ГоловнаНовиниЛюдмила Лузан та Валерія Терета: «Мріяли потішити українців у важкий час»

Людмила Лузан та Валерія Терета: «Мріяли потішити українців у важкий час»

Людмила Лузан і Валерія Терета відкрили медальний залік для збірної України на Європейських Іграх, які напередодні, 21 червня, стартували в Польщі. Українки виграли фінальний заплив серед каное-двійок (дистанція – 500 м). Чемпіонський час Лузан і Терети – 1:58,233.

Одразу після фінішу чемпіонки дали інтерв’ю АСЖУ.

Дівчата з перемогою вас з першою золотою медаллю  України на Європейських іграх. Поділіться відчуттями, чи саме такий був розрахунок?

Людмила Лузан: Звичайно, ми дуже мріяли про цю перемогу, ми готувались, щоб порадувати нашу Україну, наших захисників в такий нелегкий час. Ми сподіваємося, що ця перемога принесе радість в нашу країну і наблизить основну перемогу над ворогом.

        – Якою була тактика на гонку? Одразу починати потужно веслувати і йти до фінішу, вирватись вперед та не скидати обертів?

Людмила Лузан: Тактика була робити свою роботу, адже ми добре підготовлені. Стартанули й просто пішли своїм ходом, від 200 метрів почали додавати – фініш, і ми це зробили, ми перемогли!

Людмило, сьогодні вранці Ви впевнено проїхали у кваліфікації, вийшли до фіналу – це для вас як розминка, невелике навантаження? Причому це не вперше, у вас так часто буває на змаганнях.

Людмила Лузан: Це попередній заїзд, це не фінал, так, можна сказати, справді, розім’ялась перед цим фіналом Тож  наступний фінал завтра і ще один фінал буде на 500 метрів.

Людмило, два місяці тому сталася трагедія в Умані, яка забрала життя одразу 23 українців. Про це треба говорити, аби це знали в усьому світі. Як ви пережили той момент, коли буквально за 300 метрів сталась трагедія, де загинуло багато людей.

Людмила Лузан: Це, справді, було дуже страшно та неочікувано. Ми спали і в один момент, просто, почули вибух. Вікна затрусилися, ми підскочили з ліжок, не розуміли, що сталося. Потім зрозуміли, що це був прильот біля нас, і ми почали говорили Міжнародній федерації, що ось, під час змагань таке відбувається як можна допускати спортсменів країн-агресорів. Ми зробили все можливе, але все одно їх допустили. Звичайно, що про це треба говорити, бо так не має бути, ми проти цього.

Повертаючись до перегонів сьогодні. Валеріє, як для Вас минув цей фінал, які ваші відчуття від першого міжнародного «золота» у кар’єрі?

Валерія Терета: Я задоволена гонкою, насамперед тим, що мені все ж  вдалося виправдати надії тренера, які він покладав на нас. І все ж я рада тому, що я не підвела Людмилу, тим більше був лівий вітер, а наші дівчата з Анастасією Четвериковою все ж задали великий результат попередніх років, піднялись на велику сходинку і для мене було важливо втримати цей рівень та довести всім, що жіноче каное – саме сильне.

Валеріє, у вас виходить фантастична статистика – один старт, на який Вас заявили і одразу стовідсоткова перемога!

Людмила Лузан: Ми готувались!

Валеріє, як вам працюється в парі з Людмилою?

Валерія Терета: По відчуттях те ж саме, що й у  «міксті» сидіти.

Олександр Гливинський, Краків, Європейські Ігри

Популярні новини