ГоловнаНовиниУкраїна та Європа протидіють вторгненню агресора: реакція атлетів та тренерів. МОК і...

Україна та Європа протидіють вторгненню агресора: реакція атлетів та тренерів. МОК і УЕФА засудили дії Росії

Сьогодні о 5-ій ранку диктатор з РФ Володимир Путін оголосив війну України sі одразу ж окупанти цієї країни наважилися перетнути український кордон, здійснивши широкомасштабне вторгнення на територію України. Українська армія зустріла ворогів, рішуче вступивши з ними у бій і продовжує захищати Незалежність та Свободу нашої Держави.

Українські атлети та тренери, котрі напередодні масово засудили рішення диктатора Путіна визнати «незалежність» самопроголошених утворень окупантів на території Донецької та Луганської областей, сьогодні одразу ж відреагували на воєнну агресію Росії.

Головний тренер Національної команди України з футболу Олександр Петраков разом з усіма гравцями Збірної висловив підтримку Українській Армії, закликав українців підтримувати один одного, а також віру у те, що війна швидко завершиться нашою перемогою і збірна продовжить підготовку до матчів плей-офф чемпіонату світу:

“Дорогі браття-українці! У цей складний час ми маємо бути згуртовані, підтримувати один одного і вірити в нашу Армію і нашу Державу. Ми на своїй українській землі і нам нічого боятися! Мені 64 роки, я все своє життя мешкаю в Києві, я зараз тут, нікуди не їду і чим зможу і вмію готовий допомогти своїй Державі. Спорт у такі моменти відходить на другий план: головне — це життя, мир, спокій людей. Але я вірю, що після нашої швидкої перемоги ми продовжимо підготовку до вирішальних матчів Національної команди України у плей-офф чемпіонату світу.Ми — це вся Збірна, всі хлопці, які завжди пишаються тим, що презентують на футбольному полі Велику Націю! Ми не опускаємо руки, ми всі думаємо про Україну і живемо Україною! Слава Україні!”

Однією з перших відреагували багаторазова чемпіонка світу та олімпійська призерка з дзюдо Дар’ї Білодід та гравець футбольної збірної України Олександр Зінченко.

Дарина відреагувала емоційно, закликавши Росію з Білоруссю припинити знищувати людей:

“Сьогодні я прокинулася о 6 ранку від вистрілів у Києві, в мене немає слів, я дуже боюсь і молюсь за своїх рідних і мою країну. Росія почала нас бомбити, війна почалась. Я до останнього не вірила, що таке може бути. Навіщо? Навіщо руйнувати життя людей? Росія та Білорусь , зупиніться! Ми хочемо миру, ми хочемо жити!”

Олександр Зінченко висловив всю свою зневагу до хворого диктатора

Так само промовисто висловився про автора ідеї вторгнення і екс-гравець Збірної Сергій Рибалка

Тенісист Сергій Стаховський закликав молитися за Україну:

«Молимося за Україну. Нам це знадобиться».

Пізніше тенісист також надіслав максимально промовисте послання президентові країни-агресора:

Зі своєю реакцією виступив і легендарний боксер Володимир Кличко:

«Світ спостерігає, наскільки безрозсудний і смертельно небезпечний імперіалізм, не лише для України, а й для всього світу. Нехай історія стане уроком, що не повториться».

Міжнародний олімпійський комітет рішуче засудив порушення російським урядом олімпійського перемир’я, яке розпочалося за сім днів до початку Олімпійських ігор 4 лютого 2022 року, і закінчується через сім днів після закриття Паралімпійських ігор – 13 березня. Відповідна резолюція ООН була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 2 грудня 2021 консенсусом всіх 193 держав-членів ООН.

У МОК наголосили, що після нещодавніх подій комітет глибоко стурбований безпекою Олімпійської спільноти в Україні. Він створив спеціальну групу «для пильного спостереження за ситуацією та координації гуманітарної допомоги членам Олімпійської спільноти в Україні», – йдеться у заяві.

На події в Україні відреагували і в УЕФА, засудивши вторгнення Росії в Україні та висвловивши підтримку народу України:

“УЄФА поділяє значну стурбованість міжнародної спільноти ситуацією з безпекою, що розвивається в Європі, і рішуче засуджує військове вторгнення Росії в Україну, яке триває у даний час.Як керівний орган європейського футболу, УЄФА невпинно працює над розвитком і популяризацією футболу відповідно до загальноєвропейських цінностей, таких як мир і повага до прав людини, у дусі Олімпійської хартії. Ми залишаємось рішучими в нашій солідарності з футбольною спільнотою в Україні та готові простягнути руку українському народу.Ми ставимося до цієї ситуації з максимальною серйозністю та невідкладністю. Рішення буде прийнято Виконавчим комітетом УЄФА і оголошено завтра.”

Українська Асоціація футболу, провівши сьогодні свій Виконком в електронному режимі, прийняла рішення призупинити внутрішні змагання в країні, а також надіслати звернення до УЕФА та ФІФА:

“Враховуючи воєнну агресію Російської Федерації проти України, Виконавчий комітет УАФ вирішив:

— направити до ФІФА та УЄФА відповідні звернення стосовно заборони участі збірним командам та клубам Росії брати участь у будь-яких міжнародних змаганнях під егідою ФІФА та УЄФА;

— направити до УЄФА звернення стосовно ухвалення у найкоротші строки рішення про зміну міста та країни проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА сезону-2021/2022 та Суперкубку УЄФА-2023″.

Каратистка Анжеліка Терлюга закликає зупинити кровопролиття:

Стрибунка Юлія Левченко також вірить у сили української армії:

«Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Україна захистить себе та переможе. Світ може і повинен зупинити путіна. Прямо зараз настав час діяти».

Лідер «Динамо» Київ Віктор Циганков підтримав українських військових у боротьбі з агресором:

«До кінця не вірю, що це відбувається з нами. Але люблю Україну сильніше, ніж будь-коли і пишаюся тим, що я – українець.

Це наш дім, і ніхто в нас його не забере. Слава нашим героям, які захищають наші кордони. Слава Україні».

Плавець Андрій Говоров упевнений у силах української армії:

«Абсолютно впевнений, що українська армія має усі ресурси для стримування агресора. Якщо порівнювати конфлікти 2008 року проти Грузії та Чечню, то Росії знадобилося набагато більше зусиль, аби створювати конфлікти.

Не треба панікувати, а робити ті дії, які потрібні для вашої сім’ї, для вашого оточення, але вірити».

На підтримку України висловився навіть одіозний захисник «Зеніту» Ярослав Ракіцький:

Виступили зі своїми заявами й іноземці з українських футбольних клубів. Наприклад, наставник «Динамо» Київ Мірча Луческу покидати столицю України не планує:

«Всі спортивні заходи в Україні призупинено на 30 днів. Я не поїду з Києва і не повернуся до Румунії. Я не боягуз. Сподіваюся, що ця війна, розпочата ідіотами, буде зупинена якнайшвидше. Ніколи не думав, що почнеться війна».

Підтримав Україну і екс-захисник «Динамо» Київ Каха Каладзе:

«Миру та перемоги нашому братньому українському народу».

Зірка світових лижних гонок Йоганнес Клебо також засудив військову агресію Росії:

«Те, що зараз відбувається в Україні, лякає, і я справді мушу засудити це. Те, що відбувається, виглядає нереально, і ставить світ у нову та небезпечну ситуацію».

Також Клебо, як і його партнер по команді Ханс Крістер Холунд, закликали скасувати етап Кубка світу у Тюмені.

4-разовий чемпіон світу у Формулі-1 Себастьян Феттель збирається бойкотувати Гран-Прі Росії:

«Сьогодні вранці був шокований через новини в Україні. Це жахливо. Як ви знаєте, у нас у календарі є гонка у Росії, але я вважаю, що не повинен туди їхати. І не поїду туди».

Виступають зі своїми заявами не лише окремі особи зі світу спорту, а й клуби. Наприклад, «Динамо» Київ:

«Ми на своїй землі, і нікому її не віддамо! За нами – правда, за нами – перемога!

Ми обов’язково переможемо, а українці від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Севастополя пишатимуться тим, що вони – громадяни величної держави під назвою Україна!

СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА НАЦІЇ!».

Донецький «Шахтар» був лаконічніший:

«Ми вистоїмо», – говорить заява клубу.

Реагують не лише українські клуби, а й, наприклад, німецькі:

«Ми шоковані та вражені. Після нападу Росії на Україну всередині Європи вирує війна. Наша симпатія та солідарність – народу України», – заява бременського «Вердера».

«Ми шоковані та сумуємо через те, що на європейському континенті розпочалася війна. «Боруссія» Дортмунд рішуче засуджує кричуще порушення міжнародного права. Наші думки із народом України».

Але найбільше, звичайно, чекали заяви від «Шальке», титульним спонсором якого є «Газпром». І кобальтові відмовилися від нанесення логотипу «Газпрому» на свої футболки:

«У світлі подій, розвиток та ескалацію останніх днів: «Шальке» знімає напис «Газпром» зі своїх футболок».

Популярні новини