ГоловнаНовиниСтатті про спорт"Локомотив" (Гребінка): легендарна команда з Полтавщини, яка має вісімдесятирічну історію

“Локомотив” (Гребінка): легендарна команда з Полтавщини, яка має вісімдесятирічну історію

 

У здоровому тілі – здоровий дух! Такий життєвий принцип сповідують мешканці одинадцятитисячного містечка Гребінка, що у Полтавській області. Активним заняттям спорту сприяє розвинена тамтешня інфраструктура. Красень – спорткомплекс включає в себе стадіон із футбольним полем і біговими доріжками, легкоатлетичний манеж, тенісні корти, хокейний, гандбольний, волейбольний і баскетбольний майданчики. У особливій пошані у Гребінці – футбол. Два роки тому місцевий “Локомотив” відзначив восьмидесятирічний ювілей.
 
“Залізничники” мають славні традиції: вони багаторазові переможці, срібні та бронзові призери чемпіонату Полтавської області. Про день вчорашній, сьогодення та майбутнє наш кореспондент розмовляє з начальником команди “Локомотив” (Гребінка) Юрієм Копиловим. 
 
– Юрію Петровичу, коли був створений “Локомотив” (Гребінка)? Хто був ініціатором створення команди? 
– Є багато футбольних команд, які мають серйозні успіхи, серйозні здобутки та перемоги. Але знайдеться небагато таких, які понад 80 років несли б ім`я свого клубу, ні разу не міняючи його назви, поколіннями множили славу та традиції.
Свій початок наша команда бере в далекому 1938 році. Коли після відомих історичних чисток в Радянській армії в Гребінку на залізничний вузол приїхав працювати інструктором по спорту Олександр Федорович Лавришин – військовий, який закінчив Академію Генштабу і деякий час там викладав. Саме з його іменем та з іменем Антона Яковича Тарасюка – першого капітана команди пов`язано створення “Локомотиву” (Гребінка).
 
– Які досягнення має гребінківський “Локомотив”?
 – На протязі своєї довгої історії команда в різні часи мала певні звитяги. В довоєнні роки гребінчани переважно брали участь в змаганнях, в яких виступали команди залізничних підприємств південно-західної залізниці. “Локомотив” часто був переможцем. Про високу майстерність і популярність команди говорить той факт, що у 1940 році на запрошення нашої команди до Гребінки помірятися силами приїжджало київське “Динамо”. У тому складі грали футболісти, які згодом брали участь у відомому “матчі смерті”. В післявоєнний період декілька поколінь футболістів приносили перемоги команді. Вже в першому повоєнному розіграші Кубку області “Локомотив” дійшов до фіналу, де в додатковий час поступився “Буревіснику” з Миргорода. Ще чотири рази (1953, 1955,1995, 2007 роки) наша команда грала в фіналах Кубку області, але цей трофей так ні разу їй і не підкорився. В подібних турнірах південної залізниці команда діставалася чвертьфіналів, де поступалась командам м.Харкова та Куп`янська.
 
Кращі показники команда має в чемпіонатах та першостях області. У 1974 та 1978 роках “Локомотив” перемагав у першості області серед команд другої групи. Та найкращих результатів команда доcягла у 80-х – 90-х роках. На початку 80-х до Гребінки на товариську гру двічі приїздила команда ветеранів київського “Динамо”, капітаном якого був Юрій Миколайович Войнов.
 
Тодішній міський голова П.О. Брижіцький запросив його попрацювати тренером нашої команди. Ось тоді за два роки “Локомотив” почав підніматися до рівня кращих команд області. В 1986 році команду прийняв інший киянин – Павло Георгійович Богодєлов і відразу ж “Локомотив” вперше став чемпіоном області в командному заліку (разом з юнацьким складом, тренером якого був Олег Тарасюк). Після цього чемпіонат області “Локомотив” вигравав ще тричі – у 1992, 1993 роках (тренер Олександр Єжаков) та у 1996 році під керівництвом Анатолія Момота, який до цього тренував юнаків у ДЮСШ. Пізніше, як ви знаєте, він був тренеом полтавської “Ворскли – працював до 2019 року. Срібним призером “Локомотив” ставав у 1994, 1995 роках. “Бронзу” чемпіонату серед команд вищої обласної ліги команда здобула у 2011 році – тренером тоді був Сергій Симоненко.
 
В середині 90-х “Локомотив” виступав також на всеукраїнському рівні. В турнірі на призи “Робітничої газети команда дійшла чвертьфіналу, а в кубку “Спортивної газети до 1/8 фіналу. В 1995 році “Локомотив” брав участь в першості України серед аматорів, де посів третє місце в третій зоні змагань. В останні сезони команда виступає в турнірах першості області серед команд першої ліги. В 2017 році наші футболісти стали переможцями цих змагань (тренер – Дмитро Педенко), а в минулому році були срібними призерами (тренер – Сергій Симоненко).
 
– Хто є найвідомішим футболістом-уродженцем Гребінки? 
– Найвідоміший вихованець гребінківського футболу – це наша гордість , майстер спорту Олександр Лисенко – чемпіон та бронзовий призер чемпіонату Радянського Союзу в складі “Дніпра” (Дніпропетровськ). Його гол з пенальті у ворота Ріната Дасаєва у 1983 році приніс команді золоті медалі.
Вихованцями місцевої ДЮСШ також є Ігор Кондак та Сергій Симоненко, які в свій час виступали за команди майстрів в Україні та Росії. Останній на сьогодні очолює “Локомотив” (Гребінка). В складі прем`єр-ліговської полтавської “Ворскли” грав Сергій Ічанський, який зараз виступає за “Діназ” (Вишгород). Ворота “Енергії” з Нової Каховки захищає гребінчанин Сергій Дворник. До складу національної збірної України з футзалу входять вихованки Гребінківської ДЮСШ Юлія Шевченко та Анастасія Кліпаченко, яка нещодавно отримала звання майстра спорту міжнародного класу. Кандидатами до збірної є також Вікторія Соломаха та Вікторія Роздобудько. В резерві знаходяться – Вікторія Мироненко та Євгенія Карбань. До складу збірної України U-17 з великого футболу входять Вікторія Мироненко та Вікторія Кликова. Всі вони є вихованками тренера Володимира Леонідовича Жили, якого свого часу залучали до тренерського штабу збірної України з футзалу.
 
– Чи задоволені ви минулорічним виступом “Локомотива”?
 – Минулого сезону “Локомотив” виступав у змаганнях першості Полтавської області серед команд першої ліги. У групових матчах наші футболісти посіли перше місце і вийшли до фінального етапу між чотирма кращими командами. “Локомотив” у фіналі поступився і таким чином посів загальне друге місце у другій за рангом лізі. Взагалі – то результат непоганий, але зважаючи на минулі перемоги – хотілось би кращого. На цей футбольний сезон планувались виступи у Прем`єр-лізі обласного футболу, але карантин пов`язаний з коронавірусом відтермінував початок нового сезону. Коли почнеться чемпіонат поки що невідомо. Думаю, що “Локомотиву” буде під силу посісти місце в середині турнірної таблиці.
 
– Познайомте із тренерським штабом команди.
– Другий сезон поспіль “Локомотив” до ігор чемпіонату готує тандем тренерів – Сергій Симоненко та Володимир Жила. Сергій Миколайович – вихованець гребінківської ДЮСШ , у 1988 році закінчив школу “Дніпро-75”. В Україні пограв за “Поділля” (Хмельницький), після чого перейшов у команду другої російської ліги “УралАЗ” (Міас). У 90-ті він повернувся додому: виступав за “Локомотив” (Гребінка), з яким в якості тренера в 2011 році виграв бронзові медалі у вищій обласній лізі. Ще одним наставником є тренер ДЮСШ, який грав за “Локомотив” у 90-х роках, Володимир Жила. Як я вже казав, Володимир Леонідович опікується ще й жіночим футзалом.
 
– Щодо складу команди: його формують місцеві гравці чи “легіонери”? 
– Основу нашої команди складають вихованці місцевого футболу. Водночас близько сорока відсотків – це гравці з інших міст області, які висловили бажання виступати за нашу “Локомотив”. У кадровому питанні – все відповідає регламентним нормам. Зазначу, що футболістів з досвідом виступів у професійних командах у складі “Локомотиву” наразі немає. 
 
– Яку увагу у Гребінці приділяють розвитку дитячо-юнацького футболу?
 – Розвиток дитячо-юнацького футболу на Гребінківщині – завжди був пріоритетним. Наші юнаки неодноразово вигравали змагання чемпіонату області серед школярів та команд ДЮСШ з футболу і футзалу. Юні футболісти часто залучались до ігор за збірні команди Полтавщини. Особливо активно почав розвиватись футбол, коли у 1995 році у місті був зданий в експлуатацію чудовий спортивний комплекс з ігровим залом, легкоатлетичним манежем, різноманітними ігровими майданчиками та стадіоном на 3 тисячі місць. Свого часу тренерами юних футболістів були такі відомі фахівці, як Олег Тарасюк, Олександр Єжаков та Анатолій Момот. Сьогодні в гребінківській ДЮСШ працює 8 груп футболу, в яких займається 140 юних футболістів з 7-8 річного віку. З ними працює чотири тренери.
 
– Гордістю Гребінки є і жіночий футбол…
 – Так. З 2000 року у місті почав функціонувати футбольний дівочий клуб “Надія”. За цей період в клубі виховано талановитих футболісток, які пізніше грали командах майстрів з футзалу. Насамперед це Настя Кліпаченко з київської команди “ІМS-НУХТ”, яка виступала на чемпіонаті світу в Іспанії у 2014 році. Ворота полтавської “Ніки” захищала майстер спорту Тетяна Узол. За “Будстар-НПУ” виступає майстер спорту Вікторія Соломаха. Гребінківська “Надія” одного разу була шостою в чемпіонаті України серед команд вищої ліги. Зараз змагаємося в першій лізі українського футзалу. Неодноразово були переможцями всеукраїнських змагань серед різних вікових груп та чемпіонату ФСТ “Колос”. У минулому сезоні виграли чемпіонат України серед гравців 2003-04 років народження. 


Довідка
Юрій Петрович Копилов. Народився в м. Гребінка 8 червня 1955 року. Закінчив Гребінківську СШ №3 в 1972 році, Черкаський педагогічний інститут у 1981році. Майже все своє свідоме життя займався спортом. Свого часу грав за юнацьку збірну області з футболу. За основний склад гребінківського “Локомотиву” почав виступати з 16 років, і закінчив у 1984 році. До 57 років брав участь в іграх у складі команди ветеранів “Локомотиву”, який одного разу, у 1995 році, дійшов до ¼ фіналу Кубку України, де програв одеському “Кардиналу” з Ігорем Бєлановим. Свого часу був переможцем обласних змагань з футболу, хокею, швидкісного бігу на ковзанах. Призером обласних змагань з вільної боротьби, гирьового спорту, багатоборства комплексу ГПО. Був учасником естафети олімпійського вогню на Олімпійських іграх 1980 року в Москві. З 1977-1991 рік – вчитель Короваївської неповної середньої школи. З 1991 по 1994 рік – головою Короваївської сільської ради. В 1994 році був обраний заступником голови Гребінківського райвиконкому, а у 1995-му призначений першим заступником голови райдержадміністрації. На цій посаді працював до 2005 року. З 2008 року – начальник відділу у справах сім`ї, молоді та спорту РДА. З 2012 року працює директором спортивного комплексу міста Гребінка. Був ініціатором створення музею історії спорту та спортивної слави Гребінківського району, який працює з 2010 року. Свого часу очолював федерацію футболу району. У футбольному клубі “Локомотив” Юрій Копилов виконує обов`язки начальника команди.
 Володимир Коваленко (ФУТБУМ)
 
Фото: Віталія Яковенка (АСЖУ Полтавщина) 
 

Популярні новини