ГоловнаНовини«Донецьк, Луганськ, Крим – це Україна». Спортсмени засудили агресію Росії

«Донецьк, Луганськ, Крим – це Україна». Спортсмени засудили агресію Росії

21 лютого 2022 року президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про визнання «незалежності» терористів так званих «ДНР» та «ЛНР». Спортсмени масово виступили на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, засудивши військову агресію Росії.

Олександр ЗІНЧЕНКО, футболист англійського «Манчестер Сіті» та збірної України

«Увесь цивілізований світ непокоїться ситуацією у моїй країні. Я не можу залишатись осторонь і прагну донести свою думку. На фото – моя країна. Країна, у якій я народився та виріс. Країна, кольори якої я захищаю на міжнародній спортивній арені. Країна, яку ми стараємось прославляти й розвивати. Країна, кордони якої повинні залишатись непорушними.
 
Моя країна належить українцям, і ніхто ніколи не зможе привласнити її. Ми свого не віддамо! Слава Україні».

Роман ЗОЗУЛЯ, футболіст іспанської «Фуенлабради», екс-форвард збірної України

«Мамкін історик не розуміє, що своїми фантастичними казками лише загартовує і згуртовує нашу націю.
 
Вони можуть скільки завгодно рукоблудити на забальзамований труп в мавзолеї, але для нас він був, є і буде катом, як і його наступник. І наша справа, що робити з їхніми пам’ятниками і як розвивати свою країну.
 
Ми ніколи не були братськими народами, бо братам не намагаються нав’язати комплекс меншовартості і при нагоді закинути петлю на шию. Ми завжди були кісткою в горлі для більшості правителів «великої і могучої». В різні історичні періоди вони прагнули нас підкорити, морити голодом, переслідувати, саджати і вбивати за право говорити рідною мовою, висловлювати позицію та прагнути незалежності. І чим більше вони стискали свій зашморг, тим сильніше ми з нього виривалися.
 
У нас ніколи не було стокгольмського синдрому, у нас завжди було тотальне несприйняття їхнього насилля і контролю. В новітній історії України ми це демонстрували раз на десятиліття на Майданах. Натомість наші сусіди бояться підняти голову і висловити протест душевнохворому царю. Звісно, є свідомі росіяни, які неодноразово висловлювали нам свою підтримку, але їх критично мало. Переважна більшість – це зомбована пропагандою біомаса. Але це їхній вибір – жити в страху і пригніченні. І нам з ними не по дорозі.
 
Ми мирна нація, яка не має в планах ні на кого нападати. Нам вистачає людей і своїх земель, але і віддавати їх якомусь божевільному ми не будемо.
 
На 8-му році війни нарешті весь світ прозрів і усвідомив, що в Україні немає ніякого громадянського конфлікту, що ми 8 років стримуємо російську агресію і не даємо їй поширитися на всю Європу. Ціною цього стало 15 тисяч життів… Тому світ має усвідомити й іншу істину, що Путін – це реінкарнація Гітлера. І його плани більш амбітні, ніж захоплення України. Тому, зараз як ніколи важливо, щоб світ об’єднався і запровадив економічні санкції проти цього проклятого режиму.
 
А з фізичним опором, впевнений, наші ЗСУ справляться, бо характер наших військових викутий зі сталі. Наша перемога вже близько, як і феєричний кінець кремлівсього зла.
 
Вірю в Україну, вірю в перемогу, вірю в українську армію».

Владислав ГЕРАСКЕВИЧ, скелетоніст, учасник Олімпійських ігор 2022

«Ні війні в Україні».

Ольга САЛАДУХА, депутат Верховної Ради України, бронзова призерка Олімпійських ігор 2012

«О, спорт. Ти – мир», – сказав колись засновник сучасних Олімпійських ігор П’єр де Кубертен. Коли мир під загрозою, спорт мусить сказати своє слово. Він не поза за політикою, він над політикою й має втручатися в політику, якщо це потрібно.

Актуально: Саладуха: У 2022 році передбачається 8 мільярдів гривень на спортивну галузь. Сьогодні над Україною нависла загроза війни. Великої, жорстокої і смертоносної. І світова спортивна спільнота не повинна мовчати. Я закликаю її висловитись та засудити російську агресію щодо України.

Міжнародні спортивні федерації, національні спортивні об’єднання провідних країн – їх позиція буде вагомою моральною підтримкою не лише для наших спортсменів, але для усіх українців. Світовий спорт повинен виконати свою найважливішу місію – захист миру. А мовчання буде відмовою від тих основоположних принципів, які складають його сутність. Вірю в спортивну солідарність та закликаю якнайшвидше її продемонструвати. Агресор неодмінно програє, бо ми боремося за мир та рідну землю! Донецьк, Луганськ, Крим – це Україна».

Ірина ЛІЩИНСЬКА, срібна призерка Олімпійських ігор 2008 з бігу на 1500 метрів

«Не бійтеся друзів – вони можуть тільки зрадити вас; не бійтеся ворогів – вони можуть тільки вбити вас; бійтеся байдужих, бо тільки з їхньої мовчазної згоди здійснюються зради та вбивства».

Володимир КЛИЧКО, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, чемпіон Олімпійських ігор 1996

«Будьте певні: Україна – сильна. У неї сильна столиця Київ, сильні міста та села, а також сильний та згуртований народ, який понад усе цінує свої незалежність, суверенітет та мир у Європі. Її воля існуватиме вічно. Слава Україні».

Віталій КЛИЧКО, мер Києва, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів

«Партнери України повинні запровадити санкції проти Росії! Невідкладно. Без зайвих обговорень і відтермінувань. Росія зруйнувала всі норми міжнародного права, шматуючи країну в центрі Європи.

І зупинятися не збирається. Які ще потрібні аргументи, щоб нарешті вгамувати агресора?»

Каха КАЛАДЗЕ, колишній футболист київського «Динамо», «Мілана» та збірної Грузії

«Грузія, 20% території якої окуповані, засуджує визнання Росією сепаратистських регіонів України – Донецького та Луганського. Ми, Грузія, стоїмо за братню Україну, як вона стояла за нас. Вірю, скоро Україна та Грузія будуть знову цілісними. Бажаю їм миру».

Адерінсола ЕСЕОЛА, український футболіст

«Хвора, неадекватна істота! Володя! Угомонись».

Гаррі КАСПАРОВ, колишній чемпіон світу з шахів

«Я сподіваюся, що ця промова колись стане доказом на суді над Путіним у Гаазі. Але це виглядає надто оптимістично у світі, де диктатор може просто відхопити шматок Європи, поки його оточення все ще насолоджується хорошим життям у вільному світі».

Ольга ХАРЛАН, фехтувальниця, чемпіонка та мультимедалістка Олімпійських ігор

«Україна – це мій дім, Україна – це моя батьківщина. Я хочу миру та світлого неба над головою моєї родини та всього українського народу.

Ми сильні і ми подолаємо все разом».

Анастасія БРИЗГІНА, легкоатлетка, дворазова чемпіонка Європи серед юніорів у бігу на 400 метрів

«Мені соромно за вас. Цією радістю ви поховали своє майбутнє. Ваші діти навчатимуться у невизнаних університетах. Жодна країна у світі ніколи не відкриє вам візу.

А подорожі ви зможете побачити лише під час перегляду «Орел і решка». Хай щастить».

Ганна РІЗАТДІНОВА, художня гімнастка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2016

«Ці діти заслуговують на мирне небо над головою».

Парвіз НАСІБОВ, борець греко-римського стилю, срібний призер Олімпійських ігор 2020

«Перемога за правдою та справедливістю, рано чи пізно все стає на свої місця. Немає сили більше, ніж у Всевишнього. Він лише дає відстрочку беззаконникам. Сил та терпіння».

Дар’я БІЛОДІД, дзюдоїстка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2020

«Я люблю свою країну, це мій дім, моя батьківщина. І я хочу жити в мирі, без війни й постійних загроз»

Сергій СТАХОВСЬКИЙ, тенісист

«Настане день, коли ми піднімемо український прапор над Донецьком та Луганськом. Знову».

Ігор ПЛАСТУН, український футболіст болгарського «Лудогорця»

«Соромно, що говорю російською».

Ольга ЛЯХОВА, дворазова чемпіонка Європейських ігор 2019

«Ні війні! Останні новини лякають. Невже дійде до війни? Сподіваюся, все буде добре, і це лише сон…»

Яна ШЕМЯКІНА, фехтувальниця, чемпіонка Олімпійських ігор 2012

«Це моя земля, це моя Україна! Ні війні в Україні».

Андрій ШЕВЧЕНКО, жива легенда українского футболу

«Україна — моя Батьківщина! Я завжди пишався своїм народом і своєю країною! Ми пережили багато непростих періодів і за минулі 30 років сформувалися як нація! Нація щирих, працелюбних і волелюбних громадян! Це найголовніше наше надбання!

Сьогодні складний час для всіх нас. Але ми маємо єднатися! У єдності ми переможемо! Слава Україні!»

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини