ГоловнаНовиниAustralian Open 2024: українське "сафарі" на п'ятому континенті

Australian Open 2024: українське “сафарі” на п’ятому континенті

У Мельбурні підходить до свого завершення Australian Open 2024, що є першим у новому тенісному сезоні турніром серії Grand Slam. Великий слід на цьому змаганні залишили й українські спортсменки. Наші тенісистки продемонстрували вражаючі результати та побили велику кількість рекордів. З турніром пов’язані низка яскравих подій та емоційних моментів, які безумовно залишаться в пам’яті всіх українських уболівальників надовго.

У цьому році турнір став особливим для України. Одразу сім наших тенісисток виступили в основній сітці Australian Open. Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна, Леся Цуренко та Марта Костюк потрапили туди напряму, а іншим трьом їх співвітчизницям: Даяні Ястремській, Дар`ї Снігур та Юлії Стародубцевій – довелося пройти три раунди кваліфікації. Зазначимо, що іншій українці, Катарині Завацькій, здолати кваліфікаційний шлях не вдалось.

Перший раунд – останній для трьох

На жаль, дуже швидко завершили свій шлях на турнірі три наші тенісистки: Юлія Стародубцева, Дар’я Снігур та Ангеліна Калініна.

Юлія, пройшовши важкий шлях кваліфікації, отримала важкого суперника в першому раунді турніру – шосту ракетку світу Онс Жабер. Незважаючи на статус андердога в поєдинку, українка намагалася нав’язати боротьбу, але все ж таки досвід і майстерність представниці Тунісу вирішили долю протистояння. Стародубцева поступилася Жабер у двох сетах з рахунком 3:6, 1:6.

Дар’я Снігур, для якої це був перший в кар’єрі виступ в основній сітці Australian Open, поступилася в запеклому поєдинку американці Аліші Паркс.

В свою чергу, Ангеліна Калініна, зустрілась з нідерландкою Аранчою Рус. На цей матч в українських вболівальників було значно більше сподівань, адже саме наша тенісистка була фаворитом в поєдинку. Однак підтвердити цей статус на корті Ангеліні не вдалося. Велика кількість помилок не дозволили українці пройти до наступного раунду. 

Фото AP Photos

Бойовий прорив Цуренко і національний рекорд

Турнірний іншої української тенісистки – Лесі Цуренко, видався більш успішним. У першому колі наша спортсменка перемогла італійку Лучію Бронцетті в напруженому поєдинку. Програвши перший сет, Цуренко змогла переломити хід поєдинку та здолала свою суперницю з кінцевим рахунком 3:6, 7:5, 6:3.

У другому колі Цуренко перемогла іспанку Ребеку Масарову. Протягом всього поєдинку суперниці обмінювалися брейками, перевага переходила від однієї тенісистки до іншої, але у вирішальні моменти Леся забирала важливі очки, які допомогли перемогти Масарову у двох сетах.

В третьому колі, українська тенісистка зустрілась з другою ракеткою світу, білорускою Аріною Соболенко. На жаль, в поєдинку з чинною чемпіонкою Відкритого чемпіонату Австралії українці не вдалось виграти жодного гейму – 0:6, 0:6.

Незважаючи на невтішний кінець виступу Лесі Цуренко на турнірі, їй та іншим трьом українкам вдалось встановити національний рекорд. Вперше в історії, одразу чотири тенісистки пройшли до третього кола турніру серії Grand Slam.

Фото Associated Press

Травма зупинила Еліну

Коли ми кажемо про виступи українських тенісисток на турнірах серії Grand Slam, то найбільша увага всіх вболівальників прикута до найтитулованішої тенісистки України – Еліни Світоліної. Саме з нею традиційно пов’язані найбільші очікування всіх шанувальників українського тенісу.

Українка впевнено крокувала сіткою турніру. У першому колі без проблем перемогла у двох сетах австралійку Тайлу Престон. Незважаючи на підтримку рідних трибун, Престон не змогла нав’язати боротьбу Еліні. Загальний рахунок – 6:2, 6:2. В другому колі Світоліна здолала болгарську тенісистку Вікторію Томову. Перший сет закінчився розгромом – 6:1. Другий сет видався більш рівним, проте, все одно, під кінець сету українка зробила два брейки, які й вирішили долю поєдинку. У третьому колі Світоліна, аналогічно до попередніх двох поєдинків, у двох сетах перемогла швейцарку Вікторію Голубич та вийшла до 1/8 Australian Open.

На цій стадії Еліна Світоліна повинна була зустрітись з чешкою Ліндою Носковою. Перед початком поєдинку, мабуть, ніхто не міг подумати, що події саме цього матчу будуть найбільш емоційними та болючими для Еліни та всіх її шанувальників.

Поєдинок тривав лише 20 хвилин. Після перших двох програних геймів Еліна взяла медичний тайм-аут через проблеми зі здоров’ям. Однак це не допомогло, тому вже після наступного програного гейму українка не змогла продовжити поєдинок. Як потім пояснила українка, що було відчуття, ніби хтось вистрелив їй у спину, та таких проблем у своїй кар’єрі на її пам’яті не було. Після того, як Світоліна знялась з поєдинку, українка дала волю емоціям та не стримала сліз. Трибуни підтримали Еліну та провели її аплодисментами.

Фото Champion.com.ua

Переможний “вихор” від Марти

Надзвичайно успішним видався турнір для Марти Костюк. Українка зуміла дійти аж до 1/4 фіналу престижного змагання, тим самим встановила свій особистий рекорд – вперше досягнула чвертьфіналу турніру серії Grand Slam. До цього її найкращим результатом на мейджорах був 4-й раунд на Ролан Гаррос у 2021 році. Шлях до цього досягнення Марта розпочала з перемоги над американкою Клер Лю. У другому колі Костюк зустрілась з непростим суперником, бельгійкою Елізе Мертенс, яка посідає 28 місце в рейтингу. Однак статус андердога не став перепоною для Марти на щляху до третього раунду. У двох наступних, принципових зі зрозумілих причин, поєдинках Марта здолала росіянок Аванесян та Тимофееву.

У чвертьфіналі турніру Марту чекав справжній виклик. Її суперником стала одна з фавориток змагання, 19-річна американка Корі Гофф. Попри молодий вік, Гофф вже зробила собі ім’я у великому тенісі, здобувши перемогу на US Open минулого року.

Поєдинок Костюк та Гофф став одним з найцікавіших на турнірі. В першому сеті українка вела з рахунком 5:1, але в якийсь момент втратила ініціативу та почала програвати гейм за геймом. Все дійшло до тайбрейку, в якому американка виявилась сильніше. Другий сет відбувся за перевагою Гофф, але цього разу вже Костюк перехопила ініціативу та з рахунку 3:5 перевела поєдинок знову на тайбрейк, в якому українка блискавично здобула перемогу в сеті. На жаль, фізично й психологічно виснажливі два сети зіграли свою роль, тому у третій партії Марта вже не змогла нав’язати боротьбу суперниці та програла з рахунком 2:6.

Даяна вражає тенісний світ

Справжнім відкриттям та окрасою турніру став сенсаційний виступ 23-річної одеситки Даяни Ястремської. Українка розпочала свій шлях на турнірі з кваліфікації, а завершила в півфіналі змагання, тим самим повторила світовий рекорд 46-річної давнини.

Свої серйозні наміри на цьогорічний мейджор Даяна показала вже у першому колі змагання. Українка просто здивувала весь тенісний світ, сенсаційно розгромивши чинну чемпіонку Вімблдона, 7-му ракетку світу Маркету Вондроушову з рахунком 6:1, 6:2

      На шляху до півфіналу Ястремська здобула перемоги над потужними та дуже непростими суперницями, зокрема над дворазовою чемпіонкою Australian Open, білорускою Вікторією Азаренко, а також над чешкою Ліндою Носковою, з якою не вдалось провести поєдинок Еліні Світоліній.

 У півфіналі Ястремська поступилась китаянці Ціньвень Чжен. У цьому матчі Даяна двічі брала медичний тайм-аут, але незважаючи на біль, зуміла дограти поєдинок до кінця, гідно завершивши свій феєричний виступ на турнірі.

Даяна Ястремська вперше у своїй кар’єрі досягла півфіналу турніру серії Grand Slam. Також вона стала другою українською тенісисткою, що досягла цієї стадії мейджора. Раніше такого рівня сягала лише Еліна Світоліна.

Історичний виступ українських тенісисток на Australian Open 2024 не лише підкреслив силу та потенціал нашого тенісу, але й залишив позитивний слід в історії турніру. Сподіваємося, що це тільки початок нових досягнень та перемог для наших тенісисток на міжнародних аренах.

Владислав Уткін, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Популярні новини