ГоловнаНовиниІсторичний фінал для українського велотреку

Історичний фінал для українського велотреку

Фінал Олімпіади-2020 у велотреку став історичним для України. Одразу дві українки – Олена Старікова та Любов Басова пройшли у фінал кейріну, де крім них змагалися ще чотири велогонщиці.

Історичність фіналу з кейріну полягала у тому, що Україна уперше в історії мала одразу двох представниць у цьому виді спорту. У 2016 році Басовій вдалося досягти фіналу, проте поборотися за медаль вона не змогла – п’яте місце у підсумку.

Цього разу Басова пройшла у фінал не одна. Разом зі Старіковою вони подолали кваліфікацію та у півфіналі змогли потрапити у топ-3 свого заїзду – стартуючи першою та другою, українські велогонщиці спочатку втратили позиції, проте на фініші наростили перевагу і на зовнішньому радіусі пройшли суперниць.

У фіналі, крім Басової та Старікової змагалися також чотири титуловані суперниці. 21-річна Еліз Ендрюс здобувала “золото” на рівні континентальних змагань у Океанії. Нідерландка Шанне Браспенікс вигравала медалі на чемпіонатах Європи (“бронза” у 2014-му) та світу (“срібло” у 2015-му) у кейріні. Вигравали нагороди на континентальному рівні й канадки Келсі Мітчелл та Лорен Жене.

Разом із тим, у фінал не пройшли дві імениті суперниці. Срібна призерка чемпіонату світу Лорін ван Ріссен вибула у чвертьфіналі. А чинна чемпіонка Емма Гінце була позаду суперниць у півфіналі.

Таким чином, у фіналі кейріну Олімпіади-2020 були по дві представниці України та Канади, а також по одній гонщиці з Нідерландів та Нової Зеландії.

Фінал Олімпіади-2020 у кейріні складався з шести кіл, які велогонщиці мали долати на швидкість. Проте поборотися за нагороди не вдалося.

Старікова та Басова розпочали першою та другою, як і у півфіналі. Проте не змогли втриматися на цих позиціях. У підсумку Старікова фінішувала четвертою, а Басова – шостою.

Олімпійською чемпіонкою стала нідерландка Браспенікс. Срібну та бронзову нагороди здобули Ендрюс та Жене.

Кейрін. Жінки. Технічні результати:

  1. Шанне Браспенікс (Нідерланди)
  2. Еліз Ендрюс (Нова Зеландія) +0.061
  3. Лорен Жене (Канада) +0.148
  4. Олена Старікова (Україна) +0.396
  5. Келсі Мітчелл (Канада) +0.566
  6. Любов Басова (Україна) +0.580

За матеріалами “Суспільне-медіа”

Популярні новини