ГоловнаНовиниМОК: рішення щодо російських та білоруських атлетів ще не прийняте

МОК: рішення щодо російських та білоруських атлетів ще не прийняте

Міжнародний олімпійський комітет опублікував нове звернення у форматі запитання-відповідь щодо ймовірного повернення атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних стартів. Звернення опубліковане на офіційному сайті МОК.

У цій заяві МОК відповідає на запитання щодо ситуації навколо ймовірного зняття рекомендацій про недопуск атлетів з Росії та Білорусі. Зокрема, відповідає на запитання про ймовірний бойкот та реакцію України, допінгову складову та звернення експерток ООН щодо “дискримінації” атлетів лише за паспортом.

Ключові відповіді із нової заяви МОК

Наприкінці січня 2023 року Міжнародний олімпійський комітет опублікував заяву, в якій йшлося, зокрема, про ймовірне повернення атлетів з Росії та Білорусі до змагань. У заяві було вказано, що повернення можливе лише у нейтральному статусі та з дотриманням “суворих умов”. Однак жодної іншої деталізації не було. Ні щодо термінів повернення, ні щодо ймовірної участі атлетів з Росії та Білорусі в Олімпіаді-2024.

Україна відреагувала на цю заяву МОК словами міністра молоді та спорту та президента НОК Вадима Гутцайта, який сповістив про готовність бойкотувати Олімпіаду-2024. Президент України Володимир Зеленський сказав, що “розчарований” наміром МОК.

А за кілька днів Латвія заявила про готовність бойкотувати Олімпіаду-2024 в Парижі, якщо там будуть росіяни та білоруси. Водночас Польща та Велика Британія повідомили про створення “коаліції” з метою висування ультиматуму МОК у разі повернення атлетів з країн-агресорок до змагань.

За тиждень після першої заяви МОК опублікував на своєму сайті розгорнуті відповіді на запитання щодо ситуації, яка склалася. Зроблено це у форматі запитання-відповідь. 

  • Чому МОК не може продовжити рекомендацію щодо відсторонення та хоче її переглянути?

МОК наводить дві основні причини: резолюція ООН “Спорт на благо розвитку та миру” (від 1 грудня 2022 року) та занепокоєння щодо дискримінації атлетів лише за їхнє громадянство (висловили експертки Ради ООН з прав людини). Саме вони були головною мотивацією зібрання Олімпійського самміту та подальших консультацій.

У резолюції вказано, що “великі міжнародні спортивні події мають бути організовані у дусі миру, взаєморозуміння та міжнародної кооперації, дружби та толерантності. Та без будь-якого типу дискримінації. Слід поважати об’єднавчий та примирливий характер таких заходів”. Цю резолюцію, як вказано у відповіді НОК, підтримали Росія та Україна.

На консультаціях з атлетами, членами МОК, федерацій та НОК учасники підтвердили їхню відданість Олімпійській хартії.

  • Чому МОК ввів цю рекомендацію у лютому 2022 року?

Ці рекомендації МОК називає “захисними мірами”, щоб забезпечити цілісність міжнародних змагань і безпеку спортсменів та офіційних осіб, у тому числі російських і білоруських атлетів.

“Ситуація полягала в тому, що уряди по-різному вирішували, хто може брати участь у міжнародних змаганнях. Були уряди, які забороняли спортсменам зі своєї країни брати участь у будь-яких змаганнях з російськими чи білоруськими спортсменами. Були й інші уряди, які погрожували позбавити фінансування будь-якого спортсмена, який братиме участь у таких змаганнях. Були також уряди, які чинили громадський і політичний тиск на національні олімпійські комітети та національні спортивні федерації.

Ця ситуація поставила МОК і міжнародні федерації перед нерозв’язною дилемою. МОК повинен був усвідомити, що його місія об’єднати весь світ у мирному змаганні більше не може бути виконана. З цієї причини МОК був змушений рекомендувати не допускати російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб до міжнародних змагань або принаймні заборонити будь-яку ідентифікацію їхньої національності”.

  • Чи будуть допущені атлети з Росії та Білорусі до Олімпіади-2024?

МОК стверджує, що про це говорити “зарано”, а рішення ще не прийнятеНаразі обговорюється ймовірність участі атлетів з Росії та Білорусі у спортивних змаганнях в Азії у літньому сезоні 2023 року.

“Ми не можемо спекулювати на цьому запитанні, навіть не знаючи, чи буде зроблений перший крок і як саме. Але одна річ чітка: ми не говоримо про російських чи білоруських атлетів, ми говоримо про нейтральних атлетів, які поважатимуть суворі обмеження, що затверджені нами”, – вказує МОК.

Також МОК не зміг надати відповідь на те, як можуть брати “нейтральні атлети” участь в командних змаганнях і чи братимуть її взагалі.

  • Коли буде прийняте рішення щодо допуску атлетів з Росії та Білорусі в Олімпіаді-2024?

МОК продовжить розробляти концепт та консультуватися з міжнародними федераціями. Таймлайн може бути названий лише після цих консультацій. Скільки вони триватимуть МОК не конкретизує.

  • Як МОК визначатиме, чи підтримували атлети війну, чи ні?

“Наразі триває дослідження первинної концепції умов участі. Жодне рішення не прийняте. Те, як можуть мати вигляд деталі, має бути опрацьовано та прийнято. На цьому етапі намагатися відповісти на це питання передчасно”, – сказано у відповіді МОК.

  • Відповідь МОК на погрози України бойкотом Олімпіади-2024 у разі допуску росіян

“Погроза бойкотом, яку зараз розглядає НОК України, йде проти фундаментальних засад Олімпійського руху та принципів, на які він опирається. Бойкот – порушення Олімпійської хартії, яка зобов’язує усі НОК “брати участь в Олімпійських іграх, відправляючи туди атлетів”. Історія показала, що попередні бойкоти не досягли своєї політичної мети і лише служили покаранням для атлетів тих НОК, що бойкотували”, – йдеться у заяві МОК.

Також там вказано, що усі інші НОК, включно з тими, які потерпають від “конфліктів та воєн на їхній території”, дотримуються принципів Олімпійської хартії. І жоден інший НОК не ставить під сумнів участь атлетів у міжнародних спортивних змаганнях та дотримання Олімпійських принципів.

А заяви українських офіційних осіб про те, що МОК є “промоутером війни, вбивств та руйнувань”, у комітеті назвали такими, які не можуть бути базою для конструктивної дискусії.

  • Чи будуть змінені терміни відбору на Олімпіаду-2024 у тих видах спорту, де вони уже завершилися?

Ні. “МОК не проситиме міжнародні федерації адаптувати їхні кваліфікаційні системи, щоб надати додаткові квоти атлетам з російським чи білоруським паспортом”.

  • Що буде, якщо хтось відмовиться змагатися з атлетом з Росії чи Білорусі?

“Ми бачили, як українські атлети змагаються проти нейтральних атлетів з російським чи білоруським паспортом в останні тижні та місяці”, – вказано у заяві МОК. Також там висловлені сподівання, що усі НОК притримуватимуться Олімпійської хартії, тобто не бойкотуватимуть такі зустрічі.

Як приклад наведений тенісний турнір Australian Open, де у першому раунді українка Катерина Байндль грала проти Камілли Рахімової з Росії.

Щоправда, той матч завершився скандалом через прихід на арену вболівальників з прапорами Росії. Цього у заяві МОК не вказано.

За матеріалами “Суспільне-спорт”

Популярні новини