ГоловнаНовиниОльга Харлан: «Атлети мають голос. Ми маємо боротися за своє право на...

Ольга Харлан: «Атлети мають голос. Ми маємо боротися за своє право на олімпійську кваліфікацію»

Олю, з перемогою! Український прапор на Вас і, власне, я чув як ви говорили іноземним медіа про присвяту цієї перемоги українському народу…

– Зараз буду плакати.

 – Це сльози, яких не варто соромитися.

 – Це дуже важливо, мені здається, для нашої країни зараз і це дуже важливо саме для мене, тому що я дуже хотіла подарувати цю золоту нагороду для нашої країни, для наших бійців, які зараз нас захищають, для моєї родини, яка частково тут, але моя бабуся – вона зараз у Миколаєві, Миколаївській області – мабуть, що буде це дивитися. Я дуже за нею сумую, і хочу присвятити також для неї. Я дуже рада, що сьогодні буде лунати гімн і я буду його дуже сильно співати, і я сподіваюсь, що вся країна буде співати зі мною. Дуже хочу подякувати нашій армії, нашим бійцям, нашим волонтерам, нашому Президенту, за те, що вони дуже сильні і вони надають сили нам боротися тут. Я вважаю, що ми також даємо якусь силу, якусь наснагу боротися там, але я дуже хочу, щоб вони всі повернулися живі і ця нагорода для них.

Сьогодні був дуже важкий день: стільки складних поєдинків, але цей фінальний матч ви почали з такою перевагою, з таким накатом – просто деморалізували суперницю. У фехтуванні зовсім нечасто вдається з такою перевагою здолати суперницю, тим більше у фіналі…

– Цілий день мені було тяжко – я можу сказати це дуже відверто. Але, мені здається, останній бій – він найтяжчий, коли я з таким рахунком виходжу з нього. Це дає мені розуміння, що у мене ще є сили і, те, що я собі кажу: «Я не можу» чи в мене такі рахунки в інших зустрічах – це тільки в моїй голові. І все! Якщо я впевнена, я повинна з таким рахунком завершувати. Дуже рада за цю румунську спортсменку (Ілінка Пантіс – ред.) – вона дуже молода і сьогодні її день. А у мене  сьогодні – не мій день, можна так сказати, тому що, знаєте, фехтування було «таке», але сьогодні це її день точно і я нервувала, але сказала собі: «Ні! Я не віддам це. Я повинна це зробити для всіх нас і для моєї родини, для України це точно. Тож вибач, (Ілінка Пантіс –ред.), але не сьогодні».

Фото НОК України

Увесь день Ви проявляли характер і, власне, якщо проявляєш характер отримуєш винагороду. Може, цей фінал і був цією нагородою?

– Так. Я завжди казала, що, якщо твоє тіло тебе не слухається, але твоя голова працює – це вже щось. Коли це в тандемі – це, звісно, дуже добре, але, якщо хоч щось одне працює, то це вже щось. Тому сьогодні працювала голова. Тіло, на жаль, не сильно мене слухалося, але в останньому поєдинку я з ним поговорила: «Давай уже щось зробимо нормальне! Покажемо красиве, гарне фехтування».

Олю, Ваша остання особиста перемога була ще у  січні 2020 року, тому пройшло вже досить багато часу. Що у цьому сенсі для Вас цей тріумф означає зараз?

– Я можу сказати, що я намагалася сьогодні фехтувати так, щоб виграти, бо мої перші Європейські ігри, які були в Баку, в особистому в мене зовсім не вийшли і в мене був такий тригер, знаєте. Я думаю: «Так, це було вісім років тому. Ми заспокоїлися!» Тож в мене були такі думки, звісно. Але в нас ще є команда, яка дуже важлива, тому що саме командні змагання йдуть до заліку олімпійської кваліфікації. Тож особисті змагання – це суто  для України, а у командних вже хочеться так, щоби потрапити на Олімпіаду і це буде дуже важливо. І я знаю, що вся Україна буде з нами.

Фото НОК України

Ви пропустили чемпіонат Європи з дівчатами, в особистій першості і, можливо, це така своєрідна  сатисфакція за чемпіонат Європи?

– Я б так не сказала, тому що чемпіонат Європи – це дуже важливі для нас були змагання – в особистому заліку потрапляти на Олімпійські ігри. Ми туди не поїхали, тому що деякі спортсмени– я навіть не хочу їх називати – заявилися, в чому немає сенсу. І для мене це неприпустимо, що під час повномасштабного вторгнення ці спортсмени досі намагаються, навіть під нейтральним прапором, виступати. І при цьому  зараз випливає дуже багато інформації, що вони це (війну – ред.) підтримують, навіть якщо вони нейтральні. Міжнародна федерація фехтування FIE робить таке, я не знаю – навмисно чи ненавмисно, але ось такий результат: вони фехтують на кваліфікаційних олімпійських змаганнях, а ми не фехтуємо. Це дуже боляче, тому що я там була (у Пловдиві на чемпіонаті Європи – ред.), бо ми до останнього не знали, чи будемо фехтувати, чи ні. Ми приїхали, звісно, настрій був не дуже, але ми намагаємося думати позитивно про командні змагання. Але я все ж таки хочу змагатися в особистому, тому що згадані, так звані, нейтральні спортсмени та Міжнародна  федерація фехтування роблять зараз все для того, аби ми не потрапили в індивідуальних змаганнях на Олімпіаду. На чемпіонат Європи «вони» заявилися саме в тих видах зброї, де в нас є атлети у «топ-16» світового рейтингу. Тому, мені здається, ми повинні боротися.

Так само й тут, на Європейських Іграх міжнародна федерація фехтування  скасували для особистих змагань статус кваліфікаційних на Олімпіаду. Ви писали допис про це і чи знайшов він відгук в інших дівчат? Вчора після перемоги Фейбі Бежури ми запитували на прес-конференції іноземних фехтувальниць, як вони ставляться до цього рішення міжнародної федерації  скасувати олімпійську кваліфікацію для особистих змагань Євроігор. Скажімо, полька та німкеня сказали, що не підтримують це рішення федерації…

– Багато хто не підтримує це рішення. Власне як усе було: раптово всі європейські країни змушені були їхати на змагання (чемпіонат Європи у Пловдиві – ред.) десь «впоперек» своєї підготовки і заради п’яти людей (російських фехтувальників – ред.), які у жіночій шаблі не пройшли. Тобто це повинні також розуміти і атлети з Європи та з усього світу, котрі, на жаль, десь не усвідомлюють, що в нас є голос і ми повинні це казати, тому що ми – на доріжці. Без спортсменів не було би федерації, розумієте? Тому всі спортсмени з усього світу повинні розуміти, що «Ми є голос». Однак, як я розумію, інші країни не хочуть занурюватися у подробиці: у них є олімпійський відбір, вони готуються. Ось, наприклад, француженки не приїхали сюди змагатися в особистому, тому що в них є командні. Тобто це також зіпсувало загальний рейтинг цих змагань, тому що це Європейські ігри – це Олімпійські ігри в Європі і це дуже престижно. А те, як вчиняє міжнародна федерація– це неприпустимо.

Фото НОК України

Всі говорять, що в нас тепер фактично кваліфікація на Олімпіаду – лише через командні змагання є, якщо ми далі пропускатимемо особисті старти.

– Я вважаю, що ми не повинні цього робити, тому що ми втрачаємо шанс на ще одну медаль. Ми маємо боротися за нагороди і в особистому, і в командному заліках і приїхати додому з двома чи трьома олімпійськими медалями. Скажімо, Аліна Комащук чи будь-яка інша моя товаришка з команди може приїхати з медаллю, і я також. Тому ми втрачаємо дуже багато.

Власне, кажучи про командний турнір тут, на Європейських Іграх. Інші дівчата- шаблістки вилетіли на стадії 1/16. Як ви думаєте, це додасть їм більше злості у командному турнірі? І наскільки  багато сил віддали Ви, адже змагання уже через два дні?

– Сили віддала – це правда. Моє завдання зараз десь віднайти їх, відновитися. Дівчата – вони мені потрібні на командних змаганнях. У тому,  що вони сьогодні так виступили, в цьому нічого такого немає, тому що особисті змагання важливі для нас, але для олімпійського  рейтингу вони нічого не дають, тому потрібно, щоб через два дні ми вже були в нормальному стані й дусі, бо  зараз я дуже втомилась.

Фото НОК України

Ми щойно були свідками, як в паузі між попередніми змаганнями вдень, до вас підходили і туркені, і італійки, і іспанки – ви були в центрі уваги. Я так розумію, що хтось висловлював свою підтримку і Ви тут, як український амбасадор. Чи готові Ви і до такої ролі теж, тут на іграх?

– Ви знаєте, упродовж цих півтора року, що в нас війна йде,  повномасштабне вторгнення, на кожних змаганнях після того, як у нас знову щось трапляється – мені кожного разу хтось пише, підтримує і Ви, мабуть, чули, що сказала грецька спортсменка (на прес-конференції-ред.) Я це відчуваю, це дуже добрі люди, але це не під їхнім контролем – вони не можуть вирішувати щось. Я можу казати, я повинна це робити, я повинна казати світу про Україну, про війну в Україні. Кожна наша медаль, кожен подіум – це для України саме зараз. Так було завжди, але зараз це має удесятеро більше значення.

 Олександр Гливинський, Максим Чеберяка, Краків

Популярні новини