячує Державному центру олімпійської підготовки із зимових видів спорту, своєму тренеру, який завжди вірить та допомагає підкорювати нові спортивні вершини, а також усім, хто за нього вболіває.

Дворазові медалісти технічних дисциплін Тарас Філяк та Катерина Пирожко. Фото Павла Заровецького

Цими днями на ГК «Буковель» відбувається юніорський чемпіонат України з гірськолижного спорту.

Ігор Могильняк, член АСЖУ

Популярні новини