ГоловнаНовиниПрориви та провали: українські підсумки другого етапу Кубка світу з біатлону

Прориви та провали: українські підсумки другого етапу Кубка світу з біатлону

З 2 по 5 грудня у шведському Естерсунді пройшов другий етап Кубка світу з біатлону, в рамках якого відбулися спринти, естафети та гонки переслідування. Минулий етап був багатий на події, з найцікавішими з них пропонує ознайомитись у своєму традиційному огляді член АСЖУ Денис Шаховець.

Спринтер етапу

Шведський біатлоніст Себастьян Самуельссон, який виграв перший спринт сезону, зумів залишити за собою червоний біб лідера заліку дисципліни. 24-річний біатлоніст зміг досягти успіху навіть з одним промахом, показавши найкращу чисту швидкість на лижні.

Себастьян Самуельссон під час спринту. Фото IBU

Відкривачі етапу

Найчастіше біатлоністи хочуть бігти спринти в першій стартовій групі, оскільки пізнім номерам далеко не завжди дістається хорошої якості траса. Вона нерідко перетворюється на кашу, і тоді показати гарний результат немає шансів.

Але є й зворотний бік медалі: спортсмену може дістатися перший номер, і тоді йому не буде на кого орієнтуватися. Навпаки, його результат буде орієнтиром для багатьох суперників. У такій ситуації досягти успіху теж мало кому вдається.

Однак у четвер француз Емільєн Жаклен та шведка Ельвіра Еберг довели, що навіть із першим номером на бібі можна забігти на п’єдестал пошани. Емільєн та Ельвіра опинилися на другому рядку підсумкового протоколу. Еберг-молодша до того ж найкраще пробігла гонку, вигравши понад 20 секунд у білоруски Анни Соли, що показала другу чисту швидкість. Для 22-річної шведки цей результат – найкращий особистий у кар’єрі на Кубку світу.

Ельвіра Еберг радіє “сріблу” у спринті. Фото IBU

Захист етапу

Анна Сола довела, що здобуття бронзової медалі на чемпіонаті світу-2021 не було випадковістю. Адже справді багато хто вважав, що їй просто пощастило, оскільки раніше вона не потрапляла до трійки призерів в особистих гонках. І в спринті в Естерсунді білоруска стала третьою, змусивши скептиків ставитись до себе серйозніше.

Анна Сола. Фото IBU

Невезіння етапу

А ось ще одна представниця Білорусі Дінара Алімбекова поки є найбільш невезучою у цьому сезоні. На першому етапі Кубка світу в Естерсунді вона мала четверті місця в індивідуальній гонці та спринті, а в спринті в рамках другого етапу Дінара втретє поспіль опинилася на четвертому рядку підсумкового протоколу. Безумовно, прикро зупинятися буквально за крок від медалі, але водночас такій стабільності можна позаздрити.

Українка етапу

Юлія Джима підтвердила, що досі є лідером жіночої збірної України. У спринті вона з одним промахом стала 19-ю, а у переслідуванні не закрила дві мішені на лежках і обійшла п’ятьох суперниць, фінішувавши 14-ю.

Також гонку переслідування пробігла Валя Семеренко, якій також вдалося піднятися на п’ять рядків вгору. Щоправда, після 60-го місця у спринті їй просто не було кого пропускати вперед. Тим більше, Дар’я Блашко знялася з персьюту.

Юлія Джима на трасі. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Зняття етапу

Дар’я Блашко, яка повернулася на Кубок світу завдяки двом бронзовим медалям на першому етапі Кубка IBU у шведському Ідре, на елітному рівні у цій же дисципліні не забігла в очки. Тренерський штаб не вважав за доцільне ставити її на персьют, тому було прийнято рішення пожертвувати стартом заради прицільної підготовки до першої естафети сезону.

Дар’я Блашко під час естафети. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Надія етапу

Від чоловічої збірної України мало хто чекав гарного виступу в естафеті. Особливо після того, як одразу троє з п’яти українців не зуміли кваліфікуватися у переслідування. Проте підопічним Юрая Санітри вдалося приємно здивувати вболівальників.

Артем Прима та Дмитро Підручний ідеально пробігли свої етапи, не використавши жодного запасного патрону. Після цього український квартет на екваторі гонки реально міг претендувати на медаль. Тим більше шведи, які були одними з головних фаворитів, вилетіли з боротьби вже після першої стрільби через штрафне коло Пеппе Фемлінга.

Артем Прима на спуску. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

На жаль, на третьому етапі Богдан Цимбал, ймовірно, не впорався з тиском і теж був змушений не лише використати додаткові патрони, а й пробігти 150 штрафних метрів. У результаті українці стали п’ятими, проте цей результат дарує надію на можливий успіх на Олімпіаді. Звичайно, ще й за умови помилок суперників.

Гордість етапу

Етап Дмитра Підручного в естафеті багато любителів біатлону запам’ятають надовго. Українець його повністю виграв у суперників і вкотре довів, що здатний на багато що в контактних гонках. На останньому колі нашому капітанові просто не було рівних, хоча з ним пліч-о-пліч боровся титулований норвежець Тар’єй Бьо, який на папері здавався набагато сильнішим за всіх, з ким вів боротьбу на дистанції.

Дмитро Підручний під час естафети. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Провал етапу

Від жіночої естафети у нас завжди завищені очікування, адже саме в цій дисципліні на останніх чотирьох чемпіонатах світу українки неодмінно брали медалі, та й золото Олімпіади-2014 у Сочі досі залишається в пам’яті, так само як і всі винуватці цієї урочистості в основній команді. Проте цього разу підопічні Уроша Велепця не порадували своїм виступом.

Анастасія Меркушина на першому етапі хоч і обійшлася без штрафного кола, але програла ходом так багато, що шансів після цього зачепитися за щось більш-менш серйозне не було. Єдине, що вдалося Юлії Джимі, Дар’ї Блашко та Олені Білосюк – підняти команду з 19-го на підсумкове 10-те місце.

Втім, не лише Анастасія Меркушина схибила. Шведка Мона Брурссон на другому етапі була змушена вирушити одразу на два кола штрафу через провальну стрільбу стоячи. Але її зуміли підстрахувати сестри Еберг, які підняли свою команду на третій щабель п’єдесталу пошани.

Прорив етапу

Антону Дудченку в гонці переслідування вдалося зробити один із найкращих проривів. 24-річний українець з одним промахом фінішував 19-м після старту з 44-ї позиції. Для Антона цей результат – другий найкращий у кар’єрі. А в персьютах Дудченко до цього навіть у топ-25 не забігав.

Антон Дудченко у гонці переслідування. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

***

Другий етап Кубка світу відбудеться в австрійському Хохфільцені й стартує спринтерськими гонками у п’ятницю, 10 грудня. Також у програмі змагань знову будуть персьюти та естафети, які відбудуться на вихідних.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини