ГоловнаНовиниЗ місця в кар'єр

З місця в кар’єр

Європейська футбольна осінь для клубів стартувала пізно ввечері у вівторок, 17 вересня, груповим турніром Ліги чемпіонів. А в четвер, 19 вересня, до нього приєднався і груповий турнір Ліги Європи. В обох змаганнях беруть участь і чотири команди з України – «Шахтар» (Донецьк ), «Динамо» (Київ), «Дніпро» (Дніпропетровськ) і «Чорноморець» (Одеса).

У Лізі чемпіонів успішно почали футбольну осінь гірники, які взяли гору в іспанському Сан-Себастьяні над місцевою командою «Реал Сосьедат» – 2:0. Нагадаємо, що разом з «Шахтарем» у групі «А» виступають також – «Манчестер Юнайтед» (Англія) і «Байєр» (Леверкузен, Німеччина). Їхня вівторка зустріч у Манчестері завершилася перемогою господарів поля з рахунком – 4:2. Всього в груповому турнірі вийдуть на поле 32 клуби.

Повернемося до нашої групи, де на два перших місця, що дають право потім на вихід у наступний етап змагань, на наш погляд, з рівними шансами претендують 3 колективи – «Манчестер Юнайтед», «Шахтар» і «Байєр». Дебютант турніру «Реал Сосьедат», думається, серйозної конкуренції їм не складе, хоча в окремо взятому матчі від нього і можна очікувати сюрпризу. І вже стартова гра з «Шахтарем» це наше припущення повністю підтвердила.

Для багаторазового чемпіона України донецького «Шахтаря» футбольна осінь– 2013 почалася досить тривожно – вже на старті нового сезону вони примудрилися «втратити » відразу 8 очок (у дев’яти зустрічах – 2 поразки і 1 нічия). Такого з гірниками не траплялося дуже давно. І тому їх старт у Лізі чемпіонів очікувався численними шанувальниками і фахівцями з великим занепокоєнням. Тим більше, що в міжсезоння «Шахтар» позбувся відразу двох прекрасних майстрів бразильця Фернандіньо і вірменина Мхітаряна, які багато в чому визначали переможну ходу донеччан в останні роки.

Гостьовий матч в Іспанії й справді видався для українського клубу нелегким. Особливо його перший тайм, в якому господарі поля перевершили підопічних Мірчі Луческу за всіма статтями. Навіть не згадаєш, коли це «Шахтар» –  досвідчений турнірний боєць, за кількістю ударів по воротах поступався суперникові з рахунком – 0:10. І нехай не всі вони потрапили в створ воріт українців, голкіперу Андрію П’ятову довелося неабияк потрудитися, щоб м’яч не опинився у сітці. Настільки стриманими, навіть боязкими на полі гірників раніше бачити нам не доводилося.

І хто знає, з яким результатом повернулися б додому гості, якби не натхненна гра воротаря збірної України і «Шахтаря» Андрія П’ятова і відверте везіння, коли після ударів іспанців м’яч двічі влучив у поперечину і штангу донеччан. А першому нашому голу, майстерно забитому Тейшерою на 65 -й хвилині після блискучого прориву по правому краю капітана гірників Срни і націленого прострілу у штрафну, передувала дуже гостра ситуація біля наших воріт. 21-річний швейцарець Хоріс Сефірович на пристойній швидкості втік по лівому флангу від гравців «Шахтаря» і вискочив один на один з П’ятовим . Від неминучого голу гостей виручив (eже вкотре!) Андрій, холоднокровно відбив сильний, але трохи прямолінійний удар сан-себастьянца.

Тут-то і спрацювало давнє футбольне (і не тільки) правило – не забиваєш ти, заб’ють тобі. Гірники незвично довго чекали свого шансу, а коли він представився, класно використовували його: Срна вдало прострілив м’яч у штрафну іспанців, де його злегка підправив Коста, а вже Тейшейра хльостко і точно пробив по цілі – 1:0. Потім для нас було ще хвилин 20 хвилювань і переживань, поки найкращий у складі донеччан бразилець Алекс Тейшейра красиво забив другий гол (на 87-й хвилині). З рахунком – 2:0 на користь наших земляків і завершився у далекій Іспанії стартовий тур нової Ліги чемпіонів. Починати з перемоги, а тим більше в гостях, завжди приємно. Однак ця гра показала, що європейський сезон 2013–2014 буде для «Шахтаря» дуже і дуже непростим. Побажаємо ж нашому чемпіону в ньому успіху, терпіння й витримки. А з ними, впевнені, прийдуть і результат, і гра, яка так усім нам подобається у виконанні « Шахтаря» в останні роки.

У групі «А» після стартового туру у двох команд стало по 3 очки. І вже 2 жовтня на «Донбас Арені» гірники прийматимуть грізний «Манчестер Юнайтед» на чолі з лідером клубу і збірної Англії Уйном Руні (забив «Байєру» 2 голи) і голландським суперфорвардом Робін ван Персі (відзначився у вівторок раз). Саме цей поєдинок багато в чому і покаже справжню силу і можливості сьогоднішнього «Шахтаря» …

Ось як завершилися інші зустрічі вівторка й середи Ліги чемпіонів: група «В» – «Копенгаген» (Данія) – «Ювентус» (Італія) – 1:1 , «Галатасарай» (Туреччина) – «Реал» (Іспанія) – 1:6; група «С» – «Бенфіка» (Португалія) – «Андерлехт» (Бельгія) – 2:0 , «Олімпіакос» (Греція) – «ПСЖ» (Франція) – 1:4 ; група «Д» – «Вікторія» (Чехія) – «Манчестер Сіті» (Англія ) – 0:3, «Баварія» (Німеччина) – ЦСКА (Росія) – 3:0; група «Е» – «Шальке» (Німеччина) – «Стяуа» (Румунія) – 3:0, «Челсі» (Англія) – «Базель» (Швейцарія ) – 1:2; група «F» – «Марсель» (Франція) – «Арсенал» (Англія) – 1:2, «Наполі» (Італія) – «Боруссія» (Німеччина) – 2:1; група «G» – «Аустрія» (Австрія) – «Порту» (Португалія) – 0:1, «Атлетіко» (Іспанія) – «Зеніт» (Росія) – 3:1; група «Н» – «Мілан» (Італія) – «Селтік» (Шотландія) – 2:0 , «Барселона» (Іспанія) – «Аякс» ( Голландія) – 4:0.

Бомбардирські перегони після стартового туру в Лізі чемпіонів очолили Ліонель Мессі «Барселона» і Кріштіану Роналду «Реал», які забили по три голи. По два м’ячі на рахунку Алекса Тейшейри «Шахтар» і Уйна Руні «Манчестер Юнайтед».

Другий тур Ліги чемпіонів грає 1 і 2 жовтня.

Михайло Волобуєв,
спортивний оглядач «Правди України»
Володимир Лебедко,
кореспондент сайту АСЖУ
 

Популярні новини