ГоловнаНовиниE-College AIPS – для молодих репортерів у часи пандемії

E-College AIPS – для молодих репортерів у часи пандемії

 

Всесвітній карантин – не привід втрачати час та мотивацію до дій. Головним ініціатором нових звершень виступила Міжнародна асоціація спортивної преси, що традиційно дбає про розвиток професії та приплив до неї «свіжої крові». Тому новий проект AIPS покликаний сприяти  професійному  зростанню спортивних мас-медіа. 
 
У часи пандемії електронний коледж   – це спосіб продовжити відомі програми молодих репортерів, які провадить Міжнародна Асоціація,  пропонуючи шанси, інструменти та відповіді новому поколінню. Спортивна журналістика залишатиметься актуальною у світі після пандемії, тому основна мета полягає в тому, щоби випускники E-college були готові до наступного виклику. 
Серед цілей, які перед поставили собою засновники онлайн-школи, виділяють наступні:
 
1) Додати журналістам неоціненний досвід, безпосередньо взаємодіючи з найкращими міжнародними гостями та навчитися  ставити правильні запитання у пошуку важливих відповідей. 
 
2) Розуміти важливі питання, пов’язані зі спортивними структурами, операціями зі ЗМІ, спортом та правом, фінансовими питаннями, допінгом та суддівством. 
 
3) Удосконалити журналістські навички та методику розповіді в цифрових, друкованих та соціальних мережах. 
 
4) Поліпшити процес прийняття рішень та стимулювати творчий зміст. 
 
5) Розширити загальні знання про спортивну медіа-індустрію, включаючи сучасні тенденції в новинних форматах по всьому світу, від фотографії до створення відео та від довгоформатних відео до подкастів.
 
Усе навчання в E-college відбувається англійською мовою, володіння якою є обов’язковою умовою для участі в ньому. Учасниками нової освітньої програми стали більше 100 студентів із понад 57 країн світу, які представляють всі континенти. Від України участь у заняттях беруть троє журналістів, на яких  покладена неабияка відповідальність.
 
Уроки проводяться онлайн у  програмі Zoom. Загалом у рамках  програми заплановано 16 таких занять, 10 з яких вже минули. Кожного разу ментори курсу задають домашнє завдання за пройденою темою, яке студенти повинні виконати та вивантажити на платформу Google Class. 80% присутності на уроках та всі виконані завдання – це умови, за дотримання яких студенти будуть нагороджені сертифікатами про проходження курсу. Найкращих, за визначенням  менторів, запросять на наступну програму для молодих репортерів, яка відбудеться пізніше безпосередньо під час однієї зі знакових подій світового спорту.
 
Ментори, які  проводять зустрічі та працюють зі студентами – це професіонали, котрі присвятили професії щонайменше 30 років:
 
– Джанні Мерло – президент AIPS, спортивний журналіст, що працював на 23-х  Олімпіадах і є автором всесвітньовідомої La Gazetta dello Sport протягом майже 50 років. Саме він заснував курси для молодих репортерів. 
– Мартін Мазур – аргентинський журналіст, професор друкованої  журналістики, публікується у 25 країнах, зокрема у виданнях Four Four Two, La Gazetta dello Sport та готуючи матеріали для  BBC. 
– Кейр Раднедж – британський футбольний журналіст, який  працював на 14 чемпіонатах світу, багатьох Олімпіадах та чемпіонатах Європи. За 50 років в професії він написав 36 книг, починаючи від біографій та довідників про турніри, закінчуючи енциклопедіями. На його рахунку  публікації у всесвітньовідомих часописах Daily Mail, Guardian, Kicker та журналі  World Soccer.  
– Рікардо Романі – італійський фотограф, журналіст та режисер, працює у мас-медіа вже понад 30 років. Він починав працювати репортером у La Gazzetta dello Sport, потім переїхав до США як фрілансер, пишучи для журналів Vanity Fair та  GQ, був кореспондентом телеканалу Sky News у Нью-Йорку, Лондоні та Афганістані.
 
Гостями, що вже відвідали зустрічі AIPS E-college стали олімпійські чемпіони Едвін Мозес та Хайле Гебреселасіє, спортивний юрист CAS Франк Карар, волейболістка Мауріція Чаккаторі, президент WADA Крейг Ріді, генеральний секретар FISU Ерік Сейнтрон, голова медіа департаменту FIFA Ганс Гультман та голова медіа-операцій МОК Лючія Монтанарелла. Двічі відкривав заняття  екс-директор з розвитку МОК Майкл Пейн. Попереду ще 3 тижні знайомств та спілкування зі світовими людьми спорту. 
 
Уже 2 червня запланована заключна зустріч колег у рамках онлайн-школи, підбиття підсумків та виконання фінальних завдань. Святкове вручення сертифікатів відбудеться 4 червня, також у режимі «онлайн». Залишаймося вдома та продовжуємо розвиватися. 

Влад Дунаєнко,
учасник AIPS E-College від АСЖУ 
 

Популярні новини