ГоловнаНовиниРекорди Екгофф, відсторонення Расторгуєвса і провал українців у спринті

Рекорди Екгофф, відсторонення Расторгуєвса і провал українців у спринті

З 11 до 14 березня в чеському Новому Месті відбувся дев’ятий етап Кубка світу передолімпійського сезону-2020/21. Незважаючи на те, що сезон завершиться наступного вікенду етапом в шведському Естерсунді, вже на цьому тижні біатлон отримав нову Королеву, яка достроково виграла Великий кришталевий глобус, а разом з тим побила пару рекордів, що ще нещодавно здавалися недосяжними.

У чоловічому загальному заліку інтрига збережена і залишається напруженою до межі: Стурла Легрейд має всі шанси повалити Йоганнеса Бьо з трону, однак для цього йому необхідно в останніх трьох особистих гонках набрати в сумі на сім балів більше, ніж партнер по команді.

Жіноча збірна України, незважаючи на чималу кількість зароблених балів у спринті, втратила шанси поборотися за максимальну квоту на наступний сезон, а наша чоловіча команда, за винятком Дмитра Підручного, виступила набагато нижче своїх можливостей просто провально.

Ці та інші найцікавіші події минулих шести гонок – в нашому традиційному огляді.

Скандал етапу

Ще до початку першої гонки стався неприємний інцидент. Лідера збірної Латвії Андрейса Расторгуєвса відсторонили від змагань за потенційне порушення антидопінгових правил. 32-річний біатлоніст тричі протягом дванадцяти місяців порушив правила повідомлення про своє місцезнаходження. Відсторонення явно стало несподіваним для всіх, оскільки латвієць був заявлений на спринтерську гонку, але стартувати не зміг.

Андрейс Расторгуєвс. Фото IBU

У Расторгуєвса є два тижні, щоб відреагувати на це рішення і оскаржити його, в разі незгоди. Якщо біатлоністу не вдасться довести свою невинуватість, йому загрожує дискваліфікація, яка може змусити Андрейса завершити кар’єру. Навряд чи «діючий» чемпіон Європи в індивідуальній гонці планує виступати до Олімпійських ігор-2026, до моменту проведення яких йому буде майже 38 років.

Спринтер етапу

Кантен Фійон Майє вже не перший рік є одним з кращих біатлоністів світу, але все ж контактні гонки для нього складаються більш вдало, ніж спринти та індивідуальні. Всі свої п’ять (на момент початку етапу) особистих перемог він здобув саме в гонках переслідування і мас-стартах, а у спринтах до цього тижня забігав максимум на другу сходинку п’єдесталу пошани. Сам Кантен неодноразово зізнавався, що заочна боротьба з суперниками йому подобається набагато менше.

Однак у четвер 28-річний француз провів ідеальний спринт. Закривши всі мішені на лежці, Кантен хоч і був серед претендентів на топ-3, але все ж розраховувати на перемогу йому було складно, адже програш суперникам складав декілька секунд. Однак на другому колі Фійон Майє ризикнув і включив, схоже, чи не максимальну швидкість. Це дозволило йому прийти на стрільбу з положення стоячи з найкращим часом, маючи пристойний гандикап.

Як відомо, зайва трата сил перед стрільбою може зіграти з біатлоністом злий жарт, але у випадку з Кантеном все завершилося хепі-ендом. Французу вдалося закрити всі мішені й піти на фінішне коло з комфортною перевагою над суперниками, і цю перевагу Кантен втримав, а в нагороду отримав дебютну перемогу в спринті.

Кантен Фійон Майє. Фото IBU

Цікаво, що на останньому колі Фійон Майє та норвежець Тар’єй Бьо, який посів друге місце, показали абсолютно ідентичний чистий час лижного ходу, а на першому колі трохи швидшим був скандинавець. А третім став італієць Лукас Гофер, який показав відразу два кращі результати в сезоні – перший п’єдестал пошани і перша стрільба без штрафу.

Провал етапу

Українських уболівальників і біатлоністів чоловічий спринт мало чим порадував. Підопічні Юрая Санітри провели чи не найгіршу гонку в сезоні. Очки до загального заліку Кубка світу набрав лише Дмитро Підручний, який з двома промахами в пасиві посів 35 місце. Артем Прима став єдиним в складі збірної України, кому вдалося пройти обидва вогневих рубежі без промахів, але очевидно, що проблеми зі здоров’ям ще не позаду. 43 місце з такою стрільбою для Прими, м’яко кажучи, результат невтішний.

Ще троє українців не змогли потрапити навіть у топ-85. І це при тому, що всього взяли участь в гонці з роздільним стартом 104 спортсмени (один з них не фінішував). Але якщо Цимбал та Дудченко з чистою стрільбою могли хоча б кваліфікуватися до гонки переслідування, то Артему Тищенку показати більш-менш пристойний результат не допомогла б навіть ідеальна робота на вогневих рубежах.

Тищенко показав просто жахливу швидкість роботи на трасі. У нього 100-й чистий час на лижні з 103 біатлоністів, що дісталися до фінішу. На 10 кілометрах дистанції Тищенко програв норвежцю Йоганнесу Бьо 2 хвилини і 44 секунди. Це найгірший результат у складі збірної України.

Єдиний промах Тищенко допустив на стрільбі стоячи, але за такої швидкості зміг посісти лише 93 місце. Цікаво, що цей результат не є антирекордом для Артема. У 2014 році на етапі в шведському Естерсунді він посів останнє 99 місце у спринті, однак тоді Тищенко не закрив відразу чотири мішені.

Артем Тищенко. Фото IBU

Рекорд етапу

Якщо в чоловічому спринті вся трійка призерів відстрілялася ідеально, то в жіночому, як виявилося, з одним промахом можна навіть здобути перемогу. Принаймні, якщо ти карколомна блондинка на ім’я Тіріл. Стартувавши волею жеребкування під 30-м номером, Екгофф отримала невелику перевагу над головними суперницями, оскільки знала їхні результати і своє відставання.

Тому коли норвежка не закрила одну мішень на другому вогневому рубежі, вона виклалася на максимум і за рахунок фантастичної швидкості на третьому колі змогла випередити німкеню Деніз Геррманн, що стартувала з цифрою «1» на бібі, та італійку Доротею Вірер. Для Екгофф ця перемога була вкрай важливою, адже дозволила їй переписати історію біатлону.

Тіріл Екгофф виграла шосту спринтерську гонку поспіль! У жіночому біатлоні це раніше не вдавалося зробити нікому. Попередній рекорд належав легендарній німкені Магдалені Нойнер, яка в 2012 році з січня по березень виграла п’ять спринтів. Складно уявити, щоб в найближче десятиліття хтось хоча б повторив щось подібне. А Екгофф на наступному тижні в Естерсунді може ще оновити свій рекорд…

Серія етапу

Українка Юлія Джима у спринті, як і на попередньому етапі, закрила всі 10 мішеней, але цього разу точної стрільби виявилося недостатньо для того, щоб завоювати медаль. Але 5 місце Джими все одно не може не радувати. Для неї це третє поспіль потрапляння у топ-6 в особистих гонках.

Для Юлії це своєрідний рекорд, адже раніше більше двох гонок поспіль на такому високому рівні їй не вдавалося провести. На жаль, в переслідуванні українка програла 10 позицій, однак в цілому все одно може бути задоволена етапом.

Юлія Джима. Фото IBU

Квота етапу

26 і 27 місця Дар’ї Блашко та Анастасії Меркушиної на додачу до квіткової церемонії Джими дозволили збірній України набрати пристойну кількість очок для заліку Кубка націй, але все ж це не допомогло нав’язати Білорусі та Росії боротьбу за п’яту сходинку, оскільки розрив виявився практично недосяжним. У наступному сезоні нашу країну в спринтах та індивідуальних гонках продовжать представляти до п’яти спортсменок.

Зняття етапу

Виступ Артема Прими в спринті показав, що бігти йому персьют в нинішніх кондиціях навряд чи є сенс, а тому тренерський штаб прийняв цілком адекватне рішення поберегти 33-річного спортсмена для змішаної естафети. Але все ж цікаво, що Прима став єдиним, хто знявся з гонки переслідування.

Чоловічий персьют пробігли 59 біатлоністів, що кваліфікувалися за підсумками спринту, а в жіночому виступили на рідкість всі 60 спортсменок. При цьому всі вони дісталися до фінішу, ніхто не зійшов з дистанції. Подібне можна побачити навіть далеко не на кожному чемпіонаті світу…

Дежавю етапу

Йоганнес Тінгнес Бьо. Фото IBU

Напевно, вболівальники Йоганнеса Бьо відчули дежавю, коли найкращий біатлоніст світу за підсумками двох попередніх сезонів не закрив дві мішені у спринті, що не дозволило йому поборотися за медаль. Але як і на восьмому етапі, в гонці переслідування 27-річний норвежець зміг зробити прорив на друге місце. Не вдалося дістати йому тільки переможця спринту.

Але для Йоганнеса в першу чергу важлива не срібна медаль, а повернення на перше місце в «альтернативному» загальному заліку Кубка світу. Після спринту його співвітчизник Стурла Легрейд обійшов його у тоталі після вирахування чотирьох найгірших гонок. Але перемога в переслідуванні дозволила Йоганнесу все повернути «на круги своя», тепер у нього 7 очок реального гандикапу.

Дублі етапу

Обидві гонки переслідування виграли переможці спринтів. Кантен Фійон Майє на обох стрільбах з положення лежачи допустив по одному промаху, через що на певний час втратив лідируючу позицію, однак потім довів, що не дарма вважається одним з кращих переслідувачів світу, і завдяки двом чистим стійкам фінішував першим.

На останньому колі Кантен втік від іншого француза Емільєна Жаклена, але той явно відчув нездужання. Перед фінішем його обійшов ще й вищезгаданий Йоганнес Бьо, а після перетину стрічки Жаклен звалився на землю і довго не міг оговтатися. На щастя, з ним все в порядку.

Переможець та призери гонки переслідування. Фото IBU

У жіночій гонці переслідування інтриги як такої не було. Тіріл Екгофф лідирувала з першого і до останнього метра дистанції, а єдиний промах на другій стрільбі анітрохи не допоміг суперницям нав’язати їй боротьбу за золото. Компанію норвежці на п’єдесталі пошани склали білоруска Дінара Алімбекова, котра закрила всі мішені, й німкеня Франциска Пройсс.

Королева етапу

Другий золотий дубль поспіль (на попередньому етапі в Нове-Мєсто Екгофф теж виграла спринт і персьют) дозволив Тіріл стати недосяжною для суперниць і достроково виграти свій перший Великий кришталевий глобус.

Вона стала всього лише третьою норвежкою, що виграла загальний залік Кубка світу в 21-м столітті. Раніше це зробили Лів Грет Пуаре в 2004 році та Тура Бергер у 2013-му.

Причому Екгофф вдалося побити ще один рекорд: Бергер в найкращому у своїй кар’єрі сезоні виграла 11 гонок, в той час як у Тіріл перемог вже 12! А попереду ще три гонки в шведському Естерсунді…

Тіріл Екгофф. Фото IBU

Команда етапу

У класичній змішаній естафеті норвежці вчергове довели, що вони сильні як поодинці, так і командою в цілому. Тіріл Екгофф, Марте Ройселанд і братам Бьо не було рівних як на лижні, так і на вогневих рубежах.

Використавши всього чотири запасних патрона, норвежці здобули впевнену перемогу, випередивши срібних призерів, італійців, більш ніж на хвилину. Третє місце посіли біатлоністи зі Швеції, а французи через коло штрафу стали лише четвертими.

Що стосується збірної України, то Дар’я Блашко на першому етапі використала чотири запасних патрони, а Юлія Джима після лежки пробігла коло штрафу, через що після жіночої частини гонки наша команда була на дев’ятому місці, з відставанням у дві хвилини від лідера.

Артем Прима і Дмитро Підручний блискуче провели свої етапи і підняли нашу команду на п’яте підсумкове місце. Поборотися за більш високий рядок фінішного протоколу за такого перебігу подій було майже неможливо.

Прощання етапу

Завершував програму дев’ятого етапу Кубка світу сингл-мікст, в якому сама гонка і результат були відкладені на другий план. Вся увага була прикута до чеха Ондржея Моравца, який прийняв рішення про завершення кар’єри після закінчення домашнього етапу. Звичайно, 36-річному спортсмену хотілося б поставити жирну крапку і піти максимально красиво, на мажорній ноті.

Але не завжди все відбувається за планом. Моравец прийняв естафету на другому етапі 23-м, з відставанням близько 100 секунд від лідера. «Постаралася» Люція Харватова, яка на стрільбі стоячи з восьми пострілів не закрила жодної мішені й пробігла п’ять 75-метрових кіл штрафу. Після цього завдання стояло вже не боротися за призи, а просто не стати круговими. На щастя, все завершилося не так сумно, як могло б: чехи посіли 17 місце.

Але не так важливо, як Моравец пішов, набагато важливіше те, як він виступав протягом кар’єри. В його активі три медалі Олімпійських ігор, шість нагород чемпіонатів світу (з них одна золота), а ще безліч перемог і потраплянь на подіум на етапах Кубка світу. Безумовно, Ондржей вписав своє ім’я в історію чеського і світового біатлону, а вболівальники ще довго будуть з усмішкою згадувати його виступ в Сочі-2014.

Чехи проводжають свого лідера. Фото IBU

Несподіванка чемпіонату

Збірна США виставила на сингл-мікст бойовий склад – дворазову віце-чемпіонку світу С’юзан Данклі і колись одного з кращих юніорів світу, а нині одного з лідерів основної чоловічої команди Шона Доерті. Незважаючи на це, від американців мало хто чекав потрапляння на подіум, а даремно.

На двох Данклі та Доерті використали сім запасних патронів і посіли третє місце, пропустивши вперед тільки шведів Лінн Перссон і Себастьяна Самуельссона, які виграли гонку, а також норвежців Інгрід Тандревод і Стурлу Легрейда.

Збірна України, яку представляли Анастасія Меркушина та Богдан Цимбал, дісталася до фінішу десятою. На другому етапі Цимбал заробив коло штрафу, після чого наша команда втратила шанс поборотися за високе місце.

***

Біатлонний сезон 2020/21 завершиться десятим етапом Кубка світу, який з 19 по 21 березня прийматиме шведський Естерсунд. Естафетних перегонів більше не буде, в його програмі тільки індивідуальні дисципліни – спринти, персьюти і мас-старти.

Денис Шаховець, член АСЖУ, sport.ua

Популярні новини