ГоловнаНовиниНове Место-2021. Ключові гонки для жіночої збірної в боротьбі за топ-квоту

Нове Место-2021. Ключові гонки для жіночої збірної в боротьбі за топ-квоту

З 11 до 14 березня в чеському Новому Месті відбудеться дев’ятий етап Кубка світу з біатлону передолімпійського сезону 2020/21. Восьмий і дев’ятий етапи вийшли «спареними», а тому біатлоністам не довелося здійснювати переліт.

Спочатку минулий етап повинен був пройти в китайському Пекіні в рамках передолімпійського тижня, але через пандемію коронавірусу потрібно було або зовсім скасовувати його, або переносити гонки в інше місце. Вибір був зроблений на користь другого варіанту.

Для біатлонних вболівальників, безумовно, це хороша новина, та й біатлоністи вже повинні встигнути повністю адаптуватися. Ну і для українців попередні 6 гонок в Новому Месті склалися вельми непогано, особливо це стосується Юлії Джими.

Збірна України

Жінки: Юлія Джима, Дар’я Блашко, Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Анастасія Меркушина.

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал.

Головною гонкою сезону для Джими була 15-кілометрова індивідуалка на чемпіонаті світу, який проходив у словенській Поклюці. До цього протягом сезону в цій дисципліні 30-річній спортсменці двічі вдавалося закрити 20 мішеней з 20, а тому вона була однією з головних претенденток як на медалі, так і на Малий кришталевий глобус.

Але те, що виходило в гонках Кубка світу, на чемпіонаті світу підвело. При хорошій швидкості лижного ходу Юлія допустила чотири промахи, з них три на одному вогневому рубежі. Шансів на успіх при такому розвитку подій не було. Але медаль з Поклюки вона все ж вивезла, ставши бронзовою призеркою в естафеті разом з Меркушиною, Блашко і Підгрушною.

Схоже, на пік форми українки вийшли якраз в Новому Месті. У спринті всі п’ятеро представниць нашої країни забігли в очки, а Джима посіла друге місце. Будемо сподіватися, що і в майбутніх гонках їй вдасться виступити на такому ж високому рівні.

Юлія Джима. Фото IBU

Ще один цікавий нюанс – «бігуни» на чеському етапі виграють у «стрільців» не так вже й багато, у порівнянні з багатьма іншими етапами. Така специфіка траси. Втім, все дуже відносно, оскільки це не завадило реактивній норвежці Тіріл Екгофф оформити золотий дубль на минулому тижні.

У будь-якому випадку, медалі важливіше вигравати на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх, а зараз в пріоритеті інше завдання. Жіноча збірна України має шанс поборотися за максимальну квоту в шість біатлоністок (вона нам явно не завадить, враховуючи майбутню конкуренцію за путівку на Олімпіаду) на наступний сезон. Для цього необхідно займати місце у топ-5 в заліку Кубка націй.

В даний момент українки сьомі і відстають від Росії, яка розташувалася якраз на п’ятій сходинці, рівно на 200 балів. Відіграти їх за 4 гонки (до кінця сезону залишилися 2 спринти, змішана естафета і сингл-мікст) буде непросто. Ключовим в боротьбі за квоту буде якраз майбутній етап, адже саме на ньому пройде 3 гонки з вищезазначених. Особливо важливо добре виступити в естафетах, бо там можна відіграти більше очок.

Додає складності і те, що також попереду білоруски, які зараз на ходу. У чоловічої збірної України ситуація значно простіше: шансів на топ-5 немає ніяких, а над 11-м місцем більш ніж комфортний гандикап. А тому Дмитро Підручний та компанія можуть просто фокусуватися на кожній окремій гонці без зайвого тиску і занепокоєння.

Решта світу

По суті всі збірні виступають тими ж складами, що і на попередньому етапі. Деякі брали з собою запасних (Україна в їх число не входить), а тому можлива невелика ротація на користь більш молодих спортсменів.

Але все ж знакова подія після етапу в Новому Месті відбудеться. 36-річний чех Ондржей Моравец, в скарбничці якого відразу три медалі Олімпійських ігор, шість нагород чемпіонатів світу (в тому числі одна золота), а також безліч перемог і призових місць на етапах Кубка світу, після закінчення домашнього етапу завершить свою величну кар’єру.

Ондржей Моравец. Фото IBU

Ну і наближається до фінішної прямої боротьба за Великі кришталеві глобуси. У жіночому заліку норвежка Тіріл Екгофф має пристойний гандикап над своєю співвітчизницею Марте Ройселанд, а тому особливої ​​інтриги поки не спостерігається. А ось у чоловіків сенсаційний Стурла Легрейд має всі шанси скинути з трону Йоганнеса Бьо.

Якщо відняти очки за чотири найгірші гонки в сезоні, Легрейд вже впритул наблизився до найкращого біатлоніста останніх двох років, так що в даний момент шанси приблизно рівні. Складно припустити, хто з них виявиться сильнішим. Одне можна сказати точно: обидва заліки Кубка світу виграють представники Норвегії. Але вирішальними стануть гонки останнього етапу, який наступного тижня прийматиме шведський Естерсунд.

Програма етапу

11.03.2021 – 18:30 – Спринт, чоловіки
12.03.2021 – 18:30 – Спринт, жінки
13.03.2021 – 15:45 – Гонка переслідування, чоловіки
13.03.2021 – 18:15 – Гонка переслідування, жінки
14.03.2021 – 11:25 – Змішана естафета
14.03.2021 – 14:45 – Одиночна змішана естафета

Майбутній етап включає в себе три дисципліни: спринти, гонки переслідування, а також класичну і одиночну змішані естафети. Це останній етап в сезоні, на якому будуть міксти, тому саме в Новому Месті визначаться володарі Малих кришталевих глобусів.

У чоловіків між першими двома гонками буде один вихідний, а жінкам доведеться стартувати три дні поспіль. Звичайно, за тієї умови, що вони кваліфікуються до гонки переслідування.

Транслювати гонки в Україні продовжить телеканал «UA:Перший», а текстові трансляції будуть доступні на Sport.ua.

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини