ГоловнаНовиниМінмолодьспорт заборонив збірним України змагатися на турнірах за участю росіян та білорусів.

Мінмолодьспорт заборонив збірним України змагатися на турнірах за участю росіян та білорусів.

Українським національним збірним командам заборонено змагатися на турнірах, де будуть присутні спортсмени з Росії та / чи Білорусі. Відповідний текст наказу опубліковано на офіційному сайті Міністерства молоді та спорту України.

Цей наказ ухвалений для “виконання рішення Кабінету міністрів України”. Згідно з цим документом, обмеження на участь у змаганнях стосуються усіх представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійським та паралімпійських видів спорту.

Наказ підписав не Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, а заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний. У його тексті вказано п’ять пунктів, які стосуються заборони на участь українським збірним змагатися на турнірах разом з представниками Росії та Білорусі.

  1. Заборона офіційним делегаціям брати участь на турнірах з російськими та білоруськими атлетами. Забезпечення відкликання з відряджень офіційних делегацій у разі участі на турнірах, де змагаються російські та білоруські спортсмени.
  2. Забезпечення повернення учасників цих офіційних делегацій на територію України або у місця, звідки їх відрядили у разі виявлення фактів, передбачених у п.2.
  3. Моніторинг спортивними федераціями можливої участі атлетів з Росії та Білорусі на міжнародних змаганнях та інформування Мінмолодіспорту.
  4. Моніторинг участі представників всеукраїнських спортивних федерацій зі статусом національної, а також атлетів, які вони представляють, у міжнародних спортивних змаганнях за участі спортсменів з Росії та Білорусі. У разі виявлення порушень – подача відповідних документів для позбавлення статусу національних.

На початку квітня Мінмолодіспорту опублікувало заяву у відповідь на “протокольне” рішення Кабміну щодо бойкоту змагань за участі спортсменів з Росії та Білорусі. У ньому було вказано про готовність позбавлення федерацій статусу національних, а також можливі санкції у разі відмови.

У відповідь на рішення уряду України Міжнародний олімпійський комітет публікував власну заяву. У ній МОК висловив готовність захистити тих атлетів, які прагнуть змагатися на міжнародних турнірах, однак через бойкот федераціями не можуть цього зробити.

Популярні новини