ГоловнаНовиниЛітній Чемпіонат світу з біатлону: з уболівальниками та двома медалями для України

Літній Чемпіонат світу з біатлону: з уболівальниками та двома медалями для України

З 25 до 29 серпня у чеському Новому Месті відбувся Чемпіонат світу з літнього біатлону. Незважаючи на світову пандемію COVID-19, журналістам вдалось відвідати ці старти і наживо пережили всі моменти змагань.

Без лідерів світового біатлону

Зазвичай, старти під егідою «Чемпіонат світу» є знаковими та рейтинговими у світовому спорті, але, на жаль, реалії біатлону інші: літня першість надалі не може зібрати найсильніших атлетів з усього світу, і, увірватися до рейтингу «обов’язкових для перегляду». Як можна було б виправити цю ситуацію? По-перше, змінити фінансовий бік змагань, у більшу сторону, звичайно ж, адже призові суттєво відрізняється від зимових стартів на Чемпіонаті світу та навіть Європи. По-друге, а чому б не ввести в літню програму Олімпійських ігор біатлон на лижороллерах? Тоді, можливо, ситуація була б іншою.

То чому ж українські спортсмени продовжують виступати на літньому Чемпіонаті світу, попри те, що світові лідери ігнорують ці змагання? Відповідь доволі проста — на цих стартах завжди є шанс здобути медалі, і, щонайголовніше, – призові.

Українське представництво

На ці старти були заявлені спортсмени жіночої команди «А» та чоловічої «Б», а також найсильніші юніори, які напередодні пройшли відбір на літньому Чемпіонаті України у Чернігові. За словами президента федерації біатлону Володимира Бринзака, спеціально до цих змагань спортсмени не готувалися. І це зрозуміло, оскільки цей сезон – олімпійський, і ризикувати одними другорядними змаганнями, коли попереду головний старт в Пекіні, – ніхто не буде.

Повернення біатлонних уболівальників

Перед початком активної фази COVID-19 у березні 2020 року, я, як виявилося згодом, відвідав останній етап Кубка світу, на якому ще могли бути присутні медіа, без суворих обмежень. За іронією долі, ці старти відбувалися тут же, у Новому Месті. До слова, саме тут вперше відбулись старти без фанатів на трибунах. Не було уболівальників і на змаганнях протягом сезону 2020/2021. Повернутися фанатам біатлону на трибуни дозволили лише через півтора роки суворих заборон, – у серпні 2021 року, на літню світову першість. На трибунах дозволили одночасно перебувати вісьмом тисячам людей. Щоправда, головна умова присутності – паспорт вакцинації або довідка про негативний ПЛР-тест. 

Чеські фанати дуже полюбляють біатлон і масово його відвідують, але цьогоріч аншлаг вдалось зібрати лише в заключний день змагань. На відвідуваність стартів суттєво вплинула погода: за кілька днів до змагань метеорологи прогнозували хмарну погоду, вітер, короткочасні дощі, а місцями – зливи. Як виявилось згодом, синоптики не помилились. Попри все, чехи, які, зуміли відвідати змагання, залишились задоволені, оскільки їхні спортсмени у кожній гонці завойовували медаль, у кожній категорії, а подекуди і не одну.

Україна на літній першості

Програма змагань у Новому Месті була представлена трьома дисциплінами: суперспринтом, спринтом та гонками переслідування. Всього за чотири змагальні дні розіграли 12 комплектів нагород: по шість серед дорослих та юніорів. Для чоловіків та жінок ці старти – другорядні, а для багатьох юніорів ці змагання стали дебютними, або ж, навпаки, останніми. У підсумку українська команда виборола лише дві нагороди, і обидві у Юлії Джими. Попри те, що спортсменка не надто полюбляє змагатися влітку на лижоролерах, їй вдалось стати найкращою в команді: Юлія фінішувала другою у суперспринті та переслідуванні, а також була п’ятою у спринті.

Всі інші спортсменки були далекі від потрапляння навіть у ТОП-10. Причина – інтенсивний висотний збір в Антхольці напередодні змагань. У чоловіків потрібно відзначити  Дениса Насико, який був найближчим до високого результату, але через зрив на стрільбі у відповідальний момент у підсумку залишився без медалі. Як згадував вище, для частини юніорів – це були перші літні старти у кар’єрі  на такому рівні, тому не усім вдалося впоратися психологічно. Іншій частині спортсменів, для яких ці старти стали останніми у юніорській віковій категорії, самé бажання добре виступити завадило показати хороший результат.

У юнаків за крок до медалі залишився Дмитро Грущак: спортсмен фінішував четвертим у спринті, а Степану Кінашу і Роману Боровику не вистачило одного влучного пострілу, аби поповнити медальну скарбничку української команди. Серед дівчат варто відзначити юну Ганну Скрипко, яка закінчила спринт на восьмій позиції.

У підсумку, українська команда з двома срібними медалями у пасиві розташувалася на шостій позиції загального медального заліку літнього Чемпіонату світу. Перемогу ж святкують господарі змагань – у їхній скарбничці 13 нагород: 7 золотих, чотири срібні та дві бронзові медалі.

До початку зимового сезону залишилося зовсім небагато часу, тож підготовка до Олімпійських ігор, головного старту чотириріччя, – триває. Наприкінці вересня на спортсменів очікує літній Чемпіонат України у Ченігові, де у журналістів та  уболівальників буде змога побачити усіх найсильніших біатлоністів країни, оскільки на цьому старті очікується участь усіх наших спортсменів без винятку.

Ігор Могильняк, член АСЖУ

Популярні новини