ГоловнаНовиниГохфільцен-2021. Перемога Кюна, фотофініш Самуельсона та стрільба Білосюк

Гохфільцен-2021. Перемога Кюна, фотофініш Самуельсона та стрільба Білосюк

З 10 по 12 грудня в австрійському Гохфільцені пройшов третій етап Кубка світу з біатлону, в рамках якого відбулися спринти, естафети та гонки переслідування. Минулий етап був багатий на події, з найцікавішими з яких пропонує ознайомитися член АСЖУ Денис Шаховець.

Дебют етапу

Для українок Ірини Петренко та Ольги Абрамової минулі спринтерські гонки стали першими на Кубку світу після декретної відпустки. Обидві на попередніх тижнях добре виявили себе на етапах Кубка IBU, проте на елітному рівні не зуміли навіть кваліфікуватися у гонку переслідування.

Абрамова з одним промахом у пасиві, допущеним на стрільбі лежачи, стала 84-ю, а Петренко після другого вогневого рубежу була змушена пробігти два кола штрафу, після чого показала 75-й підсумковий результат.

Ольга Абрамова під час спринтерської гонки. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Чемпіонка етапу

Білоруска Анна Сола, яка раніше не піднімалася вище за третій щабель п’єдесталу пошани в особистих гонках, провела ідеальний спринт. 25-річна спортсменка закрила всі мішені, показала відмінну швидкість на лижні і зрештою виграла у срібної призерки Жюстін Бреза понад 46 секунд. Цей відрив входить у шістку найбільших в історії жіночого біатлону.

Анна Сола на трасі. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Отримавши відмінний гандикап у переслідуванні, Анна цілком могла оформити чемпіонський дубль, але її підвела стрільба стоячи, на якій вона заробила у сумі три кола штрафу. А на фінішному колі лідер загального заліку Кубка світу Марте Ройселанд обійшла білоруску. Втім, і першій в кар’єрі срібній медалі Сола цілком може порадіти, а нові перемоги за нинішніх кондицій ще однозначно будуть.

Сенсація етапу

Весь чоловічий спринт можна назвати однією великою сенсацією. Найкращий біатлоніст останніх років Йоганнес Тінгнес Бьо став лише 29-м, інший норвежець Ветле Крістіансен, який біг у жовтій майці лідера, не потрапив навіть у топ-15. Натомість німецькі вболівальники змогли нарешті насолодитися першою перемогою у сезоні. І ні, їх порадував зовсім не Ерік Лессер. І не Бенедикт Долль, а… Йоганнес Кюн!

Йоганнес Кюн – переможець спринту. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Спортсмен, який далеко не завжди потрапляє до основної збірної своєї країни, оскільки часто помиляється на вогневих рубежах, зміг виграти навіть із однією незакритою мішенню. До речі, у гонці переслідування він аж до останньої стрільби претендував на другу перемогу поспіль, проте одразу три промахи відкинули його на 15 місце.

Якщо повернутись до чоловічого спринту, то й тут змушені констатувати стрімкий прогрес білорусів. 24-річний Антон Смольський показав найкращий виступ у кар’єрі, ставши третім завдяки ідеальній стрільбі. До цього він жодного разу не забігав навіть у топ-10. Дивовижне поряд…

Дубль етапу

Незважаючи на те, що за підсумками чоловічого спринту французи не потрапили до п’ятірки найсильніших, у переслідуванні вони оформили переможний дубль. Кентен Фійон Має та Емільєн Жаклен не закрили лише по одній мішені й фінішували відповідно першим та другим.

Емільєн Жаклен, Кентен Фійон Має та Себастьян Самуельссон після персьюту. Фото IBU

Фотофініш етапу

Могло бути французів у трійці ще більше, якби не було винайдено фотофініш. Оскільки датчики зафіксували, що Сімон Дестьйо перетнув межу на одну десяту секунди раніше, ніж Себастьян Самуельссон.

Проте збірна Швеції подала протест, і на знімку виявилося чітко видно, що Себастьян виграв цю боротьбу, тому через декілька хвилин результати переглянули. Хет-трику не вийшло, Сімону довелося задовольнятися квітковою церемонією.

Стартер етапу

Після невдалої естафетної гонки в Естерсунді, де наші біатлоністки ледве стали десятими, стартера Анастасію Меркушину відправили в Україну на медобстеження. Урош Велепець знайшов їй заміну в особі Ірини Петренко, яка до народження дитини досить часто виступала на першому етапі естафет, а у 2017 році навіть стала віце-чемпіонкою світу.

Ірина Петренко на першому етапі естафети. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

Незважаючи на те, що Ірина зараз перебуває явно не в оптимальних кондиціях, їй удалося показати дуже непоганий виступ. На обох вогневих рубежах вона використала по одному запасному патрону і передала естафету Юлії Джимі 11-ю, за 42 секунди від лідера.

Звичайно, до ідеалу далеко, але за такого розкладу Джима, Дар’я Блашко та Олена Білосюк зуміли підняти нашу команду на високе п’яте місце. Проте Петренко не варто розслаблятися. Велепець, напевно, пам’ятає, як вона настріляла коло штрафу в Пхьончангу-2018, а тому путівка на Олімпіаду-2022 ще не забезпечена.

Дежавю етапу

Збірній Норвегії поки що немає рівних у чоловічих естафетних гонках. Воно і не дивно, адже мало хто може похвалитися таким сильним складом на всіх чотирьох етапах, а також конкурентоспроможними резервістами. Брати Бьо і Крістіансен виграли другу командну гонку поспіль, з різницею лише в тому, що цього разу на першому етапі Баккена замінив Легрейд.

Норвежці радіють перемозі в естафеті. Фото IBU

Не змінилися також срібні та бронзові призери. Французька команда піднялася вдруге поспіль на другий щабель п’єдесталу пошани, а російський квартет знову став третім. Причому не обійшлося без пригод: дебютант Василь Томшин на першому етапі заробив коло штрафу, але Серохвостов, Логінов та Латипов підстрахували партнера.

Снайпер етапу

Капітан жіночої збірної України Олена Білосюк стала єдиною, кому вдалося закрити усі 20 мішеней у персьюті. За словами Олени, це перші 20 із 20 у її кар’єрі. Після фінішу біатлоністка зізналася, що не обійшлося без частки везіння.

Як би там не було, а цей результат дозволив їй відіграти 11 позицій порівняно зі спринтом та фінішувати 13-ою, показавши найкращий виступ серед підопічних Уроша Велепця в особистих гонках нинішнього сезону.

Олена Білосюк після естафети. Фото Дмитра Євенка, АСЖУ

***

Четвертий етап Кубка світу відбудеться у французькому Ансі та стартує жіночою спринтерською гонкою у четвер, 16 грудня. Також у змагальній програмі будуть персьюти та перші мас-старти сезону, які відбудуться на вихідних.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини