ГоловнаНовиниДень українських борців у Токіо

День українських борців у Токіо

Наші борці принесли сьогодні Україні переможні емоції.

Спочатку одразу два предстаники національної команди з греко-римської боротьби – Парвіз Насібов у ваговій категорії до 67 кг та Жан Беленюк – у вазі до 87 кг, здобувши перемоги у півфіналах, пробилися до вирішальних сутичок, де завтра поборються за «золото».

А згодом борчиня Алла Черкасова, котра учора у півфіналі поступилася американці Тамірі Сток Менса, перемогла у бронзовій сутичці олімпійську чемпіонку Ріо 2016, японку Сару Дошо! Ця нагорода стала сьомою для українських олімпійців у Токіо загалом і шостою бронзовою.

Сенсаційний Парвіз

Вихід до фіналу 22-річного Парвіза Насібова із Миколаєва можна сміливо називати сенсаційним. Уродженець Азербайджану, який у шестирічному віці разом із батьками переїхав до Миколаєва, на шляху до півфінальної сутички здолав данця Фредріка Б’єррегуса та росіянина Артема Суркова.  В одній другій Насібов, у кар’єрі якого є лише «золото» юніорського чемпіонату Європи у 2017-му, у важкому протистоянні здолав дворазового чемпіона світу серед молоді (до 23 років) єгиптянина Мохамеда Ібрагіма Ель-Саєда.

Боротьба Парвіза у півфіналі – яскравий приклад непоступливості та волі до боротьби. Програючи за ходом сутички 0:5, Насібов активно йшов в атаку у другому періоді і вирвав перемогу 7:6!!! Тепер у «золотому фіналі» Парвіз буде протистояти Мохаммадрезі Гераеї з Ірану.

  • – Мені вдалося подолати нелегкий шлях до олімпійського Токіо. І зараз не можу стримати сліз. Щиро дякую всій Україні, я дуже люблю свою країну. Дякую також за підтримку моїй родині та близьким, а також усім моїм наставникам, – поділився враженнями після перемоги Паріз, – мій тренер Володимир Шацьких, певно, радіє зараз більше ніж я. І я йому вдячний безмежно, адже він змусив мене повірити в  себе. І ця віра в мене буде ще довго. То ж обіцяю стати сильніше та радувати своїми здобутками. Тепер потрібно відкласти емоції та готуватися до фіналу».

Беленюк показує клас

Що стосується Жана Беленюка, то над віце-чемпіоном Ріо, звичайно, нависає тиск очікування від суспільства. Жан – публічна особистість і кожна його сутичка викликає підсилений інтерес українців.  На шляху до півфіналу 30-річний спортсмен переборов грузина Зураба Датунашвілі, який виступає під прапором Сербії, та алжирця Башира Сід Азари.

У заключному протистоянні дня – за вихід до фіналу – Беленюк зійшовся з непоступливим Іваном Хуклеком з Хорватії. У рівному першому періоді хорват отримав один бал, але розвинути успіх не зумів. А от другий період активніше почав уже Беленюк, за що отримав перший бал. А у партері одразу після цього 30-річний спортсмен показав свій клас, провівши  дві потужні атаки, що дало суттєву перевагу в рахунку – 7:1. До кінця сутички українець втримав перевагу і довів справу до логічного тріумфу.

 У фіналі на українця чекає зустріч з давнім суперником – першим номером «посіву» угорцем Віктором Лорінцем. Анонс вирішального протистояння захоплює — віце-чемпіон Ріо-2016 та дворазовий чемпіон світу Беленюк проти віце-чемпіона світу та чемпіона Європи Лорінца!

  • – Разом з моїм тренером Володимиром Шацьких, проаналізував помилки, що зробив на останньому чемпіонаті Європи. І це допомогло мені налаштуватися і виграти сьогодні. Я знаю як українці вболівають за нас та переживають, і хочу порадувати їх гідним результатом, – сказав Жан Беленюк в інтерв’ю прес-службі НОК України, – Олімпійські ігри – це ті змагання, де потрібно налаштовуватися на абсолютно кожну сутичку. Ми бачили як фаворити «вилітати» вже в першому колі, і це звична ситуація для Олімпіади. Це неймовірна відповідальність і потрібно психологічно до цього бути готовим».

Невдача Ірини Коляденко

Після двох українських звитяг прийшов час поразки. На жаль, Ірина Коляденко не змогла пробитися до фіналу. Раніше наша борчиня здолала Амінат Аденії з Нігерії та китаянку Лонг Джіа, а ось у півфіналі поступилася Айсулуу Тинибековій із Киргизстану. Однак в Ірини залишається шанс на медаль – завтра  вона боротиметься за «бронзу».

Алла Черкасова: переможне завершення кар’єри

Але все ж змагальний день у боротьбі завершився для України перемогою! Чемпіонка світу та Європи Алла Черкасова, котра раніше заявляла, що Олімпіада в Токіо стане для неї останньою у кар’єрі, зуміла перемогти  олімпійську чемпіонку Ріо-2016, досвідчену японку Сару Дошо. У рівному протистоянні Алла знайшла момент і поклала суперницю на лопатки, здобувши чисту перемогу!

Після тріумфального поєдинку Алла дякувала всій Україні та раділа тому, що змогла дотримати слова, яке дала синові перед Іграми:

– Неймовірно щаслива, що привезу синові обіцяну олімпійську медаль. За свій великий спортивний вік так багато людей, які були поруч у різні періоди й допомагали хто словом, хто справою. Вдячна всій Україні та Богові за цю нагороду. Було складно налаштуватися, та я була готова боротися, адже розуміла, що це, можливо останні шість хвилин у моїй кар’єрі».

Завтра чекаємо одразу три медальних сутички наших борців!

Популярні новини