ГоловнаНовиниУкраїна припиняє боротьбу на Євробаскеті

Україна припиняє боротьбу на Євробаскеті

Збірна України залишає Євробаскет, програвши команді, яка нашій команді була цілком по силах. Але зіграти гранично зібрано, звести до мінімуму кількість помилок, виграти боротьбу під щитами, закрити лідерів поляків Слотера, Панітку та Бальцеровскі хлопцям Айнарса Багатскіса не вдалося.

Був відрізок в третій чверті, коли здалося ми віднайшли свою гру й почали відриватися, але не відзахищалися, дали пробити вільні кидки та дозволили полякам не просто повернутися в гру, але й вийти вперед. За такої нервової та рівної гри все вирішувалося в четвертій чверті. І тут поляки влучали здалеку й більш вправно захищалися. А у нас абсолютно не йшов кидок і ми не встигали в захисті. Не вражав Михайлюк, який раз по раз хибив, та й Лень не продемонстрував рівень гравця НБА. Хіба що Бобров вийшов на перший план і кілька дальніх влучань вдалися Ткаченку. Ну й Санон проводив свої відрізки на належному рівні. Богдан Близнюк не завжди встигав за Слотером і не влучав, як у попередніх матчах. Не були ефективними, як того хотілося, Герун і Пустовий. Не став джокером Сидоров і не влучив, коли потрібно, капітан Лукашов.

Фото Fiba.basketball

І все ж, програючи «мінус вісім» за хвилину тринадцять секунд до фінальної сирени, ми віднайшли сили на ривок і наблизилися на відстань трьох очок. І пішла гра нервів. Після двох штрафних від Михайлюка ми програвали два пункти – 86:88. І тут не влучив Слотер і арбітри, після відеоперегляду віддали м’яч українцям. Але Михайлюк пішов у важкий прохід під щит і не забив. У швидкому відриві Слотер заробив і забив два штрафних – 86:90. Після тайм-ауту Багатскіса, Санон не влучив здалеку й ми ще порушили правила в нападі. В кінцівці ми нічого не влучили, а збірна Польщі довела гру до заслуженої перемоги – 94:86.

Прикро, але зіграти на межі можливостей українці сьогодні не змогли. Провалилися наші номінальні лідери, а лідери поляків показали свій клас. І тепер ми зрозуміли  чому той же Михайлюк та й Лень не можуть проявити себе у НБА. Для цього потрібна стабільність і вміння проявити себе, коли команді особливо важко.  Не віднайшов потрібних слів, як це було з італійцями, сьогодні й Айнарс Багатскіс. Ми не були в цій зустрічі єдиною командою. На жаль, наш пік прийшовся на матч зі збірною Італії, що дозволило посісти друге місце. А потім вже почався спад, який завершився дуже прикрою поразку. І присутнє відчуття, що могли досягти більшого, але не добігли, недопрацювали, напомилялися, не влучили й не стрибнули вище голови. Хоча з поляками цього й не було потрібно, а необхідно було просто зіграти у свою гру. Не вийшло. Тим не менш, потрібно подякувати гравцям і тренерам за позитивні емоції, за груповий етап, за те, що всі побачили потенціал українського баскетболу в таких надважких умовах.

Чемпіонат Європи з баскетболу. 1/8 фіналу

Україна – Польща – 86:94.

Україна: Лукашов (2 + 6 передач), Михайлюк (12 + 8 підбирань), Близнюк (7), Герун (3), Лень (9 + 8 підбирань), Бобров (15), Пустовий (13), Санон (13 + 8 передач), Зотов, Скапінцев, Сидоров (2), Ткаченко (10).

Польща: Жишковскі, Балцеровскі (14), Соколовскі (13), Чел (4), Слотер (24 + 5 підбирань), Понітка (22 + 9 підбирань + 6 передач), Коленда, Дзейва (5 + 7 підбирань), Олежнічак, Міхалак (4), Гарбач (6), Шенк (2).

Юрій Ілючек, член АСЖУ та AIPS

Популярні новини