ГоловнаНовиниПрощання з Кайзером

Прощання з Кайзером

«Завдяки Чемпіонату світу (з футболу 2006 року) Франц зробив так, що багато людей отримали новий образ Німеччини. Усі з гордістю виставили свої німецькі прапори. Ми повинні повернутися туди, в цю країну»…

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

З цими емоційними словами виступив сьогодні Улі Генес, почесний президент футбольного клубу «Баварія», під час прощання Мюнхена, Баварії і світу з іконою світового футболу Францом Бекенбауером. Кайзером Францом.

Траурні заходи проходили на стадіоні «Альянс Арена», який, за словами того ж Улі Генеса, навіть і не побудували б, якби Франц Бекенбауер не привіз тоді світовий чемпіонат до Німеччини.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

– Франц Бекенбауер народився у Мюнхені, здобував тут свої перемоги, став у Мюнхені чемпіоном світу і лежатиме тепер довіку в мюнхенській землі. Він завжди знав, де його Батьківщина. Ми сумуємо разом із його сім’єю. Нам усім в Німечиині є за що йому подякувати. Дякуємо, Франце Бекенбауер. Він був величезною вдачею для усіх нас. Ми прощаємося з одним із великих німців. Тому я кажу від імені всіх німців: дякую, Франц Бекенбауер, дякую тобі за все!, – віддав шану великій людині Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

– Франц Бекенбауер – сяючий вогник, ідол, на кшталт футбольного бога. Він – вічна ікона. Його цінували різні покоління. Він був тим, хто допоміг відновити німецький футбол. Він був шефом, чемпіоном Європи, чемпіоном світу. Ми ніколи не забудемо Франца Бекенбауера, ми завжди сумуватимемо за ним, – цими словами вшанував пам’ять Кайзера голова уряду Баварії доктор Маркус Зедер. І нагадав усім слова пісні, яку колись в молоді роки співав легендарний «Номер 5»: «Ніхто не може розлучити хороших друзів, хороші друзі ніколи не бувають самотні».

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

– Франц Бекенбауер ніколи не буде самотнім. Хай Бог благословить Франца Бекенбауера!,  – завершив свою промов Маркус Зедер.

На завершення церемонії прощання усіх присутніх шанувальників футболу благословив кардинал Райнгард Маркс. Тричі між виступами співав німецький тенор Йонас Кауфман, теж уродженець Мюнхена.

Фото Олександра Бутенка, АСЖУ

На полі лежав викладений квітами 5-ий номер Кайзера Франца, у центрі поля – зображення легендарного ліберо в оточенні вінків від, зокрема, зоряної команди 1990-року, яка стала чемпіоном світу під керівництвом Франца Бекенбауера, вінки від футбольних клубів «Барселона» та «Ліверпуль». Винесли вінки на поле й футболісти чемпіонської команди капітана Франца Бекенбауера 1974-го року: Пауль Брайтнер, Гюнтер Нетцер, Вольфганг Оверат, Райнер Бонгоф і Берті Фогтс, а також автор переможного голу у фіналі 1990-го року Андреас Бреме, чемпіон світу 1990 року Лотар Матеус, та зірки «Баварії» різних часів Франц Рот, Карл-Хайнц Румменіге, Георг Шварценберг та Бастіан Швайнштайгер.

 Олександр Бутенко, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини