ГоловнаНовиниСпортивні медіа світу: боротьба за свої права

Спортивні медіа світу: боротьба за свої права

Очільники національних асоціацій спортивних медіа провели традиційну онлайн-зустріч під головуванням президента AIPS Джанні Мерло.

«Незважаючи на події у світі – спорт не зупиняється. Разом з ним відстоюють своє право на професію і спортивні медіа. Цього літа, можливо, ми побачимо найяскравіше світло в кінці тунелю, хоч і не у всіх країнах, проте, я сподіваюсь, у більшості», – заявив президент Міжнародної асоціації спортивної преси Джанні Мерло.

Відстоювати право на професію

За словами керманича спортивних медіа планети, у деяких країнах лімітують кількість журналістів, як на прес-конференціях, так і безпосередньо на спортивних змаганнях.

«Для нас це погана новина, адже багато хто може втратити роботу, а криза дедалі глибшає», – констатував невтішний стан речей Джанні Мерло.

Він також наголосив на тому, що вірус – проблема всесвітня, незалежно від країни, всі перебувають у приблизно однакових умовах. Тож Міжнародна асоціація AIPS чекає від кожної країни доповіді щодо епідеміологічної ситуації.

22 березня – онлайн-вручення Sports Media Awards

Пан Мерло на зустрічі також анонсував щорічну церемонію нагородження, яка цьогоріч пройде 22 березня в онлайн форматі та попросив поширити цю інформацію.

«Наша церемонія – це інвестиція у культуру і можливість показати, що журналістика жива, її не зруйнували соціальні мережі». Третя едиція номінації Sports Media Awards зібрала рекордну 1871 журналістську роботу зі 129 країн світу. Два українських конкурсанти увійшли до шорт-листів у відповідних номінаціях: Володимир Мула з документальним фільмом «ЮКІ» та Владислав Дунаєнко з відео-репортажем про поїздку на єврокубковий матч.  

Ecollege: нові виклики і розширення географії  

Розповів президент і про досягнення e-college, який AIPS організував торік у віртуальному режимі. У рамках проєкту відбулося 17 онлайн-лекцій, в яких взяли участь понад 1000 учасників з 54 країн. До слова, серед випускників прем’єрного AIPS e-college і уже згаданий член АСЖУ Влад Дунаєнко.

Цього року AIPS ставить собі за мету розширити географію учасників віртуального медіа-курсу. «Ми будемо проводити по одній лекції на тиждень на певну тему з кількома гостями топ-рівня», – поділився синьйор Мерло. Лекції будуть доступні одразу 4 мовами, тож доєднатися зможуть ледь не всі бажаючі.

«Час від часу люди з Південної Африки чи франкомовних країн не могли  брати участь через складнощі з англійською мовою. Але тепер лекції будуть відбуватися також іспанською, французькою і арабською мовами. Тобто ми організуємо таку собі всесвітню школу – це наш цьогорічний челендж», – резюмував голова асоціації.

Євро-2020: які країни будуть господарями

Упродовж зустрічі Мерло також відповів на найбільш хвилюючі питання, одне з яких – проведення Євро 2020.

«Зараз надзвичайно складно щось спланувати. Велика Британія чи Німеччина, наприклад, легко могли б провести чемпіонат Європи з футболу, у них достатньо досвіду. Проблема у тому, що жодна з країн не хоче повністю брати на себе всі фінансові питання і приймати людей з усього світу. До Німеччини, наприклад, багато хто зможе дістатися власним автомобілем, а проконтролювати всіх у такому разі буде вкрай важко. Набагато легше, якщо фани прибуватимуть в аеропорт чи на вокзал», – повідомив Джанні Мерло.

Представник Асоціації спортивних журналістів Німеччини Еріх Лазер, взагалі, важко собі уявляє проведення Євро у себе в державі.

«Не готовий поки нічого сказати. Будемо дивитися. Я поки не уявляю цьогорічний турнір ні в одній країні, ні в різних», – резюмував Еріх.

Джанні пояснив, що вартість проведення змагань такого рівня цьогоріч висока як ніколи, адже треба забезпечити максимальну безпеку не лише  футболістам, але й уболівальникам, яких треба буде обов’язково тестувати на Covid.

Позитивна динаміка в Ізраїлі

Втішними новинами поділився ізраїльський спортивний журналіст Яїр Каттан.

«Ситуація з пандемією в Ізраїлі, справді, налагоджується, багато громадян уже вакциновані – 4 чи 4,5 мільйони. Так, у нас ще діють зони, як «зелені», так і «червоні», але це не завадило провести турнір «Grand Slam» з дзюдо у Тель-Авіві. Ми прийняли понад 1000 атлетів і тренерів. До речі, ми також запропонували УЄФА провести деякі матчі Євро-2020, адже у нас найбільше вакцинованих громадян», – поділився думками представник Ізраїлю.

Але поки що питання залишається відкритим.

Діана Михайлик, студентка магістратури «Спортивна журналістика»

Популярні новини