ГоловнаНовиниВід Шевченка до Ярмоленка, від Швеції до Англії

Від Шевченка до Ярмоленка, від Швеції до Англії

11 червня 2012 року – Андрій Шевченко виводить на поле НСК Олімпійського збірну України на гру проти збірної Швеції. На останній для себе чемпіонат Європи. Напевне, його б не було в кар’єрі Шеви, якби турнір проводився не вдома…

На 55-й хвилині Шева зрівнює рахунок у грі, а за 7 хвилин робить дубль і доводить до шаленства не лише головну спортивну арену країни, а й усю Україну. Ті голи стали єдиними для синьо-жовтих на дебютному для себе чемпіонаті Європи. Потім була поразка без шансів від французів, а потім скандальний матч імені судді Кашаї проти збірної Англії. Домашній Євро завершився для нас груповою стадією, а Андрій Шевченко завершив кар’єру.

29 червня 2021 року. Пройшло трохи більше 9 років. Андрій Ярмоленко виводить збірну України на поле Гемпден-Парка в Глазго на гру 1/8 фіналу проти… Швеції. Виводить збірну, головним тренером якої є Шевченко. Той самий Шева, якому 22-річний Ярмола асистував у грі 9-річної давнини. Історія повторюється: збірна України знову перемагає шведів з тим же рахунком, а геніальний пас на Зінченка малює капітан команди, її лідер. Пас дуже схожий, але вишуканіший, тонший. Так і Ярмола ж із молодого таланта перетворився на зірку, лідера збірної, її вожака. За плечима 9-річний досвід, принаймні в нашій історії.

А вже 3 липня Ярмола знову виведе збірну України на гру проти збірної Англії, проти тієї самої Англії, перемогу над якою у нас нахабно вкрав Віктор Кашаї на домашньому Євро, проти тієї самої Англії, матч з якою завершив наш виступ на чемпіонаті Європи в 2012 році.

Про завершення кар’єри Шевченка було відомо ще задовго до початку чемпіонату. Легендарний футболіст готував себе до останнього турніру в житті в якості гравця. Готував як міг, переборюючи біль, зціпивши зуби… і видав на гора фантастичний перфоманс.

Дещо схожа ситуація зараз у Ярмоли. Звісно, про завершення кар’єри мова не йде: капітану збірної лише 31 рік. Але в останньому сезоні він майже не грав – дві травми, недовіра коуча “Вест Гема” і як наслідок дуже скептичне ставлення до футболіста з боку вболівальників і фахівців. Проте Ярмола, як і його теперішній тренер 9 років тому, зумів підготувати себе до турніру, забив два шикарні голи, віддав дві фантастичні гольові передачі та готовий вести за собою збірну до півфіналу. Точніше – два легендарних Андрія готові це зробити. Один – як головний тренер, інший – як капітан команди!

Англія

Збірна Англії не пропустила на турнірі ще жодного голу. Англійці впевнено виграли групу D, забивши при цьому всього два голи (дві перемоги – 1:0 і нічия 0:0). Англійська преса просто знищує головного тренера збірної Англії Гарета Саутгейта, за дуже обережний, м’яко кажучи, футбол. Команда має фантастичний підбір виконавців, але грає максимально просто, іноді навіть примітивно. Поки що це дає результат.

Чемпіонат Європи

Для збірної України цей чемпіонат Європи – третій у нашій історії. На попередніх двох ми не змогли подолати груповий етап. Збірна Англії вдесяте грає на європейських першостях. У 1968 році команда здобула бронзові нагороди, зігравши всього два матчу в фінальній стадії. Чемпіонат Європи тоді проходив за дуже дивної схеми. А вже в новітній історії, за сучасної системи, англійці грали в півфіналі домашнього Євро-1996 року, де в серії пенальті поступилися німцям.

Історія зустрічей

Збірна України та Англії зіграли між собою 7 поєдинків – 1 перемога в синьо-жовтих при 4 поразках. Матчів, можливо, не так і багато, але всі вони зі своєю неповторною історії: тут і фантастичний гол Коноплянки на Вемблі, і майже рятівний гол Шевченка там же, і гармата Назаренка в Дніпрі, і звісно ж суддя Кашаї на Євро-2012.

Цифри і факти

 Капітан збірної України Андрій Ярмоленко зіграв в останніх трьох матчах з англійцями;

 Крім Ярмоленка досвід матчів з англійцями в складі національної збірної мають Андрій П’ятов, Тарас Степаненко та Роман Безус;

 Кайл Вокер грав проти збірної України в 2013 році в кваліфікації до ЧС-2014, Стерлінг був у заявці, але на полі так і не з’явився;

 Андрій Ярмоленко входить до п’ятірки найкращих футболістів Євро-2020;

 Англійці на Євро-2020 не пропустили жодного голу в 4 матчах (4:0);

 Збірні України та Англії грали в фінальній стадії Євро-2012, гра завершилася перемогою родоначальників футболу – 1:0;

 Андрій Шевченко як гравець взяв участь у п’яти матчах з англійцями.

Андрій Твердохліб, член АСЖУ, champion.com.ua

Популярні новини