ГоловнаНовиниВадим Гутцайт: «Не може бути компромісів з тими, хто вбиває українців»

Вадим Гутцайт: «Не може бути компромісів з тими, хто вбиває українців»

«Здійснювати інформаційний тиск  на світову спільноту  з метою недопущення російських та білоруських спортсменів на міжнародні змагання» – такий основний меседж обговорення, що відбулося на позачерговій Генеральній асамблеї НОК України, що відбулася  у Києві.

Функціонери та атлети пропонували різні варіанти інформаційного впливу, у тому числі звернення уваги світу на те, що більшість російських атлетів є членами армійських спортивних організацій, підтримують воєнну агресію росії або мовчать про неї. Також було запропоновано звернутися до спонсорів олімпійського руху з метою акцентування їхньої уваги на економічних санкціях, які накладено на російські компанії через воєнну агресію в Україні. Йшла мова й про систематичне порушення росіянами допінгових правил і юридично неправильно оформлене ними членство у міжнародних спортивних федераціях.

Учасники зібрання проголосували за план заходів з метою недопущення спортсменів з країн-агресорів до міжнародних змагань. У ньому – звернення до НОКів країн світу, міжнародних спортивних федерацій та інших суб’єктів олімпійського руху, які Національний олімпійський комітет має зробити упродовж наступного тижня.  Отриманий зворотній зв’язок буде проаналізовано й за підсумками проведеної роботи НОК України скличе ще одну позачергову Генеральну асамблею.

«Ми не можемо мати компромісів з представниками країни, яка знищує нас лише за те, що ми українці, – заявив президент НОК та міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт на зустрічі з журналістами після Генеральної асамблеї.

Пан Гутцайт нагадав, що з часу початку широкомасштабного вторгнення в Україні зруйновано 344 спортивних об’єкти, загинуло 220 спортсменів, не кажучи про тисячі інших українців, чиє життя передчасно зупинила загарбницька армія росії. Кілька цитат Вадима Гутцайта з прес-конференції:

Про підтримку України

«25 січня МОК оприлюднив заяву, в якій припустив можливість допуску російських та білоруських атлетів на Олімпійські Ігри і ми одразу висловили своє обурення цим, написавши листа президенту МОК та всім членам Виконкому організації.  Я розмовляв з президентами НОК Литви, Латвії, США, Польщі та отримав лист-запрошення на зустріч до колег-президентів НОК, щоби обговорити питання недопуску. Ми звертаємося до всіх, так і працюємо. У нас немає іншого шляху. Нас вже підтримують НОК Латвії, Литви, Естонії та Польщі, які зробили спільну заяву про недопущення російських та білоруських атлетів на міжнародні змагання».

Про бойкот Олімпіади

«Бойкот Олімпіади – це крайній захід і це моя особиста думка, але це питання буде вирішуватися лише колегіально олімпійською родиною України. Але на сьогодні рішення МОК не прийняте, тож ми працюємо і робимо все, щоби спортсменів з росії та білорусі на міжнародних турнірах не було. Якщо вони з’являться, то будемо збиратися та ухвалювати колегіальне рішення, як рухатися далі».

Важке рішення

«Олімпіада- це найголовніший олімпійський форум для кожного спортсмена, родини, яка народила дитину, що займається цим спортом. Нам потрібно буде приймати дуже складне рішення, і я впевнений, що це не таке рішення, яке можемо ухвалити за секунду чи п’ять хвилин. Нам важливо, щоб на Олімпійських іграх був наш прапор, наші спортсмени були на п’єдесталі, а ми показували, що Україна була, є і буде. Але не у такий трагічний час, що відбувається в нашій країні: скільки гинуть людей, руйнують наших міст. Війна ще не закінчилася, і ми, на жаль, не знаємо, коли вона закінчиться».

Про матч українки Катерини Байндль з росіянкою на Australian Open

«МОК навів приклад цього випадку: як це можливо, що на сьогоднішній день ми працюємо над тим, щоб росіян не було на змаганнях, і у той же час на змаганнях в Австралії наша спортсменка грає проти атлетки з нейтральним прапором. Вітаються вони, не вітаються – це приклад, щоб нам потім довести: “Оскільки ви граєте, то так може бути і у кожному виді спорту”. І я вважаю, що потрібно було виступити, показати свою позицію, що ми – українці, виборюємо свою незалежність у війні, і грати з цією спортсменкою я не буду.

Про Федерацію тенісу

«Звернувся на Асамблеї  до Федерації тенісу- на жаль, вони не підключилися  до онлайн-конференції,  і я хотів поставити це запитання їм: або ця федерація працює і бореться проти того, щоб вони [росіяни] не виступали, або ж скажіть публічно, що ви підтримуєте агресію. Всі бачили, як на Виконкомі виступила Ольга Харлан і сказала, що не уявляє себе на доріжці поруч з росіянкою. Потім, коли буде прийняте колегіальне рішення, всі порадимося і будемо рухатися далі за якимось планом. Але щоб таких випадків не було».

Асоціація спортивних журналістів України

Популярні новини