ГоловнаНовиниОлімпійська збірна України: непроста підготовка до Парижа

Олімпійська збірна України: непроста підготовка до Парижа

Молодіжна збірна України продемонструвала якісну гру та видатні результати, за рахунок яких досягла півфіналу Євро-2023 (U-21), а також забезпечила собі перепустку на Олімпійські ігри 2024 року.

У період з 17 до 27 березня олімпійська збірна України проведе навчально-тренувальний збір в угорському Сегеді. У заключній частині зазначеного етапу підготовки команда зіграє товариський матч із Японією (25 березня) у місті Фукуока.

Матчі молодіжної збірної U-21 у 2023 році:  

Таблиця УАФ

Власне молодіжна збірна України отримала перепустку на Олімпіаду-2024 завдяки перемозі над Францією (3:1) у чвертьфінальному матчі Євро-2023.

Програвши у півфіналі Іспанії з рахунком 1:5, команда завершила свій виступ на молодіжному чемпіонаті Європи.

Разом з Україною ліцензії на літні Ігри-2024 від Європи здобули також збірні Іспанії та Ізраїлю. Як відомо, команда Руслана Ротаня — перша в історії України молодіжна збірна, яка змогла пробитися на олімпійський футбольний турнір.

Учасники:

Загалом у турнірі Олімпіади візьмуть участь 16 футбольних збірних: Франція — як господар та ще три представники Європи – Україна, Іспанія та  Ізраїль;  три команди з Африки (Марокко, Єгипет, Малі), три — з Азії  (стануть відомі до 3 травня), дві — з Південної Америки (Парагвай та  Аргентина), дві — із зони КОНКАКАФ (США, Домініканська Республіка), одна — з Океанії (Нова Зеландія). А ще до когорти олімпійців приєднається переможець плей-офу між четвертими командами Африки (Гвінея) та Азії.

Склад олімпійської збірної України на березневий збір:

Воротарі: Кирило Фесюн (“Колос” Ковалівка), Георгій Єрмаков (“Олександрія” Олександрія).

Захисники: Антон Боль (“Зоря” Луганськ), Мар’ян Фарина (“Металіст 1925” Харків), Роман Дідик (“Рух” Львів), Максим Дячук (“Динамо” Київ), Андрій Булєза (“Карпати” Львів), Олександр Мартинюк (“Олександрія” Олександрія), Єгор Маценко («Шльонськ», Польща). 

Півзахисники: Ельдар Кулієв («Зіра» Азербайджан), Іван Желізко («Лехія» Польща), Микола Михайленко, Кирило Сігеєв, Денис Шостак, Артем Шулянський (усі — «Олександрія» Олександрія), Олександр Назаренко («Полісся» Житомир), Олексій Сич, Олег Федор (обидва — «Рух» Львів), Артем Бондаренко, Олексій Кащук, Дмитро Криськів (усі — «Шахтар» Донецьк).

Нападник: Микола Кухаревич («Суонсі», Уельс).

Складнощі на шляху до олімпійського успіху

Футбольний турнір літніх Олімпійських ігор 2024 року відбудеться у Франції з 24 липня до 10 серпня — дати не визнані ФІФА міжнародним вікном, тому клуби мають право не відпускати гравців у свої збірні.

Крім того, складності з комплектуванням виникають у зв’язку тим, що  найближчим часом свою підготовку розпочнуть одразу три команди — національна збірна, молодіжна збірна з футболу U21 і, власне,  олімпійська збірна. Ситуацію щодо підготовки олімпійської команди прокоментував її головний тренер Руслан Ротань:

«Зараз важливі матчі у національної збірної, у молодіжки, тому ми розуміли ще за місяці до цього, на кого будемо розраховувати в цьому матчі з Японією. Подавали заявки на візи для тих гравців, які, на нашу думку, не будуть викликані в молодіжну збірну. Із Сергієм Ребровим у нас гарний діалог, ми зідзвонюємося, у нас є спілкування і розуміння, хто з гравців буде викликаний у національну збірну. Із  Мельгосою, можливо, хотілося б краще налагодити спілкування, але це час. Це потрібно розуміти. Ми зі свого боку розуміли, що важливий матч і у молодіжної збірної.

Ми розраховували на Максима Хланя, але я хочу сказати, що зараз він дуже добре виглядає в Польщі, тому він заслужено отримав виклик до молодіжки. Гра з Японією дуже важлива для нас, оскільки у нас не буде багато матчів, не буде багато зборів. Буде ще один турнір у Франції і короткий збір перед Олімпіадою, тому зараз нам потрібно подивитися гравців і можливий резерв, тому що на сьогодні ми не розуміємо, кого з гравців наші та закордонні клуби відпустять на Олімпіаду».

Фото УАФ

Особливості турніру і дати поєдинків

Регламент передбачає участь гравців, які народилися після 1 січня 2001 року, однак у кожній заявці допускаються три винятки для гравців старшого віку.

Формат олімпійського турніру традиційний: боротьба в чотирьох групах по чотири команди, по дві найсильніші виходять до плей-офу, потім — чвертьфінали, півфінали, матч за третє місце й фінал (9 серпня, Париж, Парк де Пренс).

Стартує футбольний турнір 24 липня. В цей день відбудуться матчі першого туру групового етапу. 26 липня – другий тур, а 30 липня – третій тур. Чвертьфінальні поєдинки заплановані на 2 серпня. Півфінали – 5 серпня. Матч за третє місце зіграють 8 серпня, і переможець Олімпіади-2024 визначиться у фіналі 9 серпня.

Нагадаємо, Футбольний турнір Олімпіади триватиме з 24 липня по 9 серпня цього року в семи містах Франції: Парижі, Марселі, Ліоні, Бордо, Сент-Етьєні, Ніцці та Нанті.

Жеребкування фінальної стадії заплановане на 20 березня. В цих змаганнях візьмуть  участь 16 футбольних збірних.

Катерина Бондаренко, студентка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, членкиня АСЖУ

Популярні новини