ГоловнаНовиниІсторична "бронза" лижних акробатів та олімпійські перспективи

Історична “бронза” лижних акробатів та олімпійські перспективи

2-3 грудня на етапі Кубка світу з фристайлу у фінській Руці, українська команда у складі Анастасії Новосад, Дмитра Котовського та Олександра Абраменка виборола бронзову нагороду у змаганнях змішаних команд! Цьогоріч, цей вид спорту дебютує на Олімпійських Іграх у Пекіні-2022, а ця медаль для України стала першою, історичною!

Член АСЖУ Ігор Могильняк поспілкувався із головним тренером збірної України з фристайлу Енвером Аблаєвим за результатами перших стартів у сезоні 2021/2022.

Енвере, розкажіть, будь ласка, як пройшла підготовка до зимового сезону. Чи вдалось провести всі заплановані збори?

– Загалом, те, що ми готували протягом міжсезоння, – практично все вдалося реалізувати, і всі збори пройшли без збоїв. Підготовку до нового сезону ми розпочали з квітня: перший збір у нас був пов’язаний із загальною фізичною підготовкою і проходив у Сянках, що у Львівській області. Далі літній цикл зборів ми провели у Швейцарії, де тренувались на водних трамплінах. Там ж, наприкінці серпня, ми брали участь у змаганнях, де Надія Мохнацька здобула срібну нагороду. Через те, що у вересні ми не змогли провести збір у Мінську на воді, ми полетіли на збір в Америку, в Парк Сіті, де і провели заключний етап підготовки на відкритій воді. Після цього мали невеличку паузу, і у жовтні ми вирушили на перший сніг у Швейцарію, у Саас-фе. Після цього збору ми прийняли рішення все-таки закріпити програму потрійних сальто для хлопців та дівчат, які ми почали тренували на снігу, ще раз на воді. Тому вдалося провести ще один тренувальний цикл у Білорусі на водних трамплінах. Фінальну підготовку до сезону ми розпочали у Фінляндії, ще у листопаді, тут же знаходимось і дотепер.

Головний тренер збірної України з лижної акробатики Енвер Аблаєв (згори) готує трамплін до змагань. Фото Павла Заровецького

Щодо Надії Мохнацької. Чому її немає у Руці? Чи побачимо ми її найближчим часом?

– (Усміхається) Надію Мохнацьку найближчим часом ми на лижах не побачимо. Вона завзято готувалася до олімпійського сезону, було витрачено дуже багато сил та енергії як з її сторони, так і зі сторони  тренерського штабу: спортсменка перейшла на потрійні сальто з гвинтом, і цей елемент вона впевнено виконувала. На Олімпійських Іграх, за умови успішного виконання елементу, були б шанси поборотися не лише за фінал, але й за суперфінал. Але Бог їй дав, і вона готується вдруге стати мамою. Надію повністю зняли з тренувального процесу, і найближчій рік-півтора ми її учасницею змагань не побачимо, а далі буде видно.

Надія Мохнацька після перемоги на етапі Кубка світу в Алмати

Чи змінювали і чи допрацювали програму стрибків спортсменів впродовж підготовчого періоду, зважаючи на те, що в цьому році Олімпійські Ігри?

-Так, ми змінили та ускладнили програму багатьом спортсменам – це звичайна практика, так роблять й інші команди. Всі хлопці почали тренувати потрійне сальто з п’ятьма гвинтами: хтось у трьох або двох варіантах, а хтось в одному. Дівчата також перейшли на програму потрійних сальто. Думаю, що найближчим часом ми з дівчатами спробуємо їх відточити на снігу, аби до наступних стартів 10-11 грудня вони вже могли їх стрибати. Якщо не вийде потренувати їх зараз – обов’язково повернимось до цих стрибків вже після змагань у Руці. Подивимось ще на те, яка буде погода, а також на те, як себе будуть почувати дівчата. Якщо я побачу, що вони готові, то почнемо стрибати потрійне сальто тут: щоб настрибати певну кількість стрибків, щоб спортсменки вільно та впевнено себе почували під час виконання елементів на змаганнях, відповідно, спокійно підходили з ними до Олімпійських Ігор.

Анастасія Новосад у польоті під час Кубка Європи у Буковелі. Фото Павла Заровецького

Як ви оціните результати першого етапу Кубка світу? Чи вдалось реалізувати все задумане на 100%?

Могло бути краще. На першому етапі Кубка світу могла бути золота медаль, але ми допустили помилку, коли я спустив Дмитра Котовського на пів лижі нижче, тому що це доволі складний стрибок. Зазначу, що з потрійними сальто і п’ятьма гвинтам мені раніше не доводилось працювати, для мене це новий елемент в роботі – тут багато нюансів, на які потрібно звертати увагу. Коли Дмитро виконував стрибок на суперфінал, він стрибнув три сальто з чотирма гвинтами на достатньо високій висоті, і я подумав, що для нього такої ж висоти буде забагато. Я опустив його на пів лижі вниз і, на жаль, цих пів лижі йому не вистачило у суперфіналі, щоб він зміг спокійно докрутити, приземлитися та виїхати. Дмитро приземлився «в притик», що призвело до падіння через сальто вперед.

Дмитро Котовський на розгоні під час Кубка Європи у Буковелі. Фото Павла Заровецького

На другому етапі, в індивідуальних змаганнях, Олександр Окіпнюк також міг забирати золото, так як у нього була складна програма. Виконав він все ідеально, поставили його високо на схилі, все добре. І перш ніж я закінчу думку, варто зазначити, що атлету дається 20 секунд для того, щоб виконати спробу, але коли вона розпочалась і запустили секундомір, спортсмен повинен стартувати, і якщо він не стартує протягом цих відведених секунд, є штрафні санкції і знімається пів бала. Коли Олександр уже поїхав – почав дути легенький зустрічний вітер, відповідно, щоб уникнути штрафних санкцій, Олександру довелося виконувати стрибок, тому погода також вплинула на виконання, і він, на жаль, упав.

Командні змагання оцінюю як такі, що пройшли добре, хоча, в принципі, з нашою програмою ми могли бути другими. Спортсмени впевнено пройшли кваліфікацію і у фіналі все добре виконували, але, можливо, десь не вистачило запалу, або ж навпаки – вони перегоріли, оскільки перед цим віддали всі свої емоції на стрибки, щоб увійти у четвірку найкращих, і їм чогось не вистачило…. Котовський припустився помилки у фіналі, і коли я побачив, що два спортсмени з Білорусі ще більше помилилися, я опустив Сашка Абраменка нижче по схилу, щоб він спокійно, легко та акуратно виконав стрибок, цього нам було достатньо, щоб ми були у трійці призерів. Після падіння Дмитра ми не могли розраховувати на друге місце, так як було допущено серйозної помилки. Але, загалом, командні змагання оцінюю як такі, що пройшли дуже добре.

П’єдестал індивідальних змагань на етапі Кубка Європи у Буковелі (лютий 2020). Зліва направо: Надія Мохнацька, Микола Пуздерко (віце-чемпіони), Анастасія Новосад, Олександр Окіпнюк (чемпіони) та двоє бронзових призерів з Білорусі. Фото Павла Заровецького

Хто найбільше вас порадував на цьому етапі як серед чоловіків, так і серед жінок?

Мене особливо потішили молоді спортсмени, всі молодці. Для багатьох з них це були дебютні старти на етапі Кубка світу. Максим Кузнєцов та Володимир Кушнір, можливо, трішки перехвилювалися, що привело до падінь на першому етапі. На другому етапі вони зібралися і показали весь свій характер, потенціал. Загалом, всі завдання, які перед ними ставились, вони вдало виконали: вони обидвоє виконували хороші стрибки на хорошій амплітуді, з доволі впевненим приземленням. Звісно, програма стрибків не настільки складна, щоб боротися за нагороди, але і хлопці дуже юні – їм 17-18 років, і те, що вони в такому віці вже виконують стрибки такої складності – дуже добре. Також порадувала, Ангеліна Брикіна, яка на обидвох стартах ідеально виконала всю свою програму з чітким приземленням та виїздом – лей-так (bLT). Анастасія Гасюк на першому етапі трішки не впоралась із завданням, та вже на другому вона чудово виконала стрибок, але не впоралась із приземленням. Але ми далі продовжуємо працювати, дівчина росте, прогресує. Спортсменки ще молоді, їм лиш по 17 років, вони тільки перейшли на подвійні сальто, тому враховуючи те, що вони виконували ці елементи на снігу вперше, цілком можу зарахувати такі спроби.

Анастасія Гасюк та Максим Кузнєцов. Фото Павла Заровецького

Звичайно, порадував Дмитро Котовський, який на першому етапі виконав гвинт три гвинта-гвинт (bFtFF). На другому етапі не потрібно було мені давати йому такий складний стрибок, адже він надскладний, і наступного дня такі стрибки не потрібно повторювати, адже цей елемент для нього новий. Він морально перегорів. З моєї сторони правильно було йому поставити гвинт два гвинта-гвинт (bFdFF, і я впевнений, що результат був би кращим. Олександр Окіпнюк стрибнув два гвинта два гвинт-гвинт (bdFdFF) і не приземлився, але це лише початок сезону, у нас ще є час, і, сподіваюсь, нам вдасться допрацювати ці стрибки з приземленням. Не зважаючи на те, що Сашкові Абраменку  не вдавалися тренування, йому на них чомусь було важко, він все-таки зумів зібрати всю свою волю у кулак та показав достойні результати. З дівчат не можу не відзначити і Анастасію Новосад, яка стабільно виконала свою програму та поставлені перед нею завдання: вона отримала найвищі бали і піднялась на свій перший подіум у кар’єрі. З Настею та Ольгою Полюк ми вирішили не ризикувати, виконувати потрійні сальто. Не було сенсу падати, тому ми все робимо крок за кроком, і я вже бачу, що вони готові перейти до потрійних сальто, і, скоріш за все, ми незабаром почнемо їх виконувати.

Я був у захваті від стрибка Котовського, який двічі виконував bFtFF (прим. потрійне сальто назад з п’ятьма гвинтами, три гвинта з яких у другому сальто). Але, зважаючи на складність, поки не вийшло якісно приземлитись.

Чи встигнете відпрацювати приземлення до Олімпіади?

-Чи можливо це? Однозначно так! І ми все робимо для того, щоб це стало реальністю. Стрибок дійсно складний, тому трішки зробимо крок назад, «посидимо» на подвійне сальто. Є ще питання до входу та приземлення, але ми вже над цим працюємо на тренуваннях, і якраз на подвійних сальто будемо відпрацьовувати ці елементи. Важливо, щоб Дмитро згадав і як вихід з трампліну, так і приземлення.

Підготовка до старту. Анастасія Новосад, старший тренер збірної України Максим Нескромний, Надія Мохнацька (зліва направо). Фото Павла Заровецького

На скільки олімпійських ліцензій може розраховувати Україна?

-Думаю, на чотири чоловічі. У жінок ми розраховували на три ліценції, але Надія Мохнацька вибула, тому, сподіваємось, що хтось з молодших дівчат – Ангеліна Брикіна або Анастасія Гасюк, матиме змогу ще поборотися хоча б за одну ліцензію. Зараз у нас як мінімум дві ліцензії, і молодші дівчата будуть робити все залежне від себе.

Боротьба за ліцензії розпочалась ще у минулому сезоні, і, якщо брати до уваги загальну кількість етапів Кубка світу, на яких можна було здобувати ліцензії, то їх, загалом, має бути 12 або 13. Зважаючи на те, що наші молоді спортсмени – Кузнєцов, Кушнір, Брикіна та Гасюк почали брати участь у змаганнях тільки у цьому сезоні, то у них шанс отримати олімпійську ліцензію є, але вони виступлять лише 40% змаганнях до олімпіади. Звичайно, їм буде важче здобути ліцензію і попасти у топ-25. Шанси в Ангеліни Брикіної є: якщо ми і надалі будемо продовжувати успішно виступати, то вона зможе зачепитися за ліцензію. Свій шанс буде мати і Максим Кузнєцов, оскільки він краще виступив на Кубку світу за Володимира Кушніра, тобто у всіх буде можливість поборотися. Зрозуміло, що це набагато менші можливості у порівнянні з іншими спортсменами, які ще з минулого сезону розпочали боротьбу за ліцензії. Вони всі ще молоді, але вже мають змогу отримати колосальний досвід на всіх цих змаганнях, і в майбутньому це позитивно відіб’ється на їхніх результатах.

Дмитро Котовський та Ангеліна Брикіна. Фото Павла Заровецького

Уже 10-11 грудня збірна команди України продовжить свої виступи на IIIIV етапах Кубка світу у фінській Руці, які є кваліфікаційними у відборі на Олімпійські Ігри.

Бажаємо команді реалізувати всі задумані плани! Успіхів в олімпійському сезоні!

Ігор Могильняк, член АСЖУ

Популярні новини