ГоловнаНовини"Шахтар" гарантував собі євровесну

“Шахтар” гарантував собі євровесну

У німецькому Гамбурзі відбувся матч п’ятого туру групи H Ліги чемпіонів в якому донецький “Шахтар” зустрівся з бельгійським “Антверпеном”. Нагадаємо, що попередня зустріч цих команд перетворилась на справжній футбольний трилер, в якому помаранчево-чорні програючи по ходу поєдинку 2:0, змогли героїчно відігратися та здобути перемогу з кінцевим рахунком 2:3.

Українська команда після сенсаційної перемоги над “Барселоною” значно покращила своє турнірне положення, тому поєдинок з аутсайдером групи давав шанс забезпечити гірникам євровесну, а також продовжити боротьбу за плей-офф Ліги Чемпіонів.

Матч розпочався доволі активно. “Шахтар” одразу заволодів м’ячем і вже на 3 хвилині матчу створив  свій перший момент. Бразильський вінгер Невертон отримав м’яч поблизу штрафної зони та намагався закрутити м’яч у правий кут воріт, але не влучив.

“Антверпен” через декілька хвилин відповів своїм небезпечним епізодом. Бельгійський колектив скористався помилкою Георгія Судакова в центрі поля та провів швидку контратаку. Момент завершився декількома рикошетами, які вивели Янссена на вбивчу позицію для удару, але, на щастя, Азаров встиг підкатом заблокувати удар нападника “Антверпену”.

Проте, незважаючи на обопільну гостроту, саме “Шахтарю” вдалось відзначитись голом на початку поєдинку. На 12-й хвилині матчу гірники, через гру суперника рукою, отримали право на штрафний удар. Зубков навісив в штрафну, а Матвієнко в падінні зумів переправити м’яч у сітку воріт. Цей гол став дебютним для 27-річного українського захисника в Лізі Чемпіонів. 1:0, “Шахтар” забив надзвичайно важливий м’яч, який дозволив отримати впевненість команді.

Фото з офіційного сайту ФК «Шахтар»

Наступні 20 хвилин поєдинку пройшли здебільшого на половині поля Шахтаря. Відчувалось, що українська команда, відкривши рахунок, віддала ініціативу бельгійській та почала грати від оборони.

Впродовж цього часу, Антверпен створив кілька гострих моментів. Найбільш небезпечний епізод суперник створив на 24-й хвилині поєдинку. Атака бельгійців завершилася прострілом з флангу в район одинадцятиметрової. Баліквіші, набігаючи на цю передачу, пробив по воротах, але Бондарю вдалось заблокувати цей удар.

Донеччанам, наприкінці першого тайму, вдалось змінити малюнок гри, відсунувши гру від своїх воріт. Неозброєним оком було помітне бажання гірників зробити більш комфортний рахунок до перерви. Справжній гольовий момент відбувся на 40-й хвилині матчу. Після прострілу Криськіва м’яч відлетів до Невертона, який впритул пробивав, але голкіперу вдалось парирувати удар. М’яч після сейву відлетів до Судакова, який також не зміг забити з вбивчої позиції, вдаривши головою вище воріт.

Виходячи з рахунку матчу, другий тайм пройшов за цілком передбачуваним сценарієм. “Антверпен” більше часу проводив в позиційних атаках та заробляв кутові, а “Шахтар” намагався гостро контратакувати. Темп матчу трохи впав, збільшилась кількість боротьби. Можна сказати, що така картина поєдинку цілком влаштовувала помаранчево-чорних, яким потрібно було зберегти результат.

Найяскравіші моменти другого тайму створили гірники. Спочатку Азаров на 55-й хвилині потужно пробив з далекої відстані: голкіпер зумів кінчиками пальців перевести м’яч в перекладину. Через декілька хвилин Степаненко відзначився ударом-близнюком, з яким воротар Антверпену, на жаль, також зумів впоратися, перевівши м’яч у каркас воріт.

Основний час матчу завершився доволі спокійно, проте компенсований арбітром час додав цьому матчу справжнього перцю. Спочатку Зубков вивів Бондаренка, котрий вийшов на заміну, віч-на-віч з голкіпером. Той зумів обвести воротаря, але все ж таки не зміг зняти питання щодо переможця матчу, вдаривши у захисника. Згодом “Антверпен” вирішив полоскотати нерви всім українським вболівальникам, створивши останній гольовий момент матчу. Капітан бельгійського колективу, Алдервейрелд, небезпечно пробивав з воротарського майданчика, але переграти Різника не зумів.

“Шахтар” переміг “Антверпен” з рахунком 1:0, таким чином, забезпечивши собі євровесну. Єдине питання, що залишається відкритим, в якому саме європейському турнірі гірники продовжать свій єврокубковий шлях в цьому сезоні. Відповідь на це питання ми дізнаємось 13 грудня, коли “Шахтар” зіграє свій останній матч групового етапу Ліги Чемпіонів на виїзді з “Порту”. Перемога в цьому матчі, дозволить українській команді пройти до 1/8 ЛЧ. Нічия чи поразка відправить гірників до 1/16 Ліги Європи.

Автор – Владислав Уткін, студент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка

Популярні новини