ГоловнаНовини"Динамо": прощання з єврокубками

“Динамо”: прощання з єврокубками

Київське “Динамо” до 87-ї хвилини матчу з кіпрським АЕКом знову виглядало безнадійно. А потім кияни ледь не створили неймовірне диво. Та все ж нічийний рахунок 3:3 не дозволив команді Луческу продовжити свій шлях в єврокубках.

Після нічиєї у зустрічі УПЛ проти Ворскли Мірча Луческу зробив серйозні корективи у стартовому складі. Тимчик, Забарний, Вівчаренко, Шепелєв і Ванат замінили Кендзьору, Попова, Караваєва, Лонвейка та Бєсєдіна. Відтак основа киян змінилася наполовину, якщо порівнювати з минулим матчем проти команди, яка посідає п’яте місце в цьому сезоні чемпіонату Кіпру.

Фото Fcdynamo.com

Нагадаємо, киянам для того, щоб претендувати на подальшу участь у єврокубках, потрібна була перемога й бажано з різницею в два м’ячі.

Та особливої переваги в першому таймі гості не мали. Був удар Буяльського в дебюті зустрічі, коли зреагував голкіпер кіпріотів, який відбив м’яч ногою. Був ще гол Ваната після передачі Буяльського, але форвард киян був у офсайді. Бажаної швидкості, напору та домінування в центрі поля ми від динамівців не побачили. А ось розриви між лініями та відсутність компактності в грі підопічних Луческу відчувалися. І, на жаль, гості пропустили першими. Тимчик дозволив подати в штрафний майданчик, а центрбеки та Сидорчук не встигли накрити Альтмана, а той ефектно, боковими ножицями, спрямував м’яч  у сітку.

Кияни віднайшли в собі сили відігратися на останній хвилині першого тайму. Цього разу передача Буяльського на Ваната була вивіреною, а Влад виграв силову боротьбу в захисника й вразив ближній кут воріт – 1:1.

Фото Fcdynamo.com

Початок другого тайму, начебто, був оптимістичним. У гостей вийшла класна стрімка контратака й партнери вивели сам на сам із голкіпером АЕКа Тимчика. Олександр почав обігрувати воротаря й той встиг руками вибити м’яч із під ніг суперника. І вже за дві хвилини гості пропустили. І знову позиційно помилилися захисники. По-перше, динамівці дозволили зробити передачу у вільну зону в штрафному майданчику. По-друге, наші гравці дозволили супернику подати від лінії поля. Ну й, по третє, центрбеки не змогли завадити Рафі Лопесу влучно пробити головою метрів із восьми. Нещерет врятувати команду не мав можливості.

Цей гол остаточно вибив  команду Луческу із рівноваги. Господарі ж зрозуміли, що це “Динамо” дуже посереднє й можна впевнено його перемагати. І остаточним вироком для “Динамо” в єврокубках став третій гол. Це знову була колективна безвідповідальність. Провал у середині поля, прорив до лінії штрафної й передача на вільного партнера. І тут вже Тимчик зіграв за суперників, коли просто подарував м’яч Альтману. Нападник кіпріотів холоднокровно пробив у дальній кут, оформивши дубль.

Фото Fcdynamo.com

Хоча сьогодні дорікнути у відсутності бажання киянам не можна. І могли зробити неможливе. Після замін Луческу, коли на полі з’явилися Періс, Діало й, особливо, Гармаш гості заграли так, як ми очікували. І стало зрозуміло, що цей АЕК потрібно було обігрувати, якщо грати швидко, з бажанням і з напором. Там захисники також помиляються. І Гармаш своїм дублем повернув надію, а Харріс на останній компенсованій хвилині мав шанс взагалі принести перемогу. Але фарт був на боці кіпріотів. Залишається запитання до наставника киян – а чому він здійснив корективи, які переломили гру, коли ситуація стала майже безнадійно?. Адже ще в першому таймі було помітно, що випадає Шепелєв й знову провалює матч Кабаєв.  Але Луческу вичікував й, мабуть, зараз дуже шкодує, що не ризикнув раніше. Ну й потрібно дорікнути захисникам, які дружньо провалили гру, дозволивши конкурентам забити тричі із чотирьох можливостей. Знову не вразив Циганков, який повинен із такими суперниками бути просто найкращим. Та й, взагалі, за цей євросезон усім без винятку гравцям і тренерам має бути соромно. Це добре, що ціною надзусиль вдалося уникнути п’ятої поразки поспіль. Але це лише епізод на фоні суцільного провалу.

Фото Fcdynamo.com

Хоча здається, що все закономірно, коли п’ята команда Кіпру виявляться сильнішим за сумою двох матчів  за нинішнього середняка Української Прем’єр-Ліги. Ще після матчу з “Ворсклою” я написав, що це “Динамо” безнадійне. Кінцівка цього матчу показала, що ресурси для того, щоби подолати кризу є. Просто потрібно ризикувати, виявляти характер й грати так, щоб самим не було соромно. До 87-ї хвилини здавалося, що все втрачено. А зараз ми розуміємо, що шанс на мега-камбек був. Але… От тільки тепер киянам залишається грати за власний престиж, адже в єврокубках вже абсолютно все втрачено, а в чемпіонаті наздогнати лідерів майже неможливо. Зрештою, можливо ця нічия надихне динамівців на подолання важкої кризи.

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини